Beklenen Rusya-Ukrayna Savaşının Gerçekleşmesi Şu An İçin Neden Pek Kolay Değil?

Rusya ve Ukrayna'nın beklendiği gibi savaşmayacağına dair tezler öne süren bir yazı, konuyu farklı açıdan değerlendirmek için birebir.
Beklenen Rusya-Ukrayna Savaşının Gerçekleşmesi Şu An İçin Neden Pek Kolay Değil?
iStock

1. ab’nin doğrudan taraf almamasının sebebi enerjisinin %40'ini rusya’dan alıyor olması. bu isi çözmeden rusya’ya karşı net tavır almaları imkânsız, yani karanlıkta kalırlar. abd norveç ve katar’ı ikna etmeye çalışıyor bu konunun çözülmesi için ama kolay çözülecek bir şey değil. bu durumdan hem abd hem de ab rahatsız. ab onlarca yıldır nükleer enerjiden çıkmaya çalışıyor ancak geçtiğimiz günlerce sürpriz bir karar verdi: nükleer enerjiye geri dönüş. ab nükleer enerjiyi "sürdürülebilir enerji" statüsüne soktu, bunun sebebi ise rusya’ya olan enerji bağımlığını bozmak. avrupalı sol kesim buna karşı çıksa da onlar da rusya’ya bağımlılığın sürdürülebilir olmadığının farkındalar.

2. putin hayatını devlet adamlığına adamış tecrübeli birisi. genç yasta kgb tarafından eğitilmiş bir adam. duygularıyla aklini ayırt edebilecek bir isim. dolayısıyla gaza gelip saçma sapan bir is yapacak birisi değil.

3. tarihteki başarılı hiçbir savaş beklenen anda yapılmamıştır. su anda bütün dünya bunun olmasını bekliyor, böyle bir hamle herkesin en hazır olduğu anda geleceği için rusya’yı çok büyük bir kaybın içinde sokacaktır ve istediğini alması çok zor.

4. rusya uzun soluklu bir savaşı kaldırabilecek ekonomiye ve insan gücüne sahip değil. birkaç aydan uzun sürecek bir savaş rusya’nın çökmesine kadar gidebilir.


peki neden bunlar oluyor?

bence:

a. abd bu harekâtı istiyor ve rusya’yı buna kalkışmak için gaza getiriyor. rusya olur da bu oltaya gelirse inanılmaz şekilde boğmaya çalışacaklar ve bu rus ekonomisinin inanılmaz bir darbe alması demek. belki de bu şekilde putin rejimi yıkılmaya kadar gidebilir. zira putin ideolojik bir parti rejimi oluşturmadı, yani putin giderse yerine abd karşıtı birinin geleceğinin garantisi yok, putin’den öncekiler gibi "corruptable" insanlar gelebilir.

abd eğer çin rejimini yıkmak istiyorsa, rusya bunun için çok kritik. rusya ve çin arasında geçmişte birçok sorun vardı, ancak putin çin’e "ortak düşmanımız batı medeniyeti, onları yıkana kadar aramızdaki problemleri rafa kaldıralım" diyor ve çin şu ana kadar buna olumlu yaklaşıyor. eğer putin yerine daha liberal bir isim gelirse çin ile olan problemleri tekrardan masaya getirebilir ve bu da çin’in ilerleyişine yıkıcı darbe olur.


b. bütün bunlar putin’in ortaya attığı bir oltadan ibaret olabilir. putin uzun zaman önce batı medeniyetinin en büyük düşmanının kendi içinde olduğunu fark etti. brexit, avrupa’daki göçmen akımı, aşırı sağcılar, trump, türkiye’ye s400 satılması gibi birçok olayı destekleyerek batı medeniyetinin içini adeta ateşe verdi. putin zaten avrupa'yı zayıf halka olarak görüyor. olası bir savaş, ufak çaplı bile olsa, ab bölgesinin enerjiden yoksun kalmasına sebep olabilir. milyonlarca insanın gaz ve elektriksiz kalmasına, sanayinin durmasına, tarım ve hayvancılığın bitmesine kadar gidebilecek bir süreç. bu da avrupa birliğinin paramparça olmasına kadar gidebilecek bir süreç.

c. modern batı askeri ekipmanı hep zayıf, eğitimsiz ve fakir gruplara karşı kullanıldı ve çok başarılı oldu. ırak, libya, afganistan ve buralardaki marjinal gruplara karşı kazanılan bu ezici üstünlük aslında çok bir şey ifade etmiyor. rusya ve ukrayna arasında çıkacak olan savaş bu ekipmanı ve iki blok arasındaki askeri dinamikleri gerçek anlamda test etme imkânı yaratacak.

d. çin ne kadar büyümüş olursa olsun, abd ile tek başına pasifikte mücadele etmesi imkânsız. abd elini zaten orta doğu'dan çekti, şimdi avrupa’dan da çekip tamamen asya’ya odaklanmak istiyordu. bu yaratılan suni gerilim abd’yi hala iki cephede tutup çin’i tamamen çevrelemesini önlemek için olabilir.

her tarihsel olay gibi bunlar da sadece birer tahmin ve yorum. bu konunun da gerçek sebeplerini ve sonuçlarını yakında öğreneceğiz.