Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne Başlayacaklara Tavsiyeler

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun bir Ekşi Sözlük yazarı, bölüme yeni başlayacaklara bazı tavsiyelerde bulunmuş.
Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne Başlayacaklara Tavsiyeler
NOT: Yazının yazıldığı tarih 2011 olduğundan öğretmen ismi gibi bazı bilgiler değişikliklik gösterebilir.


1. sınıf

peşinen uyaralım, ilk dönemde size kucağını açıp bekleyen medeni hukuk, anayasa hukuku, hukuka giriş dersleri lisede takılıp son saat tarihleri ezberleyip girdiğiniz sosyal bilgiler sınavlarına hiç ama hiç benzemiyor. derslere mutlaka girin, pratik çalışmaları takip edin, anlamadığınız her şeyi sorun. üniversitedesiniz, hocaların önemli bir çoğunluğu size dersi anlatmak, anlatabilmek için ter dökse de yine de günün sonunda dersi anlayıp anlamamak sizin probleminiz; burada annenizi babanızı çağırıp "çalışsa yapar da, çalışmıyor" diyecekleri bir veli toplantısı yok. "çok okuyoruz yeaaa" diye de şimdiden söylenmeye başlamayın, daha bunun 3. sınıfı var, tadını çıkarın :)

hukuk alanında olmayan istatistik, ekonomi, ingilizce gibi derslere gelince; çok planlı programlı çalışan, sosyal hayatından bol bol feda edip kendini derslere verebilen bir öğrenci değilseniz (ki ben değildim) bu dersler sizin 3. ve 4. sınıfta yavaştan düşmeye başlayacak ortalamanızı baştan yüksekte tutmak için tek çareniz. aynı zamanda bu derslerden çakarsanız ileride çok güzel program karmaşası yaratıp ders almanızı engelleyebiliyorlar. boşlamayın o yüzden, mümkünse geçebileceğiniz en yüksek not ile geçmeye çalışın.

1. sınıfın ilk dönemi tempoyu oturtabilirseniz, 2. dönem biraz daha rahat edersiniz. 2. dönem sizi roma hukuku bekliyor. tarihe ilginiz varsa ve/veya hayatınızın bir evresinde rome total war oynadıysanız keyif alacağınız bir ders garip bir şekilde. bu dersle ilgili ufak bir tüyo; roma hukuku'nun borçlar hukuku kısmını sadece sınav için ezberlemek yerine anlamaya çaba gösterirseniz ileride başında "borçlar" geçen her şeyde çok rahat edersiniz.

anayasa hukuku'nu erdal onar'dan alabilecek kadar şanslıysanız tek kişilik oyun tadında iki dönem sizi bekliyor bu senede.

2. sınıf

kendi bölümünüzdeki diğer dönemlerle karşılaştırıldığında en rahat olacağınız sene bu sene. yine de tekin akıllıoğlu ve turgut tan hocalar 800 sayfa okuma kitlediği zaman etrafta "abi inanabiliyo musun vizeye sosyal psikoloji için tam 200 sayfa okumam gerekiyor nasıl olur bu ya???" diye gezinen iktisatçı / işletmeci / siyaset bilimci arkadaşlarınıza kıl olacaksınız. sene "üç büyükler" senesi, borçlar hukuku, ceza hukuku ve idare hukuku çok temel dersler. özellikle ilk ikisini yine ezberlemek yerine anlamaya çalışırsanız sonraki iki senede hayatınızı kurtarır, bir çok temel derste buraya geri atıf yapılıyor çünkü. "kendi sınırlarımı zorlamak istiyorum" diyorsanız borçlar hukuku'nu erden kuntalp, ceza hukuku'nu tuğrul katoğlu hocadan almaya çalışın derim.

yine bölüm dışı bir iki ders var. bunları da olabildiğince yüksek tutmaya çalışın, sallamayın, zira kalırsanız dönüp arkanızdan ısırıveriyorlar. aynı zamanda fakültenin en zor senesi olan 3. sınıf için de ortalamanızı biraz daha yükseltmiş olursunuz.

