Bir Süredir Rallide Olan Borsa İstanbul'da Önümüzdeki Dönemde Neler Olabilir?

Seçim sonrasından itibaren Borsa İstanbul yükselmeye devam ediyor. Özlenen ralliyi yatırımcılarına yaşatan Borsa İstanbul'da önümüzdeki dönemde neler olabilir? Nelere dikkat etmek gerekir?
Bir Süredir Rallide Olan Borsa İstanbul'da Önümüzdeki Dönemde Neler Olabilir?

not: burada yer alan yatırım, bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
...

- borsanın olmazsa olmaz en önemli kuralı: trend is your best friend (trend senin en iyi arkadaşındır.) eğer trend varsa, eğer fiyat hareketinin her bir dip seviyesi, bir önceki seviyesinden yukardaysa buna yükselen trend diyoruz. yükselen trendin güzelliği şudur; nereden alırsanız alın, fiyat trend kanalı içerisinde kaldıkça zarar etme şansınız yoktur.


yukarıdaki grafiklerde gördüğünüz gibi, kanal kırılmadıkça korkuya mahal yok. trendlerde önemli olan şey aslında basit bir arz-talep ilişkisidir. fiyat bir seviyeye geriledikçe o seviyeden talep gelir , doyum noktasında ise arz gelir. o çizgilerin tamamı ; aslında bildiğimiz bir iktisat grafiğindeki arz talep ilişkisinin aynısı.

- yükselişler bazen parabolik olur. bu parabolik yükselişlerde de hayatımızı kurtaran şey hareketli ortalamalardır. hareketli ortalamalar kendi periyotlarına göre bizlere son günlerdeki oyuncuların ortalama fiyat aralıklarını verir. bu fiyatların aşağı kırılımı bize trendin bozulacağını söyler. yükseliş parabolik olduğu için ; destek çizgisi çizemediğimizden dolayı sma ( basit hareketli ortalama ) ve ema ( üssel hareketli ortalama ) gibi h.o’lar kullanırız.

- nasıl ki iyi çalışan bir trend kanalına sıkı sıkıya tutunmak gerekiyorsa ( çünkü fiyat düzeltme yaparak ilerler) parabolik çalışan yükseliş trendlerine de bir o kadar temkinli yaklaşmak gerekir. çünkü fiyat , ortalamarından uzaklaşmıştır ve ortalamaya dönercesine bi düzeltme sert harekete sebep verebilir. sert hareketler algoritmaları çalıştırır ( gün içi borsada işlem yapan banka ve aracı kurum robotları ) vs derken taban taban bir seri başlar. dolayısı ile trend "dışarıda ne para vereceğiz gel evde yaparım ben sana" diyendir , parabolikler mekanda twerk yapandır , seksidir tat verir asla gitme ister. o yüzden parabolik tırmandıkça yavaş yavaş malı boşaltmamız gerekir. psikolojik olarak , yükselen trend kanalı içerisinde tedirgin olmamamız gerekirken tedirgin oluruz, çünkü fiyat hep artmaz, parabolik içinde de tedirgin olmamız gerekirken hiç tedirgin olmayız , çünkü fiyat sürekli artar. 

örnek olarak incelemeniz açısından parabolik grafikler ve güzel trendler bırakıyorum. grafikte gözüken 8 hareketli ortalama bir destek seviyesi. kırılırsa stop olacaksınız. buyrun bakın hangisinin risk yönetimi daha kolay? şişecam'a bakın; 15'ten 45'e 1 yılda gelmiş. düzeltmiş, korkutmamış düşe kalka gelmiş. istediğin zaman sat. stopun çok belli.


dolar tl 7 liradan 18 liraya 1.5 ayda gelmiş. nereye stop koyacaksın? tamam hareketli ortalamaya koyduk o stoba yürek mi dayanır? bitmiş artık o iş. o yüzden bunu 6'dan aldıysan, yedire yedire 14'te boşaltacaksın malı. tabii bu bir strateji, kimi sonuna kadar sürer trendi...


yani paraboliklere dikkat, trendlere şefkat.

- eğitim bittiyse gelelim zurnanın zart dediği ve benim kenara çekilmeme sebebiyet veren şeye: dolar ve tl grafikler.

(baştan şunu söyleyeyim; tl geçiyorum nakde geçiyorum geyiklerini yapan biri değilim. bazen doyunca kalkmak lazım ve risk yönetmek lazım. hayatım boyunca hep malda oldum. çok nadir zamanlarda çekildim. şu anda da tamamen değil ama %80 çekiliyorum.

