Boyacı Bir Ekşi Sözlük Yazarından: Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak dolaplarını boyamak isteyenlerin dikkat etmesi gereken kritik birkaç husus. Mutfak dolabı nasıl boyanır? Hangi boya kullanılmalıdır?
Boyacı Bir Ekşi Sözlük Yazarından: Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

açılın, işin ehli geldi. (boyacıyım)

cadence, stella gibi markalar bu işten acayip ekmek yiyor, yapmayın. "mutfak dönüşümümüz" diye insta'ya atılan bol hashtag'li before-after'lar kolpadır. 1 yıllık ömrü var. neden? bunların alayı akrilik boyadır çünkü. altına bir astar atmadan, -hele ki- zımparayla yüzeyi aşındırmadan bam güm giriyorlar dolaplara, hele ki tezgahlara! valla içim eriyor.

arkadaşlar, mutfak ıslak zemindir. akrilik boya dediğin su bazlı, karışımsız, aşırı derecede mukavemetsiz bir boyadır! kızartma dumanıyla yağ tutan dolap kapaklarını sen bir yağ çözücüyle telle bakayım, ne oluyor o akrilik boyalar, taş vernikler. bi de eps köpükten çıta falan yapıyorlar ay, delilik.


olacağı ne? boyanmaz mı mutfak dolabı? tabii ki boyanır, ama o malzemeyle ve o şekilde değil. 

önce kapakları güzelce zımparalarsın, hiç parlak noktası kalmayacak şekilde. tertemiz silersin, kurularsın. altına bir kat poliüretan astar atarsın. kürlenmeyi beklersin, üzerine 2 kat daha zımpara atarsın astarın. (önce kalın, sonra ince.) çok iyi bir yüzey temizliği yapıp, 2 karışımlı lake boya (poliüretan boya) atarsın.

bunları nasıl atarsın? istersen ruloyla at ama eski tip yağlıboya kapılar gibi dokulu olur, fırça ve rulo izleri görünür; tabancayla atılması gereken boyalar bunlar. kompresör ve büyük boy boya tabancasıyla (1,3 memeli) mis gibi ipek mat lake kapaklarınız olur. hazır kapak gibi görünür ve öyle çarpmakla, deterjanla, tellemekle falan bir şey olmaz poliüretan boyaya. taş gibi, kaya gibi malzemedir.

çıta mıta yapacaksınız da o iş eps ile olmaz zaten, ahşap çıta yapmanız lazım. "ben bu evi hemen satıcam, müşteriye güzel görünsün yeter" diyorsanız basın akrilik cadence'i stella'yı geçin (ama sahtekarlık bu yani, ah alırsınız sonradan) mutfağı daha yıllarca kullanmayı planlıyorsanız, ahşap çıtadan ve lake boyadan şaşmamanız lazım.


cadence madence akrilikleriyle ne boyanır?

iyi zımpara ve hafif astarla mobilya ayağı boyanır mesela. süs ahşap objeler boyanır. normalde pek temas edilmeyen yatak başı gibi şeyler boyanır mesela. ama multisurface boyalar için "zımparasız uygulama" vaadini yemeyin arkadaşlar. zımparasız bir boya uygulaması yok. altına çok iyi zımpara, temizlik, mümkünse hafif bir astar, tekrar zımpara, temizlik, boya, vernik şeklinde gider.

sentetik esaslı olmayan karışımsız boyalar (akrilik, selüloz, vs.) dayanımı çok düşük boyalardır. üstüne vernik (cila) uygulamanız gerekir. bu vernik tek komponent olursa, bu da zayıf. 2 karışımlı vernikler her zaman daha sağlıklı/kalıcı sonucu verir. tavsiye ettiğim malzemelerin hepsi aslında profesyonel uygulama için üretilen malzemelerdir. (bir sebebi var yani marangozun sizin mutfak dolap kapaklarınızı boyamak için istediği paranın, evet.) bu işler hobi boyasıyla, multisurface diye kaktırılan şu bazlı boyalar ile uzun ömürlü bir sonuç vermez. 

bu işin mucidi annie sloan isimli bir teyzedir. bildiğimiz su bazlı akrilik boyanın içine az bi miktar derz harcı karıştırarak boyanın tutumunu arttırmış, buna chalk paint deyip piyasaya "zımparasız uygulayın, alın her yüzeyde kullanın" diye sürmüştür. şahsi olarak aşırı kıskandığım bir voliyi vurma yöntemi ama kolpa işte. harç katkısı ne kadar süre taşıyacak boyayı? taşımaz, taşımıyor.

hem multisurface ne lan? ev temizliğinde bile kireç çözeceksek ayrı, yağ için ayrı, pas için ayrı, cam için ayrı kimyasallar kullanıyoruz. nasıl bir boya kimyasalı "multisurface" olabilir?