3. sınıf

cehenneme hoşgeldiniz. dönem başı fazlaca hukuk dersi + ilk dönem muhasebe, ikinci dönem finans sizi bekliyor. hukuk derslerinden neredeyse hiç biri ilk veya ikinci dönem çalıştığınız derslere benzemiyor. ister istemez zamanınızın önemli bir kısmının okumaya kaydığını fark edeceksiniz, zira diğer türlü vizeler size kayabiliyor. harry potter kitapları tadında uzayıp giden ticaret hukuku serisi, ticaret ve ekonomi az çok ilgi alanınıza giriyorsa eğlencelidir. çağlar manavgat hocadan ders alabiliyorsanız alın ve seriyi devam ettirin.

şansınıza küsün, medeni usul hukuku dersini türkiye'nin en iyi hukukçusundan alma şansını kaçırdınız. yine de bu derse girdiğinizde mutlaka hocalardan birinin kendisine atıf yaptığını, andığını duyacaksınız. haluk konuralp hocanın bu efsanesinin altında dekan yardımcısı murat atalı "uçak düşmüş, uçakta çalıntı kolye varmış, miras davası söz konusuymuş, üzerine ölen kadın hamileymiş" gibi 1 a4 sayfa uzunluğunda ilginç usul hukuku problemleri bulmakla ünlüdür. eşya hukuku için ise lale sirmen başlığına bakmanız yeterlidir.

seçmeli dersler konusunda ingilizcenize güveniyorsanız kesinlikle anglo-amerikan hukukuna giriş'i öncelikle tavsiye ederim. gönenç gürkaynak'tan ders alacaksınız ve kendisi kafanızda bu noktaya kadar oluşmuş geleneksel "avukat" tablosunun yerle bir olmasına neden olacak. ikinci dönem için ise sinan utku'dan amerikan sözleşmeler hukuku dersi tavsiyedir.

4. sınıf

bitti sandınız değil mi? başka bölümlerdeki arkadaşlarınız "3 dersim var lan son sınıfta, hem arapça hem rusça aldım o yüzden" diye dolanırken sizin ders yükünüz biraz daha artmış olacak. 4. sınıf dersleri, 3. sınıfa kıyasla o kadar da zor değil. yani zor, ama o belayı atlattıktan sonra yapıyorsunuz. efor gerektiren dersler, çalışmanız gerekiyor, maalesef hukuk fakültesi öğrencisine yatmak haram, ama 3. sınıftaki gibi hukuk transına girmeyeceksiniz. burada özellikle dikkat etmeniz gereken joker dersler fikri mülkiyet hukuku, avrupa birliği hukuku ve icra ve iflas hukuku. okulu uzatmak için gerçekten optimum dersler bunlar, o yüzden dikkatli olun.

rekabet hukuku ayrı bir derya, gönenç ile osman hocanın ortak verdikleri bir ders, arada osman hoca dersi rekabet kurulu'ndan uzmanlarla süsler, ve evet, dersin başında ve sonunda "çocuklar bu davaları okuyun" dediği materyalleri okumanızı bekler. sınavı oldukça acımasızdır ve disiplinin niteliğine uygun olarak sınavda ceza hukuku, idare hukuku ve borçlar hukuku sorularıyla karşılaşabilirsiniz. zor ama inanılmaz eğlenceli bir derstir.

seçmeliler konusunda tavsiyem, hangi ders sizi rahatlatacak, ortalamanızı yükseltecek gibiyse ona yönelmeniz.

buraya kadar bitirebildiyseniz, stajyer avukatlığın dünyasına hoş geldiniz. bu ortamda zaten konu ile ilgili basit bir arama yaparak çekeceğiniz çileler hakkında bol bol malzeme edinebilirsiniz.