5200'lerde malda yakalanıp 4500'de dişini sıkan biri olarak bana yetti. gider, gitmez; beni bağlamaz ki ben borsanın 300 dolara gideceğinden adım gibi eminim. sadece bir strateji gereği çekiliyorum.

bakın bu tl grafik: 


bu dolar bazlı grafik:


burada çok enteresan bir şey var: haydi eğitimi hatırlayın. evet, doğru! bu amk grafiklerinin biri parabolik, biri ise muhteşem çalışan bir alçalan kanalın kırılımı ve mis gibi başlamış bir yükselen trendin startı. yani tl grafik diyor ki: aga bu yükseliş parabolik, sen artık uza; dolar grafik diyor ki: daha yeni başladık!

önceki entry'lerime bakın; sanki bu dolar bazlı alçalan kanal şu an kırılmaz , kırılsa da 3 gün üst üste kapatmaz minvalinde konuşmuştum. tam onu demeye cesaret edemedim ama oraya getirdim lafı. fakat yanıldım çünkü tl grafik şişmiş gözüktüğü için , bir düzeltmenin her iki tarafa da iyi gelebileceğini düşündüm. dolar bazlı grafik bir pull-back yapıp onaya dönecekti, tl ise dinlenecekti. ancak öyle olmadı ve şu kadar söyleyeyim bu dolar bazlı grafiğe bakınca ilmek ilmek işlenen ayrıca trendi daha yeni başlayan bir grafik gözüküyor. her şeyi unutun ve sadece teknik bilen bir robot gibi bakın. bu grafik diyor ki ben daha yeni başladım, 300 dolara kadar durmam, oradan da dinlenir ve devam ederim.

ama tl bazlı grafik ise bu işin sonundayız, biraz daha gider, güm diye kapatırız bu defteri diyor.

bu kargaşa benim teknik disiplinimi bozuyor. bi grafiğe bakıp motive olup, diğer grafiğe bakıp korkarak analiz yapmam bilgilerimi ve analiz yeteneğimi etkiliyor. geceleri uyumadan önce telaş yapmaya başladım. o yüzden nakde geçiyorum.

yani aslında şunu söylemek istiyorum: nakte geçme noktası (bence) tepede olmaz. ya tepeye varmamışsınızdır ve yolun ortasında bir yerde inmişsinizdir ya da tepe patlar aslında inseniz olacağınız benzer bir yere gelmişsinizdir. belki tepe bulan ve çok iyi teknik kullananlar vardır, bilmiyorum. ben kullanamıyorum.

ya da ortada sert bir makro değişken, seçim vs vardır. yani ciddi bir uyumsuzluk veya temel gerekçe vardır.

eğer endeks dolar bazlı 280 doları geçerse (güçlü bir fibo direnci) o zaman 300'e gideceğine emin olur, tl grafiği çöpe atar tekrar oyuna girerim . şu anda da zaten 275 dolardayız.

evet kısaca size, hem teknik bir disiplin, hem gündem yorumu, hem psikolojik savaş, hem de bir stratejiyi canlı örnek olarak kendim ile açıklamaya çalıştım.

her şey fk, pd, grafik, bilanço değildir. herkes uzun vadeci veya trader değildir. bu iş diyet gibidir. paranıza, karakterinize hatta (yapılan araştırmalar diyor, ben demiyorum) cinsiyetinize göre bile bu değişir.

burası sadece bir internet bağlantısının ihtiyaç duyulduğu, 50 lirayla da 50 milyon lirayla da ticaret yapılabilecek bir ortam. sizden iyiler var, kendinizi kıyaslamayın. kazandığınız paranın bi kısmını (ana parayı azaltmadan) mutlaka yiyin. eşinize hediyeler alın, tatile gidin. 120 liradan thy almışsın, vermişsin 250'de, koy götüne, bırak kasma. çok giderse 280'den bir daha alırsın. temettü ile emekli olacağım falan diye uğraşma, hayal o işler. o tivitır hesaplarının hepsi maaşlı personel.

bi risk aldın, oturdun, analiz yaptın, para kazandın. belki memursun, belki ev hanımısın, belki hayatında hiçbir şey alıp satmadın ticaretten anlamazsın. ama burada başardın. allah bereket versin.

olmadıysa da neden olmadığını anlamaya çalış. bir sonrakine olacak. umarım daha çok kazanırız. bol kazançlar :)