Berlin Duvarı Yıkıldığında Alman Futbol Liglerinin Akıbeti Nasıl İlerledi?

Almanya'nın iki yakası birleştiğinde Doğu Almanya ligi DDR Oberliga ve Batı Almanya futbol ligi Bundesliga'nın akıbetine dair bilgi verici bir yazı.
Berlin Duvarı Yıkıldığında Alman Futbol Liglerinin Akıbeti Nasıl İlerledi?


iki ülke birleştiğinde, futbol ligleri nasıl düzenlenir?

berlin duvarının yıkılması, sadece günümüz almanya'sının sınırlarını oluşturmakla kalmadı. avrupa futbolunu da ciddi oranda etkiledi. müzesi kupalarla dolu kimi doğu almanya futbol kuluplerinin kaderleri de kökten değişti. doğu almanya milli takımı da doğal olarak geçerliliğini yitirdi.

ddr-oberliga, doğu almanya birinci futbol liginin resmi adıdır. 1948 yılında sezonlar oynanmaya başlamış, 1991 yılında da sona ermiştir. fdgb-pokal ise doğu almanya kupasıdır. 1949 yılında turnuva başlamış, 1991 yılında da son kez düzenlenmiştir.

1. kısım: doğu almanya milli futbol takımı

takımın en büyük başarısı; 1976 montreal olimpiyatlarındaki, sırasıyla, brezilya, ispanya, fransa, sscb ve polonya'yı geçerek namağlup altın madalyayı kazanmasıydı. haricinde avrupa kupasında ve/veya dünya kupasında sesizleri oynamış, göze batmadan elenmiştir. en farklı mağlubiyetleri 3-0 ve 4-1'lik skorlarla almış bir takımdan bahsediyoruz yani. en farklı galibiyet ise sri lanka'ya karşı 12-1'lik skor ile gelmiş, son karşılaşmada ise 1990'da belçika'yı 2-0 mağlup etmişlerdir.


2. kısım: doğu almanya futbol kulüpleri

doğu almanya futbol kuluplerini kısaca değerlendirirsek, müzesinde avrupa kupası bulunduran tek kulup fc magdeburg'tur. çıktığı hiçbir finalden kupasız dönmemişlerdir. 1973-74 sezonunda kupa galipleri kupasi finalinde ac milan'ı 2-0 mağlup etmiş, aynı sezon lig şampiyonluğu da yaşamıştır. aynı sezon hem lig, hem kupa galipleri kupasi şampiyonluğu yaşayan 5 kulupten biridir. magdeburg toplamda 3 lig şampiyonluğu ve 7 kupa şampiyonluğu (en fazla) yaşamıştır.

berliner fc dynamo, lig şampiyonluğunu en çok kazanan (10) ve en fazla üst üste kazanan (10) kulüp iken, kendisini dynamo dresden (8) ve 1. fc frankfurt (6) (eintracht frankfurt değil) kez ile izlemiştir. bu kulüplerden sadece lokomotive leipzig avrupa'da final görmüş, finalde afc ajax'a 1-0 mağlup olmuştur.

fdgb-pokal'de ise magdeburg ile rekoru (7) paylaşan dresden'dir. en başarısız kulüp ise zamanında karl-marx ismiyle anılan chemnitzer fc, üç kez finale yükselmiş ama müzeye eli boş dönmüştür efenim.

3. kısım: ddr-oberliga ile bundesliga'nın birleşmesi

işte dananın kuyruğu burada kopuyor. 1990-91 sezonu belirleyici olacak şekilde karar alınıyor. bundesliga 1991-92 sezonu için 20 takıma, bundesliga-2 ise 24 takıma yükseltileceği açıklanıyor. ddr'ın son şampiyonu hansa rostock ve lig ikincisi dresden bundesliga'ya alınıyor. sıralamadaki 3/6 arasındakiler bundesliga-2'ye alınıyor. 7/12 arasındakiler bundesliga-2 için play-off mücadalesine girişiyorlar. burada en büyük darbeyi magdeburg yiyor, önceki sezonda sadece 9 maç kaybetmelerine ve +2 averaja rağmen kendilerini bir anda ligin üçüncü kademesinde buluyorlar. 1991-92'de rostock, 1994-95'te de dresden alt ligin yolunu tutuyor.

4. kısım: doğu almanya futbol kulüplerinin günümüzdeki konumları

hepsini yazmaktansa, üstte değendiğim kulüpleri sıralamak daha özet olur. 2020-21 sezonunda, bundesliga-1 ve bundesliga-2'de maalesef yoklar. bundesliga-3'te ise rostock ve dresden şampiyonluk mücadelesi veriyor. magdeburg ise bundesliga-3'ten küme düşmeme mücadelesi veriyor. diğer takımlar ise mücadeleye amatör klasmanda devam ediyorlar.

not: rb leipzig ile lokomotive leipzig ayrı kulüplerdir.

burada adil olmayan çok nokta var

doğu almanya kulüplerinin ekonomik sorunları göz ardı edilmiş, başta sponsorluk ve stadyum gelirleri olmak üzere bir çok etken önemsenmemiştir. ayrıca transfer hedefleri ve transfer edilecek futbolcuların yaşam standartları büyük bir belirsizlikti. zira yıkılmış ve yeniden yapılanmakta olan bir bölge ülkesinden bahsediyoruz. ayrıca birleşmenin bir sezonluk performansa indirgenmesi de bir hataydı. en büyük kulüplerin bile düşük performans gösterdiği, saçma takımlara yenildiği ve elendiği görülmüştür. oysa 3-5 sezonluk performansın ortalamasını dikkate aldığımızda böylesi keskin bir durum ile karşılaşmak pek olası değildi. günümüz almanya futbol liglerinde doğu almanya'nın esamesi okunmamasının temel sebepleri ve iki futbol liginin birleşmesi böyledir efenim.