Dünya'nın, Bilimin Söylediğinden Daha Genç Olduğunu Savunan Görüş: Young Earth Creationism

Düz Dünya (Flat World) teorisinin bir benzeri de Young Earth Creationism (Genç Dünya Yaratılışçılığı şeklinde çevirebiliriz). İşte bu akımın temel düşünceleri ve neden mantıksız olduğuna dair bilgiler.
Dünya'nın, Bilimin Söylediğinden Daha Genç Olduğunu Savunan Görüş: Young Earth Creationism

young earth creationism, dünya'nın bilimin söylediğinin aksine çok daha genç olduğuna inananların oluşturduğu görüş.

bu dinsel düşünce akımının türkiye'de de yaygın olduğunu düşünüyorum. benim takip edebildiğim kadarıyla önemli tarikat önderlerinin dünyanın yaşına dair sözleri hristiyanların ve yahudilerin hesaplarıyla uyuşuyor. bu görüşlere göre dünya 6.000 ila 10.000 yıl arası bir yaşta. bunu da incil'de bahsi geçen insanların şecereleri üzerinden hesaplıyorlar.

amerika'da genç dünya yaradılışçılarının başını ken ham isimli adam çekiyor. kendisi 100 milyon dolarlık nuhun gemisi müzesi açıp batışıyla da daha önce yazılarıma konu olmuştu, oradan hatırlayabilirsiniz. zaten ken ham'ı takip ederseniz türkiye'deki yaradılışçıların geçmişi bugünü ve yarını hakkında ciddi bir şema oluşur kafanızda. bizdekiler yeni bir yaklaşım geliştirmektense hazır fikirleri çevirip yaymayı tercih ediyorlar genelde.

Ken Ham

bu nuhun gemisi hadisesi ise çok önemli bir ayrıma sokuyor yaradılışçıları. zira ortada hesaplanabilir, deneylendirilebilir bir sel iddiası var. erken dünya yaradılışçılarına göre bu dünyayı kaplayan sel 4300 yıl önce gerçekleşmiş ve nuh gemisine karasal omurgalı canlılardan birer çift olmak üzere almış. buraya kadarki kısmı zaten hepinizin malumu ancak erken dünya yaradılışçıları dünyanın yaşını 6000 yıl olarak hesapladıklarından ve dinozorları da fosil kanıtları nedeniyle reddedemediklerinden o gemiye dinozorları da sokuşturuyorlar. düz yaradılışçıların böyle bir derdi yok elbette ama onların da insan için yaratılan dünyada daha insanlar dünyaya ayak bile basmadan türlerin %99'unun neden yok olduğunu açıklamaları gerekiyor. neyse o başka bir yazının konusu.

ken ham'ın nuh gemisi müzesini gezerseniz dinozor maketlerini de görüyorsunuz bu yüzden. amerikada yapılan bir araştırma amerikalıların %52'sinin nuh tufanının gerçekten yaşandığını ve insanlığın ve tüm türlerin nuh sayesinde kurtulduğuna inandığını göstermiş. üstelik bu oran devlet kademelerinde çalışanlar arasında daha yüksekmiş.

Ken Ham'ın yaptırdığı Nuh'un Gemisi

düz dünyacılar gibi bunları da yakından takip ediyorum ve bilimsel gerçekleri nasıl yontmaya çalıştıklarını izleyerek eğleniyorum. 4300 yıl önce dünyanın tamamen sular altında kaldığını iddia eden bu insanlar dendrokronoloji biliminin bize armağanı olan ağaç yaşı hesaplamalarını mesela görmezden geliyorlar. dünyada hala hayatta olan en yaşlı bireysel canlı bristlecone çamı mesela 5066 yaşında. yani sel bu ağacı yıllarca kaplamış ama ağaç yaşamayı sürdürmüş. üstelik yaş halkaları üzerinden yapılan araştırmalarda çevresel şartların değişimi ile ilgili önemli izlere rastlansa da herhangi bir selin etkisi gözlemlenmiyor.

ancak tek örnek bu da değil. koloni olarak yaşayan ve aynı genetik kodu taşıyan bitkilerde durum daha da dramatikleşiyor. norveçte bulunan, old tjikko ismi verilen avrupa ladini 9557 yaşında. bu yaradılışçıların dünyanın yaratıldığını iddia ettikleri yaştan bile daha eski. ama burada da bitmiyor yine koloni olarak yaşayan yucca bitkisinin 12.000 yaşında örnekleri var.

Old Tjikko

ancak en etkileyici koloni bitkisi elbette pando klon ormanı. tek bir erkek aspen ağacından oluşan bu orman fishlake national milli parkında bulunuyor ve 80.000 yaşında. yapılan analizler atmosferdeki neredeyse her değişimi gösteriyor ama selden eser yok. seli de geçtim en cömert haliyle 10.000 yaşında olan dünyada 80.000 yaşında ağacın ne işi var diye sormuyorlar bile.

Fishlake National Milli Parkı'ndan bir kare.

bu örnekleri şu an halen hayatta olduklarından ve gidip kendiniz de görebileceğiniz için verdim. yoksa paleontolojinin, jeolojinin ve arkeolojinin elinde dünyanın yaşına ilişkin çok daha eskiye uzanan kanıtları var. öte yandan verdiğim örneklerin sayısı da çok rahatlıkla yüzlerceye çıkabilir ama insan bir şeye inanmaya başladığında onu mantığa davet etmek neredeyse saldırı olarak algılanmaya başlıyor. oysa gerçeğe davet edilmek insanı rahatsız etmemeli. bilimin farklı dallarından gelen bağımsız çalışmalara göre küresel bir sel ve tufan hiç olmadı. bu hikaye dünyanın belirli bir bölgesini vuran önemli bir sel felaketinin abartılarak hikayeleştirilmesinden doğmuş olabilir veya sadece hayal gücü sağlam bir insanın ilgi çekici fantezisi de olabilir ama gerçek şu ki anlatıldığı haliyle gerçek olması mümkün değil.

dünya da 10.000 yaşından daha yaşlı, üzgünüm. terminolojiyi bilmiyor olabilirsiniz ama siz de bir genç dünya yaradılışçısı olabilirsiniz. eğer öyleyseniz lütfen görüşlerinizin kökenini araştırın.


bir de anket hazırladım konuya ilişkin, katılırsanız sevinirim: link

Bilinemezliğin Sularına Yelken Açan Agnostisizmi Aydınlatıcı İzler Taşıyan Bir İnceleme