gelelim genel tavsiyelere

ezber: hukuk fakülteleri ile ilgili yaygın kanının aksine, sizden çok bir şey ezberlemeniz beklenmiyor. kilit kanun maddelerini zaten tekrar göre göre aşina oluyorsunuz. doğru, ezberiniz çok kuvvetliyse ezberleyerek dersleri geçebilir, hatta oldukça yüksek notlar alabilirsiniz, ama ezber bir noktadan sonra uçup gittiği için son sınıflarda "bu neydi ya?" diye kalakalırsınız. sizden dersleri anlamanız, gerekirse ilave okumalar yapmanız, anlamadığınız yerlerde de hocalarınızın başının etini yemeniz bekleniyor. ezberleyerek mezun olursanız, mezuniyet sonrası girdiğiniz ortamda "bu mu lan bilkent hukuk mezunu" moduna girebilirsiniz, zaten bölüme bok atmak için malzeme çıksa diye bekleşenlerin isteklerini yerine getirmeyin, rica ediyorum.

kulüp ve topluluklar: 4.0 ortalamalı ama mezun olduktan sonra dönem arkadaşlarınızın sadece ismen hatırladığı bir kişilik olmak istemiyorsanız, ileride adam akıllı bir işe girebilecek, gerektiğinde her konuda yardım isteyebileceğiniz bir çevreniz olmasını istiyorsanız, alt dönemleri de, üst dönemleri de tanımak istiyorsanız, kısacası az buçuk aklınız varsa bunlara katılın.

tavsiyem bilkent münazara topluluğu'nun ilk toplantısına koşarak gitmeniz, münazara süresince öğreneceğiniz argümantasyon, cevap verme, çürütme teknikleri emin olun girdiğiniz her sınavda çok işinize yarayacak. hem belli mi olur, belki karşılaşırız

debate'in yanında mun, hukuk topluluğu aktiviteleri de tavsiyedir.

ingilizce: iki opsiyonunuz var. ya oturup adam gibi ingilizce öğreneceksiniz, ya da "hocam ingilizce çok zor dersler anlamıyoruz biz" diye osman hoca'ya gideceksiniz, kendisi de nasıl 0 almanca ile isviçre'de yüksek lisansa başlayıp almanca yüksek lisans tezi yazarak derecesini aldığına ilişkin küçük bir hikaye anlatıp sizi geri yollayacak. ingilizce, mezuniyetten sonra başvurmak istediğiniz işlerin çok çok büyük bir kısmında belirleyici bir faktör. bilkent mezunu olduğunuz için "bunun ingilizcesi kraldır" muamelesi yapılıyordu zamanında ama sizden önceki mezunlar bu unvanı zedeleyecek kadar çok epic fail yaşattıkları için artık biraz şüpheyle bakılıyor. yine de doğru düzgün ingilizce bilmeden mezun olursanız ayrı bir utanç kaynağı oluyorsunuz hem kendiniz, hem de bölümünüzün dışarıdan görünüşü için. essay'leri para verip yazdırmak yerine oturup kendiniz yazın, ileride çok faydasını göreceksiniz.

almanca hukuk için ingilizceden daha önemliymiş: değil. önce ingilicenizi halledin, yabancı dergilerde çıkan makaleleri, mahkeme kararlarını, ab direktiflerini sözlük yardımı olmadan ve türkçe bir metni okuma hızınıza yakın bir şekilde okuyabilecek hale gelin, ondan sonra öğrenirsiniz. mezun olur olmaz almanya büyükelçiliği'nde hukuk müşaviri olarak çalışmaya başlayan arkadaşım henüz yok.

fransızca hukuk için ingilizce'den daha önemliymiş: değil. yukarıya bakınız.

erasmus: gidebiliyorsanız gidin. bir sene veya yarım dönem bambaşka bir ülkede tanıyacağınız insanlar, edineceğiniz çevre paha biçilemez. şansınızı denemeye değer.

