Beynimizin Karar Alış Sürecini Şekillendiren Bilinçdışı Önyargılar
beynimizdeki şuurdışı önyargılar yüzünden, kararlarımız her zaman bize ait değil. hepimizin beyni farklı çalışıyor. bu yüzden bazı insanlar bazı önyargılara daha meyilli. bu önyargılar ne mi?
beynimizdeki şuurdışı önyargılar, kararlarımızı şekillendirir ve her birimiz farklı önyargılara daha eğilimliyiz. doğrulama önyargısı, inandığımız şeyleri destekleyen kanıtları daha fazla fark etmemize neden olur. tutuculuk önyargısı, görüşlerimizde değişiklik yapmayı zorlaştırır. empati boşluğu, farklı duygusal hallerde kararlarımıza duyguların etkisini doğru değerlendirmemizi engeller.
çapa önyargısı, kararlarımızı aldığımız ilk bilgiye dayandırmamıza yol açar. seçim destekleme önyargısı, verdiğimiz kararları haklı çıkarmaya çalışmamıza neden olur. olumsuzluk önyargısı, olumsuz tecrübelere daha fazla tepki vermemize sebep olur. sürü psikolojisi, kalabalığın peşinden gitme eğilimimizi artırır.
irade önyargısı, kendi irademize aşırı güvenmemize yol açar. frekans yanılsaması, yeni öğrendiğimiz şeyleri her yerde görmeye başlamamıza neden olur. devekuşu tesiri, kötü şeyleri görmemek için başımızı kuma gömme eğilimimize yol açar. sıfır risk önyargısı, küçük bir riski tamamen ortadan kaldırmayı, daha büyük bir riski azaltmaya tercih etmemize neden olur.
statüko önyargısı, değişime karşı direnç göstermemize yol açar. ölçek duyarsızlığı, büyük sayılar karşısında aynı tepkiyi vermemize neden olur. beklenti tesiri, özbeklentilerimizin başarıyı etkilemesini sağlar. aşırı güven önyargısı, kendimize fazla güvenerek risk almamıza yol açar.
savaşma önyargısı, kısa vadeli ödülleri uzun vadeli ödüllere tercih etmemize neden olur. temel yükleme hatası, bir kişinin davranışını şahsi özelliklerine dayandırmak yerine duruma bağlamamıza yol açar. tepkisellik önyargısı, yasaklanan şeylere karşı tepki olarak tam tersini yapmamıza neden olur. seçici dikkat, çevremizden yalnızca önemli bilgileri almamıza yol açar. sağ kalma önyargısı, başarıyı görerek her şeyin kolay olduğunu düşünmemize sebep olur.