Arda Güler'in Gol Sevinci Ne Anlama Geliyor?

Real Madrid'deki gururumuz Arda Güler'in gol sevincini, golleri atmaya başladıkça tanımış olduk. Peki ne anlama geliyor bu hareket?
Arda Güler'in Gol Sevinci Ne Anlama Geliyor?
Fotoğraf: Twitter @realmadrid

Anlamı nedir?

arda gol sevincinin anlamını çok açık ve net bir şekilde dile getirdi: tevekkül dedi.

bu hayatta iyi şeyler gibi kötü şeyler de başımıza geliyor, başarılar da başarısızlıklar da, sağlık da sakatlık da… ben elimden geleni yapıyorum, çalışıyorum çabalıyorum gerisi yaradana kalmış diyor. gol atınca da o’nu işaret ediyor, benlik bir şey yok diyor.

bu yaşta bu farkındalık bu maneviyat ne güzel. maşallah diyelim.

Nedir tevekkül peki?

yapacağının en iyisini yapıp gerisini allah'ın takdirine bırakmaktır.

Derinlere inelim

tevekkül, insanın işini hiç muhtaç kalacağım korkusu olmaksızın allah’a emanet ettiğini gösterir. arayışçının, her takdirin rabb-i zülcelal’in elinde olduğuna iman ettiği yakin derecesindeki imanın neticesidir. arayışçının rabbine itimadını, sebeplerin varlığı ya da yokluğu, hayatın neşeli ya da hüzünlü günleri değiştirmez. arayışçı, böylece mütevekkil olur. tevhid hakikatıyla yaşamaya başlar. insan bu makama gelene kadar, sebepleri tesir sahibi olmaktan azletmesi, kendine verdiği makamı terketmesi, kendisi bu çaba içinde fani olması gerek ta ki huzur kapısının eşiğine varsın.

Olası bir yanlış anlaşılmayı da düzeltip konuyu kapatalım

çok yanlış bilinen bir konu daha!

yanlış değerlendirilmesinin sebebi de allah ismiyle işaret edilen varlığı gerektiği gibi tanıyamamak. onu ötelerden bizi izleyen ayrı bir varlık sanmak. (bkz: şirk/@dualite)

tevekkül asla kendini kadere teslim etmek, kendini bırakmak değildir!

tevekkül insanın, varlığındaki allah esması ile tahakkuk etmesidir. yunus'un "kaldır benliğini aradan ortaya çıksın yaradan" ifadesinde bahsettiği gibi, kendini hakikatindeki allah'a bırakmaktır. zira allah ahlakı ile ahlaklanmış bir insan her ne durumda olursa olsun, gereken en doğru fiili ortaya koyar. bunun için insanın kendini tanıması ve allah ismiyle işaret edilen sonsuz sınırsız tekliğin birimselleşmiş bir örneği olduğunu tesbit ederek, derununda bulduğu bu isimler kombinasyonunu "allah ahlakı ile ahlaklanın" hükmü gereğince bir ahenge kavuşturmalıdır. çünkü bu 99 isim her insanda farklı oranlarda, farklı kombinasyonlar halinde mevcuttur.