Araç Yağ Lambası Neden Yanar ve Nasıl Söndürülür?

Otomobil yağ lambası neden yanar? Yağ lambası nasıl söner? Yağ lambası yandığında yapılması gerekenler.
Araç Yağ Lambası Neden Yanar ve Nasıl Söndürülür?

aracın gösterge panelinde, motordaki yağ basıncını gösteren bir lamba vardır. bu lamba, motor çalışırken kesintisiz olarak yanarsa açık ara ve ciddi bir arızanın işaretidir. yağ lambası yandığında ne yapacağınızı ve arızanın nasıl giderileceğini anlatacağım fakat sürücünün sadece yağ eklemek ve görsel kontrol yapmaktan fazla yapabileceği bir şey olmadığını da belirteyim.

yağ lambası yandığında uzun süre sönmüyor ise, motor içerisindeki yağ basıncının çok düşük olduğu anlamına gelir. bazı durumlarda birkaç saniye yanması çok ciddi bir tehlike oluşturmaz fakat tehlikenin yavaş yavaş geldiğinin işaretidir. örneğin sert bir virajda anlık olarak yanabilir ya da çok soğuk havalarda motor çalıştırıldıktan sonra bir süre sönmeyebilir. soğuk havalarda sönmemesinin sebebi; geceden kas katı hale gelen yağın sabah ilk marşta basınç sensörüne ulaşamamış olmasındandır. peki ne yapıyoruz? yaşadığımız iklime uygun bir motor yağı kullanıyoruz..

yağ lambası, verileri yağ basınç sensöründen alır. motor çalıştıktan sonra karter içinde bulunan yağ pompası, yine karter içinde bulunan yağı yukarıya, yani motora pompalar ve bu sayede motor içerisinde yağlama gerçekleşir. eğer ki yağ pompası arızalanır, yağ azalır veya yağ basınç sensörü görevini yerine getiremez ise yağ lambası yanacaktır. gördüğünüz gibi temelde iki ana sebebi vardır; yağ basıncı yetersiz ya da sensör arızalı. yağ basınç sensörünün arızalı olup olmadığını anlamak için motor devrini rölantide 1000 devire yükseltmeniz gerekir. lamba sönerse, yağ basınç sensörü normal çalışıyor demektir. motor yağının tam olduğuna emin olduğunuz halde daha yüksek devirlere rağmen sönmüyor ise mecburen servis ya da sanayinin yolunu tutacaksınız.

yağ tamam, pompa gayet düzgün çalışıyor ve sensörde de sorun yok fakat yine bu lamba yanıyor ise yağ ya da yağlama kanalları ile ilgili bir problem var demektir. örneğin daha önceden motor katkıları konulup motorun içini allak bullak etmiş olabilir aracı satan kişi. yağlama kanalları tıkalı ise ne yaparsanız yapın o lamba sönmeyecektir. orijinal yağ filtresi ve yağ kullanmazsanız, yağ değişiminden sonra üç beş bin kilometre içerisinde yağ lambası yine yanar. filtre kesinlikle sizin otomobiliniz için üretilmiş orijinal parça olmalıdır. aksi düşünülemez.

yağ seviyesi, yağ basınç sensörü ve yağ pompasının normal olduğunu düşünüyorsanız ilk önce yağ ölçüm çubuğu ile yağ seviyesini kontrol etmeli, son yaptığınız kontrolden sonra bir eksilme olup olmadığını dikkate almalı ve seviyenin ciddi anlamda azalmadığına emin olmalısınız. ayrıca yağ çubuğu yakıt kokuyor mu koklayıp test etmelisiniz. böyle bir durum var ise, yani yağın içine yakıt ya da su sızmış ise sorun büyük olabilir. yağın içerisinde bulunan yakıtın varlığını kontrol etmek çok kolaydır, yağ çubuğunu küçük pet şişe suyun içine batırmanız yeterlidir. pet şişe içerisinde yakıt yağdan ayrılacaktır. su olması durumunda zaten yağın rengi "nescafe köpüklü" ile aynı olur. yağın çok ince olması da yağ lambasını yakacağı için, yakıt ya da su yağı çok inceltmiş olabilir. eğer durum buysa durumunuzu toparlayıp bir servise başvurmanız gerekecektir. işte tam burada şunu belirteyim; bu şekilde otomobillerini satan o kadar çok insan var ki.. yağ katkısı bu lambayı geçici olarak söndürebilir. ikinci el otomobil alırken dikkat ediyoruz.

motorunuz sürekli yağ eksiltiyor ve bu sebeple yağ lambası yanıyor ise motorunuz yine ciddi bir bakıma girecektir demektir. dizel otomobillerde özellikle çekişte artma (evet artma), mavi duman, suyun içerisine yağ karışması vb gibi durumlar gözlemleniyor ise zaten yağ lambası problemine alışmış olmalısınız demektir. fakat günden güne motora verdiğiniz zarar hiç azımsanmayacak düzeydedir.

yağ lambasının virajlarda yanması, yağ seviyesinin sınırlarda olduğunu gösterir. derhal ekleme yapmalısınız. rölantide kırpar şekilde yanıyor fakat hafifçe devir yükselince sönüyor ise ise sorun muhtemelen yağ pompası ya da yağ basınç sensörü. rölantisi çok düşük otomobillerin de yağ lambası her şey normal olsa bile kırpar şekilde yanabilir. rölanti ayarı yaparsanız sorun düzelir.

unutmayın ki; her otomobilde yağ lambası vardır. kontak açıldıktan sonra sürekli yanar ve motor çalışınca söner. sağlıklı bir otomobilde motor çalıştırıldıktan sonra kesinlikle yanmaması gerekir.

yağ bakımlarını zamanında yaptırır, orijinal yağ ve yağ filtresi kullanır ve sakin bir sürüş yaptığınız sürece o lamba kolay kolay yanmaz.