Bir Günü Bir Yılından Uzun Gezegen Venüs'ün Birbirinden İlginç Özellikleri
Bilim insanlarının bir dönem sürekli olarak uzay aracı gönderdiği, ''yeni dünya'' olarak umut bağladıkları, şimdilerde ise eski şöhretini Mars'a kaptırmanın burukluğuyla ateşini iyice harlayan gezegen Venüs'le ilgili muhtemelen bilmediğiniz bazı bilgiler.
- venüs'ün yüzeyinde güneş sisteminde bulunan gezegenlerin toplamından çok daha fazla sayıda volkanik dağ keşfedilmiştir. bilinen 1600 adet volkanik dağ vardır, astronomlara göre daha keşfedilmemiş bir yığın volkan vardır ve bunların küçük bir kısmı da olsa halen aktiftir.
- bir günü bir yılından uzun gezegen olarak bilinir. kendi etrafında bir tam turu 243 dünya günü, güneş etrafında bir tam turu ise 225 dünya günüdür.
- hem boyut hem de yörünge bakımından dünyaya en yakın gezegendir.
- aşırı sera etkisinden dolayı gezegen yüzeyi karbondioksit gazıyla doludur, bu gaz ağır olduğundan ve yüzeyi terk etmediğinden dolayı sıcaklık gezegen yüzeyinde ortalama 480 derecedir.
- şu resimde güneşe teğet geçen küçük şirin şeyi gördünüz mü? işte o venüs...
- bize olan yakınlığı nedeniyle gökyüzünde aydan sonra görülen en parlak cisim olan venüs'ü ilk keşfeden yunanlı matematikçi pisagor'dur.
- yüzeyinde basınç oldukça yüksektir. bu basıncın ortalama karşılığı bizdeki okyanusların bir km derinliği ile eşdeğerdir.
şu resimde daha büyük diğer gezegen ve keşfedilen diğer devasa bir takım cisimlerle boyut kıyaslamasını görebilirsiniz.
kaynak; pioneer venus 1, pioneer venus 2, venera 9, venera 10, venera 11, venera 12, venera 13, venera 14, venera 15, venera 16, vega 1, vega 2 ve diğer bir çok uzay aracı...