Bazı Ürünlerde Haksız Fiyat Artışı Tespit Edilip Ceza Kesilmesi Ne Derece Doğru?

Geçtiğimiz gün, Ticaret Bakanlığının haksız fiyat artışı ve stokçuluğa karşı böyle bir müdahalesi olduğuna dair haberler basına yansıdı. Bu müdahaleye dair kısa bir analiz, buyrun.
Bazı Ürünlerde Haksız Fiyat Artışı Tespit Edilip Ceza Kesilmesi Ne Derece Doğru?
iStock


24 ocak kararları ile ülkemiz serbest piyasa ekonomisine geçmiştir

unutmadan belirtmek lazım kararlar 1980 yılına ait, ön planda demirel, beyin takımında ise özal var. serbest piyasa ekonomisinde alan ile satan arasındaki kurallara devlet kesinlikle müdahil olmaz. ürünlerin fiyatları piyasa koşulları içerisinde oluşur. yani ben bir kaşığı 5tl'ye maledip 500 bin tl'ye satabilirim. alan olur veya olmaz buna kimse karışamaz. 


bir başka söylenmesi gereken ise şu

serbest piyasa ekonomisinde stokçuluk kesinlikle suç değildir. kişi bir ürünü stoklayarak bir yatırım gerçekleştirir ve istediği zaman istediği fiyattan satışa çıkarabilir. burada soğuk hava deposu olan birini düşünelim. elma yılda 2 ay toplanan bir meyvedir. eğer stokçular olmasa o iki ayda elma fiyatı inanılmaz düşerdi ama stokçu elmaları satın alıp yıl boyunca stoktan piyasaya sürerek kar etmeye çalışır. böylece üretici de mağdur olmamış olur.


şimdi gelelim asıl meseleye

fiyat yükselten adamların peşine kolluk kuvvetlerini koşturursan ne olur? sermaye ve para dünyadaki en ürkek şeydir. tavşan gibidir, rahatsızlığa gelemez ve kaçar. sermaye ve para seni terk ederse 1994 gibi 2001 gibi ve yine bu yıl ağustos ayında yaşadığımız gibi sorunlar yaşanır. yani sermaye serbest piyasa kurallarının işlemediği yerde durmaz. devletimiz sermayeyi kaçıracak aksiyonları bir bir uygularken vatandaş bile serbest piyasa kavramından bihaber. yazık.

not: devlet serbest piyasa ekonomisinde sadece tekelleşmeye karşı mücadele verir.

Türkiye Ekonomisini Kökünden Değiştirerek İhracatı Artırmayı Öngören 24 Ocak Kararları