yaz stajı: buna da tavsiyem 3. sınıf sonunda gitmenizdir optimum verimi alabilmek için. nereye gideceğiniz çok da fark etmez, isim yapmış hukuk bürolarına yaz stajı için kabul olmanız sadece daha sonra benzer kalitede bir yere başvurursanız gireceğiniz mülakat sürecini kolaylaştırır. hukukçu kimliğiniz için adliyede dava açmak için nasıl koşturulur, kime yaranılır'ı bilmek de, kredi sözleşmesi'nin hangi sayfasına kaç imza attırılır'ı bilmek kadar önemlidir. 3. sınıfta abartıp yaz tatili boyunca staj yapan arkadaşlarınızı göreceksiniz, bence o kadar manyak olmaya gerek yok. ben illa hem adliye avukatlığı, hem de corporate avukatlık göreceğim diyorsanız ama tavsiyem 2. sınıfın sonunda adliye işi yapan bir büroda zaman geçirmeniz (çünkü mevcut bilginiz sadece adliye işi yapmaya müsait olacak), 3. sınıfın sonunda da az çok şirketler, banka finans, enerji ile uğraşan bürolara başvurmanız.

yaz okulu: kaldığınız dersleri toplamak için birebilir, ancak çok boş beleş zannetmeyin, yaz okulunda ders alıp tekrar kalan insanların sayısı oldukça yüksek. yönetmelik ve programınız izin veriyorsa ve yaz okuluna kalmak durumdaysanız tavsiyem hem kaldığınız dersi, hem de üstten bir dersi almanız olur.

yurt dışı yaz okulu: bunlara gidin işte. evet, ders saydıramayacaksınız, öğreneceğiniz hukuk bilgisi çok havada kalacak ama çevre yapmak ve en önemlisi ingilizce'nizi geliştirmek için birebir. bazı okullar "hukuk ingilizcesi" programları açar, bazıları da sadece hukuk dersleri verir. tercihinizi ingilizce seviyenize göre yapın. güzel bir yere de gidin ki gidebiliyorsanız, yaz tatilinizin bir ayını eğlenerek değerlendirmiş olun.

ibranice hukuk için ingilizce'den daha önemliymiş: lan yine mi sen?

dünyanın dilleri değişmiş rusça arapça bilmek gerekmiş: az çok doğruluk payı var. ben hiç "ama rusça bilmiyorsun" diye staj veya çalışma başvurusu geri çevirilen birine rastlamadım. olmazsa bir eksisi olmaz kesinlikle, ama olursa fayda sağlayacağı şüphesiz. yine de dil önceliği konusunda yukarıya bakınız.

lan üniversite, eğlenecektik?: eğleneceksin koç. eğer az buçuk düzenli bir sistem oturtursan, her senede en azından cuma, cumartesi akşamları gezip tozmaya boş vakit kalıyor. ki eğlen, gez, çayyolu'na da git, bestekar'a da, sakarya'ya da, bol bol insan tanı, çünkü hem o kadar kitabın, yazının içinde yapayanlız oturursan hafiften delirmeye başlarsın (zaten deliriyorsun son senede o yüzden erken başlamaya gerek yok) hem de hukukçu olmaya çalışacaksın mezun olunca. işin insanlarla olacak, insan sarrafı olman beklenecek senden. hakimin suratından, karşı tarafın avukatının müzakere masasında gözlerinden, müvekkilinin sesinden bir şeyler kapman, üstü örtülü şeyleri fark etmen beklenecek. bu da evde oturup, üç beş arkadaş ile fakülteyi bitirmekle olmaz. tanıyabildiğin kadar insan tanıyacaksın, hepsinin karakter özelliklerini görecek, cinsliklerini, iyi yönlerini, takıntılarını keşfedeceksin ki insanlardan anlayabilesin. zaten kulüpler, akşam eğlenceleri, vizeler, finaller, staj derken bakmışsın ki bilkent odeon'dasın, ismin okunmuş, osman hoca gülümseyip eline diplomanı veriyor.

iyi şanslar!

Eşya Hukuku veya Medeni Hukuka Giriş Sınavlarında Sorulabilecek Bir The Lord of the Rings Sorusu