Beynin İnsana Kör Olduğunu Haber Vermemesi: Anton-Babinski Sendromu

Kortikal körlükle birlikte gelen bu sendrom yüzünden, görme yetisini kaybeden kişi henüz göremediğini idrak edemez. Aslında hastanın durumunu idrak edememesi körlüğünü inkar ettiğinden değil; sahiden de görebildiğini düşündüğünden dolayı kaynaklanır.
Beynin İnsana Kör Olduğunu Haber Vermemesi: Anton-Babinski Sendromu
iStock


anton-babinski
sendromu; beynin kanlanmasına bağlı olarak gelişen körlüktür.

sözgelimi, hayat gibi; bir şeyler yaşıyorsun ama içinden.

anton babinski sendromunda hasta, beynin kanlanmasıyla ilgili bir soruna bağlı olarak görme yetisini kaybediyor. ancak göremediğini inkar ediyor. görsellikle ilgili sorduğunuz sorulara kendine göre yanıtlar veriyor. yanıtlar doğru değiller ama hasta kendinden çok emin konuşuyor.

bu hastalar aslında kör değilmiş gibi davranmıyorlar, kör olmadıklarına yürekten inanıyorlar ve yine çok içten bir şekilde bunu inkar ediyorlar. yalan söylemiyorlar, sadece ifadeleri kusurlu. çünkü görme olduğunu sandıkları bir deneyim yaşıyorlar ancak görüntü tümüyle içeride üretiliyor. 

kanamadan dolayı dış veriler doğru yerlere ulaşamıyor hasta ise bir gerçeklik duygusu yaşamaya devam ediyor ancak bu beynin ürettikleriyle sınırlı bir durum. yani artık yaşadıkları bu gerçekliğin, gerçek dünyayla bir bağlantısı kalmıyor.

maalesef hastanın deneyimlerinin rüya görmekten, uyuşturucu kafasıyla uçmaktan ya da sanrılardan pek farkı yok.