Değeri Ülkemizde Pek Bilinmemiş İçkilerden Rom Nedir, Nasıl İçilir?
rom, şeker kamışı ya da şeker kamışı melasının fermantasyonu ve damıtılmasıyla elde edilen yüzde 40 düzeylerinde alkol içeren bir içkidir
dilimizde rom olarak bilinen bu içki ingilizcede rum, ispanyolcada ron, fransızcada da rhum olarak adlandırılmaktadır. adını şekerin latincesi olan saccarum kelimesinden aldığı düşünülmektedir.
rom üretimi şeker kamışı yetiştiriciliğinin karayip adalarında gelişmesi ile başlar
ilk üretim buraya afrika'dan getirilen kölelerin ihtiyacı için başlamıştır. daha sonra amerikalılar tarafından da çok sevilmiştir hatta amerika'da rom-kola karışımı en çok sevilen ilk on içki içindedir.
rom daha çok şeker kamışının suyunun sıkılmasının ardından kalan, melas olarak adlandırılan kısımlardan elde edilir
melas sulandırılarak tekrar sıkılır ve elde edilen şıra mayalandırılır. mayalandırma süresi elde edilecek rom türüne göre değişir. dark romlarda 10 güne kadar çıkar, light romlarda 3-5 gün olur. mayalamanın ardından damıtma işlemi uygulanır.
en çok tanınan markalar bacardi, jamaica, dry cane, captain morgan, daigyeri ve coruba olarak sayılabilir
coruba karamel renginde, daigyeri ve jamaica koyu kırmızı renktedir.
bir de bulmanızın biraz güç olacağı bir kokteyl reçetesi yazalım
"zombie"
2 cl beyaz rom
2 cl golden rom
2 cl koyu rom
2 cl kayısı likörü
2 cl damerra romu -ki alkol derecesi yüzde75 tir.
3 cl papaya suyu
3 cl ananas suyu
3 cl limon suyu
1 bar kaşığı şeker şurubu
yalnız high ball bardakta, kırık buzla servis edilir.
e hadi afiyet olsun.
Nasıl içilir?
içmek için kokteyl haline getirmek şart değildir. sade bir servisle, viskiye benzer şekilde tüketmek makbuldür.
poor rum (sade rom): klasik viski bardağına 4 cl (bir parmak ediyor) kadar koymanız yeterli.
rum on the rocks: on the rocks olarak tabir edilen ağzı açık ve küçük viski bardağına yine aynı miktarda rom koyun. içine 4 ya da 5 küp buz atın. buzlu rom yani.
rum and water: klasik viski bardağına 4 cl rom, 2-3 parça buz koyuyorsunuz. istediğiniz kadar su ekleyebilirsiniz. genellikle ingilizler romu bu şekilde içiyor.
mideyi az bulandıran ve fazla baş ağrısı yapmayan içkiler arasındadır
fırtınada yarım şişe içilmiş, test edilip onaylanmıştır. içimi kolaydır. içerken çok hafif şekerli bir tat alırsınız. hoşunuza gider, bir bardak daha bir bardak daha, sonra tuvalet, mekan terk etme gibi durumlar için ayağa kalktığınızda 'oha noolmuş lan bana böyle' dersiniz. sarhoş olmanın en tasasız ve dertsiz yoludur. havana club, captain morgan black favorilerimdir. saydığım markaların fiyatı, freeshop'larda 10 ila 15 dolar arasında değişmektedir.
rom konusunda genel olarak kabul gören sınıflandırma aşağıdaki gibidir
• guatemala, küba, panama, dominik cumhuriyeti, nikaragua, venezuela gibi ispanyolca konuşulan ülkelerde üretilen light romlar.
• barbados, belize, trinidad, jamaika gibi ingilizce konuşulan ülkelerde üretilen koyu renkli ve dolgun lezzetli romlar.
• haiti, guadeloupe, martinik gibi fransızca konuşulan yerlerde direkt şeker kamışı suyundan üretilen ve şeker kamışının özgün aromasının en yoğun hissedildiği daha pahalı romlar.
romun ayrıca baharatlı, mango, portakal, limon, hindistancevizi aromalı olanları, %75 alkol derecesine kadar alışılmışın dışında yüksek alkol derecesinde şişelenenleri de bulunmaktadır.
kaynak: rakı ansiklopedisi