Denizciler Neden Muzun Teknede Kötü Şans Getirdiğine İnanıyor?

Karada zaman geçiren bizler için oldukça lezzetli bir meyve olan muz, zamanını denizde/gemide geçiren birçok kişi için neden kötü şansla ilişkilendiriliyor?
Denizciler Neden Muzun Teknede Kötü Şans Getirdiğine İnanıyor?

muzun kötü şans getirmesi, 1700'lerde başlayan ve bugün hala devam eden sıra dışı bir denizcilik batıl inancıdır. karayipler ve ispanya'dan yola çıkan ticaret gemileri kaybolmaya başladığında, efsaneye göre enkazların arasında sadece kıvrımlı sarı meyveler yüzer halde bulunurdu. denizciler geminin batmasına muzların neden olduğuna inanıyorlardı. bu da rıhtımda ve denizlerde birçok söylentiye yol açmıştır.

balıkçılar da muzun uğursuzluk getirdiğine inanmaktadır; balık yakalayamama, mekanik sorunlar nedeniyle muzu suçlamaktadır. bunun bir nedeni, muzların doğal olarak tatlı ve yapışkan olmaları ve ayrıca bazılarının doğal bir balık kovucu görevi gördüğüne inandığı etilen gazı salmaları olabilir. teknelerdeki muzların balıkları kaçırmasının yanı sıra, bakımlı teknelerde mekanik sorunlara neden olduğu da söylenmektedir.

muzun kötü şans getirmesinin birkaç nedeni daha

1. örümcekler: örümcekler, 1600 ve 1700'lerde muz ticareti yapan ilk tüccarlar için bir sorundu. her büyüklükteki gemi rıhtıma yanaşır ve bu zehirli örümceklerin bir sonraki kurbanlarını beklediğinden habersiz gemilerine muz kasaları yüklerdi... tüm örümcekler muz örümceği değildir, ancak çoğu istilacıdır ve gemide saklanırlar, hatta yumurtalar bırakırlar... mürettebatın bir kısmı ısırılır ve denizde günler geçirir, tedavi bilgisi olmadığı için mürettebatın bir kısmı ölü veya aşırı derecede hasta olarak limana varır.

2. eten gazı: 1700'lerde bazı denizciler muzların uğursuzluk getirdiğine inanırdı çünkü yüzlerce muzu diğer erzaklarla aynı kargo ambarında saklarlardı ve muzlar bozulurdu. bu durum bazen çok az yiyecek kalmasına ya da hiç yiyecek kalmamasına neden olurdu.
peki bu nasıl oluyordu?

muzlar diğer meyvelerin olgunlaşmasını sağlar çünkü eten (eski adıyla etilen) adı verilen bir gaz salgılarlar ve hücre duvarlarını parçalayıp nişastaları şekere dönüştürerek doğal asitleri ortadan kaldırarak diğer meyvelerin daha hızlı olgunlaşmasına neden olurlar. bazı meyve ve sebzeler de eten gazı yayar: elma, kavun, kayısı, domates, avokado, şeftali, armut, nektarin, erik ve incir. (evrimağacı)

3. yangın: eten gazlarının meyve ve sebzelerin daha hızlı olgunlaşmasına neden olduğundan ve fermantasyon sürecini hızlandırdığından bahsedildiği gibi... yeni toprakları keşfeden denizcilerin ve tüccarların daha önce hiç görmedikleri bu yeni yiyecekler hakkında hiçbir fikirleri yoktu. bunlardan yüzlercesini alıp ambarlarında saklıyorlardı.

farkında olmadan, muzlar ve diğer meyve ve sebzeler mayalanmaya başladıklarında bozulup kokmakla kalmıyor, aynı zamanda yanarak ahşap gemilerin alevler içinde kalmasına neden olacak yıkıcı yangınlara yol açacak bir alkol üretiyorlardı. eğer yangından kurtulacak kadar şanslılarsa, kendilerini, aynı rotayı izleyen başka bir gemi tarafından bulunmayı beklerken bulacaklardı. böylece muzun gemilerde uğursuzluk getirdiğine dair inanç daha da güçlenir. (wiki)

4. muz flotamları: kötü şans muzu efsanesini güçlendirecek bir başka gerçek de, bu gemiler yangınlar, fırtınalar, keşfedilmemiş resifler, kumsallar veya adalar nedeniyle battıktan sonra diğer gemiler bu enkazları, enkaz ve etrafında yüzen muzlar sayesinde bulurlardı. bu sebepten mütevellit yüzen muzlar, gemi limana geri dönene kadar efsaneyi daha da gerçek kılardı.

sonuç olarak

batıl inanç olsun ya da olmasın, muzun teknede uğursuzluk getirdiğine dair anlatılan bu hikayeler ve söylentiler denizcilik tarihinde belgelenmiş. tüm bu olanlar göz önüne alındığında, dünyanın dört bir yanındaki balıkçılar, balıkçı teknesinde muzun kötü şans getirdiğine ikna olmuşlardır.

kaynak 1, kaynak 2