Birçok Derdin Devası Sayılabilecek, Kafein İçermeyen Menengiç Kahvesi
kahve diye millete ne içiriyorlar bilmiyorum ama esasında menengiç kahvesi bir kahve değil.
sakız ağacıgillerden bir meyve olan menengicin kavrulup ezilmesinden oluşan kremsi muhteşemliğin süt veya suyla karıştırılarak içimi hoş bir içecek haline getirilmişine kahve diyorlar. menengiç fıstıkla da aynı familyadandır. yani kahve demeye gerek yok.
menengiç kahve gibi nikotin ve kafein içermediği için acı olmaz. eğer içtiğiniz şey acıysa size menengiç kahvesi diye başka şeyler içirmiş olabilirler zira örneğin starbucks'ta espresso içip türk kahvesi içtiğini zanneden çok insan var.
bir kahvecinin mocha dediği şeye öbürü mocca diyor, aynısına bir başkası latte diyor. bazıları hepsine birden sütlü nescafe diyor. sütlü nescafe gizli formülü hariç hangisinin nasıl yapıldığıyla ilgili şemaya burdan bakabilirsiniz:
menengiç kahvesine gelince. en güzeli, menengici herkesin kendisinin kahve kıvamına getirmesi ama zor iş tabi.
menengici kahve haline getirmekle uğraşmak isteyenler için
menengici yeşil halde alıyorsunuz ve yıkadıktan sonra yağ, tuz vs. gibi hiçbir şey katmadan bir tavaya atıp karıştırarak kavurmaya başlıyorsunuz. muhteviyat kavruldukça sertleşecek ve kararmaya başlayacak. tümü sertleşip karardığı zaman iyice pişmiş ve bir sonraki, havanda dövülme aşamasına gelmiş demektir. eğer içtiğiniz kahve haddinden fazla acıysa bu aşamada çok fazla kavrulmuş olabilir ki menengiç konseptine aykırıdır. yakmışsınız işte.
sonraki aşama iyice kavrulan ve bu sırada muhteşem bir koku çıkaran menengicin tamamen ezilinceye kadar dövülmesi. bunu endüstriyel iş yapanlar havanda dövmüyor tabi. atıyorlar öğütücüye, vırrr akışkan bir sıvıya dönüşene kadar eziyorlar. bu daha kolay ama hiçbir hazır menengiçte ben evde yapılan menengicin lezzetini alamadım. bizde bi tane tunç havan var büyük. onla yapıyoruz. bina sallanıyor döverken.
menengiç iyice dövüp kırıldıktan sonra bir kavanoza konur ve çok uzun zaman bozulmadan dayanabilir.
bunu dışarıda cafelerde türk kahvesi fincanıyla veriyorlar. hiç işim olmaz bi kırtik kahveyle. menengiç kahvesi göğsü yumuşatır, boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir. tekrar ediyorum, kafein içermediği için bunun fazla içilmesindeki tek dezavantaj menengicin içerdiği yağdır ki kavanozda beklediği zaman katı kısmın aşağı çöküp yağının yukarı çıktığını görürsünüz. işte bu yağ bazılarına ağır gelebiliyor.
bu arada menengici kavurmadan da yiyebilirsiniz. çiğinin tadı da çok güzeldir.
menengiç kahvesini herkes damak tadına göre içmeli, peki nasıl yapmalı?
ben menengiç kahvesini, menengici ve şekeri bol seviyorum. ama söylediğim gibi yağı bazı kişilere ağır gelebiliyor. yapılışı basit. önce içeceğiniz kadar sütü biraz ısıtıyorsunuz. misal 1 kupa kadar. bazıları suyla yapıyor hafif olsun diye. gereksiz bence. sonra içerisine içebileceğiniz kadar ezilmiş/dövülmüş menengiç katıyorsunuz. benim ölçüm 1 kupa süte 1-2 tatlı kaşığı. sonra içerisine damak tadınıza göre şeker atıyorsunuz. çayı kahveyi şekersiz içen ben buna 4-5 kesme şeker atıyorum. kısık ateşte yeteri kadar sıcak oluncaya kadar ısıtıp içiyorsunuz. dikkatli olun, çok sıcak oluyor.
bir de püf noktası
menengiç alta çöküp yağı üste çıkıyor dedik ya, süte katacağınız zaman mutlaka bir kaşık veya çatalla iyice karıştırıp homojen bir yapı elde etmeniz gerekiyor. aksi taktirde menengiç kurusu veya menengiç yağı katılmış süt içmiş olursunuz ki bu gerçekten iğrenç olur.
soru, görüş ve önerileriniz için menengiç yapın bana yollayın, ağzımızın tadı yerine gelsin.