Çekme Belgeli Araç Ne Demek? Araç Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Bir motor ustası anlatıyor.
Çekme Belgeli Araç Ne Demek? Araç Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

bir otomobil ya da farklı bir taşıt için çekme belgesi basit bir şekilde alınabilir. fakat öncesinde çekme belgeli araç nedir bir bakalım.

bir otomobiliniz var ve türkiye'de bırakıp yurt dışına gitmek istiyorsunuz. fakat vergi, sigorta, muayene gibi yasal işlemlerle uğraşmak hiç istemiyorsunuz. birtakım işlemler sonrasında otomobili trafiğe kapalı bir yere park edip bir daha asla hareket ettirmiyorsunuz. işte o arabaya "çekme belgeli araç" deniyor.

çekme belgesi sadece yurt dışı sebebiyle değil, örneğin bir arızasını yaptıramayacak derecede maddi olanağınız yoksa veya vefat eden bir yakınınıza ait otomobil için alabilirsiniz. hurda belgesi alamadığınız fakat kazalı bir otomobil için de yine bu belgeyi alabilirsiniz. hurda belgesi nasıl alınır diye sorarsanız, o başka bir konu...

çekme belgesini almak için ilk olarak yapmanız gereken işlem, araç sahibinin e-devlet'e girmesi olacaktır

araçlarım kısmından araca ait tüm vergi, trafik cezası, kaçak geçiş, haciz gibi borçların kapatılması gerekmektedir. bu borçların kapatıldığına eminseniz aracınızı güzelce bir yere park etmelisiniz. bu park yeri kesinlikle bir yol kenarı falan olamaz, kapalı garaj ya da özel mülkiyet alanı olabilir. yani yol kenarına park edip başka bir aracın çarpması halinde, suçlu duruma düşersiniz.

aracı park ettikten sonra ilk olarak plakaları söküyor ve ruhsatla birlikte en yakın notere gidiyoruz. eskiden trafik şubelerinde yapılıyordu bu işlem fakat şimdi noterler hallediyor.
tüm borçlar ödendiyse ve aracın üzerinde herhangi bir hak mahrumiyeti, ipotek, haciz, mtv vs. yoksa, 50-100 lira gibi bir ücret karşılığında aracın yasal sahibi belgeyi çıkarabiliyor. bu dakikadan sonra aracın trafiğe çıkarılması, hareket etmesi kesinlikle yasak. çıkarırsanız ciddi cezalar yersiniz ve aracınız bağlanır. çekme belgesi çıkarmaya aracınızla gitmeyin yani :)
çekme belgesini yalnızca ruhsat sahibi çıkarabilir ya da vefat durumu söz konusu ise, veraset ilamı çıkartmanız ve bu belge ile çekme belgesi almanız gerekmektedir.

çekme belgesini aldıktan sonra sigorta şirketini arayın ve geri kalan günlerin iadesini talep edin. sigorta size para iadesi yapacaktır.

aylar-yıllar-mevsimler geçti ve günün birinde arabanızı tekrar trafiğe çıkarmak istediniz, bunun prosedürü farklı

şimdi onu anlatayım.

çekme belgeli aracınızın ruhsatını alıp ilk olarak bir trafik şubeye gidiyorsunuz ve size geçici bir trafiğe çıkış belgesi veriyorlar (ek33/a). bundan önce herhangi bir sigorta şirketini arayıp, yine geçici bir trafik sigortası yaptırıyorsunuz. bu işlemleri hallettikten sonra araç için tüvtürk'ün web sayfasından muayene randevusu alıyorsunuz: link. egzoz ve muayene işlemleri biten aracı hemen notere götürüyorsunuz ve size plaka basım belgesi ile yeni ruhsat veriyorlar. en yakın şoförler odasına gidip plakaları bastırıyor, ardından bu plakaya 10 gün içerisinde normal trafik sigortası ve isteğe bağlı olarak kasko yaptırıyorsunuz. hayırlı olsun.

çekme belgeli araç satılır mı ya da satın alınır mı?

evet satılır ve alınır. alıcı ve satıcı kişi ilk olarak notere müracaat etmesi gerekir. sonrası zaten çorap söküğü gibi gelecektir. ayrıca bu aracın çekme belgeli olarak devri de mümkündür.

aracınıza bir çekme belgesi aldıysanız eğer, park ettikten sonra aküsünü sökün, mümkünse lastikleri yere temas etmeyecek şekilde takoz üzerine kaldırın ve branda alıp üzerini kapatın. yine aracınızın içerisine fare ve çeşitli haşereler girmesin diye önleminizi alın. ayrıca kesinlikle ve kesinlikle motor soğutma sıvısının içerisinde antifriz bulunsun. lpg'li ise tankı bitirene kadar kullanın.

tekrar trafiğe çıkacağı gün geldiği vakit motor yağını, aracı çalıştırmadan önce değiştirin, motor suyunu kontrol edin, lastik havalarını tamamlayın ve ilk olarak periyodik bakım yaptırmaya gidin ağır ağır. fren hidrolikleri, soğutma sıvısı, motor yağı, direksiyon hidroliği, filtrelerin tamamı, kayışlar vs değişmesi gerekir. ardından aracınızdan eminseniz muayeneye götürün. fazla geç kalmayın, çünkü trafik şubenin verdiği evrak 7 gün geçerli.

son olarak benim şahsıma ait, çekme belgeli bir aracın ruhsatında yazanlar