Çok Fazla Su İçersek Ne Olur?

Çok fazla su içmek zararlı mı? Günde ne kadar su içmek gerek? Çok fazla su içersek vücudumuzda ne gibi değişiklikler meydana gelebilir?
Çok Fazla Su İçersek Ne Olur?

çok fazla su içtiğimiz zaman, hücrelerde (beyin hücreleri dahil) şişmelere neden olacağından, su zehirlenmesi, sarhoşluk veya beyin fonksiyonlarında bozulma yaşayabiliriz.

beyindeki hücreler şiştiğinde ise beyinde baskıya neden olurlar. kafa karışıklığı, uyuşukluk ve baş ağrısı gibi şeyler yaşamaya başlayabiliriz. bu basıncın artması hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve bradikardi (düşük kalp atış hızı) gibi durumlara neden olabilir.

sodyum, aşırı hidrasyondan en çok etkilenen elektrolittir ve hiponatremi adı verilen bir duruma yol açar. sodyum, hücrelerin içindeki ve dışındaki sıvı dengesini korumaya yardımcı olan çok önemli bir elementtir ve vücuttaki su miktarının fazla olması nedeniyle seviyeleri düştüğünde sıvılar hücrelerin içine girer. daha sonra hücreler şişer ve bizi nöbet geçirme, komaya girme ve hatta ölme riskiyle karşı karşıya bırakır.

peki günde ne kadar su içmeli?

günlük olarak içmeniz gereken su miktarı için kesinleşmiş bir miktarlar olmasa da vücudumuzun ihtiyacı kadar alınmalıdır. bunlar da yapılan fiziksel aktivite sıklığı, iklim şartları, vücut ağırlığı ve cinsiyete bağlı olarak değişir. herkeste aynı olmasa da genel olarak 19 ila 30 yaş arası kadınların günde yaklaşık 2,7 litre su içmesi gerekir. aynı yaştaki erkeklerin de yaklaşık 3,7 litreye ihtiyacı vardır. tabii ki bu rakamlar yine de uzmanlar tarafından gerekli tetkikler ve vücut kitle endekslerine bakılarak uygulanmalıdır.

kaynak ve daha fazlası: webmd.com