Arabasında Kullanmak İsteyenler İçin: Webasto Nedir, Nasıl Çalışır?

"webasto ısıtıyor abi ya"
tamam ısıtıyor da nedir bu webasto, nasıl çalışır ve tipi şekli şemali nedir, bir bakalım. eğer kullanmak isterseniz hangisini seçeceğiniz konusunda güzel bir rehber sunayım sizlere.
webasto aslında bir marka. şu web sayfasından kendilerine ulaşabilirsiniz fakat birçok marka bu ısıtıcıların üretimini yapmaktadır. webasto tek bir cihaz değildir, her araç tipine ve kullanım amacına göre bir dünya kadar çeşidi vardır. benzinle çalışanlar, dizel yakıt ile çalışanlar, sıvı ısıtan ya da hava ısıtan (kuru tip, sulu tip) gibi. elektrikle çalışanları bile mevcut. webasto genelde karavan, deniz taşıtları ve uzun yol yapan ağır vasıtalarda kullanılır.
ben bu yazıda otomobillerde kullanılan tipte webastolar hakkında sizlere bilgi vereceğim. öncelikle görüntü olarak şu webastolar'a sırasıyla bakalım.
kuru tip webasto

sulu tip webasto

ağır vasıta sulu tip webasto

webasto almadan önce, kullanım amacının ve ihtiyacınızın ne olduğunu belirlemeniz gerekir. çok soğuk bir şehirde yaşıyor ve sabah arabanın direksiyonuna geçtiğiniz vakit hararet göstergesinin 70 santigrat derecelerde falan olmasını istiyorsanız sulu tip, "motoru boşver, arabanın içi hamam olsun" diyorsanız kuru tip alacaksınız. kısaca sulu tip motoru, kuru tip havayı ısıtıyor. fakat motoru ısıtan sulu tip webasto, bazı teknolojik gelişmeler ile aracın kalorifer sistemini de devreye alıp içeriyi ısıtabilir. bunu yapmasa bile, araca bindiğiniz an kaloriferi çalıştırınca ateş gibi hava gelecektir zaten. soğuk havada zayıflamış aküyü yemenin de bir alemi yok şimdi.
sulu tip webasto gece sıcaklıkların çok düşük olduğu yerlerde motoru korumak için bir önlemdir. belirli zaman dilimlerinde kendi kendine devreye girerek motoru ısıtır ve belirlenen ısıya eriştiği zaman kapanır. rusya gibi ülkelerde insanlar önlem olarak webasto yerine, daha ekonomik olan aracın kendi kendine çalışması gibi sistemlere yönelmiştir. bu sayede hem motor ısınıyor, hem de akü diri tutuluyor.
webasto yakıtı aracın deposundan çekebileceği gibi, kendine özel bir deposu da olabilir. binek otomobiller için kullanılan bir webasto, gece boyunca yaklaşık bir litre yakıt tüketir. tabi ki bu webasto'nun ve aracın tipine, ve yine hava sıcaklığına bağlıdır. kuru tip webasto ise fön makinesi gibi bir şeydir. tek farkı elektrik ile değil sıvı yakıtla çalışmasıdır. tır ve kamyon şoförleri, çekici kabininde bundan kullanırlar.
webasto teknolojisi son yıllarda çok gelişti ve bunun sonucunda cep telefonu gibi cihazlardan aktif hâle getirebilme ve kontrol etme özellikleri eklendi. kuru ya da sulu fark etmez, her webasto sisteminin araç içerisinde bir kontrol paneli vardır ve bu panel üzerinden programlı çalıştırma yapılabilir:


yine ayrıca birçok webasto'da akü koruma sistemi mevcuttur. akünün içersinde marş motorunu döndürüp çalıştıracak kadar elektrik bırakılır. yani dibine kadar sıyırıp sönüp gitmez.