Bütün Mevcudiyete Ev Sahipliği Yapan Evren Nasıl Yok Olacak?

Evet, entropi yasasını düşünürsek günün birinde tüm yaşama ve tüm varlıklara ev sahipliği yapan evrenimiz de son bulacak. Peki nasıl? İşte evrenin nasıl yok olacağına dair üretilen final senaryoları.
Bütün Mevcudiyete Ev Sahipliği Yapan Evren Nasıl Yok Olacak?
iStock

biz canlılar gibi evrenin de bir sonu var. bilim adamlarının iddia ettiklerine göre uzunca bir süre evren var olmaya devam edecek. bu tahminlerden bazıları 100 milyar çarpı milyar yıl kadar akıl almaz rakamlara varabiliyor. yani anlayacağınız, galaksilere yayılacağımız, diğer uzaylı canlılarla karşılaşacağımız, farklı güneş sistemlerini işgal edeceğimiz ve darth vader benzeri tüm evrene hakim olmaya çalışan manyak diktatörlerle uğraşmak zorunda kalacağımız günleri görmek için insan oğlunun önünde daha çok uzun zaman dilimleri mevcut. peki kozmos nasıl yok olacak. evrenin yok olacağı fikri, sistemlerin kendi başlarına terk edildiğinde bozulma eğiliminde olduklarını söyleyen termodinamiğin ikinci yasasına dayanıyor. yol oluş fikirleri çok fazla olmasına rağmen şu an için öne çıkan dört senaryo mevcut.

bunlardan ilki büyük donma teorisi

en eski yok oluş fikri bu olabilir. sebebi de termodinamiğin standart görüşlerine dayanıyor oluşu. evren genişledikçe soğumaya ve enerjisini tüketmeye başlıyor. madde parçacıklarının uzay boşluğunda amaçsızca dolaştığı, yıldız oluşumunun sona erdiği ve kozmosun dondurucu bir soğuğa teslim olduğu bir senaryodan bahsediyoruz. ‘büyük donma’ sonucunda evren, her yanı soğumuş, içinde hiçbir canlı organizma barındırmayan ölü ve boş bir hale dönüşüyor.

ikinci görüşümüz ise büyük çöküş teorisi

bu teori hepimizin az çok aşina olduğu bir senaryo. amerikan gökbilimci edwin hubble'ın 1929 yılında evrenin genişlediğine dair delilleri ortaya koyduğu günden beri evrenin genişlediğine emin gibiyiz. evren bir şekilde genişliyorsa haliyle bir zamanlar çok çok küçük olmalıydı. buna dayanarak büyük patlama teorisi ortaya atıldı. bir zamanlar inanılmaz derecede küçük ve inanılmaz derecede yoğun olan evren kısa sürede genişlemişti. ancak bu genişlemenin yerçekimi kuvvetinin etkisiyle azalacağı, hatta bir süre sonunda duracağı düşünülüyor. durmanın ardından da büzüşme evresinin başlayacağı ileri sürülüyor. büzüşme sonucunda evren sonsuz yoğunlukta bir noktaya dönüşüyor ve yeni bir büyük patlama ile kozmos yeniden can buluyor.

üçüncü görüşümüz büyük çöküşe benzer büyük sıçrama teorisi

büyük çöküşe benzerliği, evrenin küçüleceğini iddia etmesinde yatıyor. evren belli bir eşiğe kadar küçülecek ve ardından tekrar genişlemeye başlayacak. genişlemenin tekrarlanması kuantum fiziğiyle ilgili. kozmosta var olan atomaltı parçacıkları birbirini iterek evrenin yeniden genişlemesine yol açacak.

dördüncü yok oluş senaryomuz ise büyük yırtılma teorisi

bu teori de büyük donma kadar trajik bir son. bu senaryoda evrenin genişlemesi artarak devam ediyor. bu hızlanan artış en uç noktaya ulaşınca, galaksilerden gezegenlere; temel parçacıklardan uzay-zamana kadar evrendeki her şey birbirinden ayrışarak kopuyor ve parçalanıyor.

kaynak 1
kaynak 2

Evrenin nasıl sona ereceğine dair nefis bir çalışmaya aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz

Her Sistem Bozulma Yönünde Eğilim Gösterir Demenin Tek Kelimelik Hali: Entropi