Dünyanın En Yaygın Şarap Üzümlerinden Cabernet Sauvignon Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Cabernet sauvignon okunuşu nasıldır, cabernet sauvignon üzümü nerede yetişir, içimi nasıldır? Bu ve benzeri sorular aklınızı kurcalıyorsa buyrun gelin. En çok tüketilen kırmızı şaraplardan biri ve imal edildiği üzüme dair güzel bilgiler.
Dünyanın En Yaygın Şarap Üzümlerinden Cabernet Sauvignon Hakkında Bilmeniz Gerekenler
iStock

Her şeyden önce, bu isim nasıl okunuyor?

üzüm fransızca kökenli olup kaberne sovinyon olarak okunur.

Kendisi Bordeaux çıkışlı.

Üzümün özellikleri

cabernet sauvignon, koyu mavi-puslu siyah renkte, yuvarlak şekilli, küçük taneli, kalın kabuklu ve dolgun salkımlı üzüm çeşididir. kökeni fransa'nın bordeaux bölgesi haliyle. nereye dikilirse dikilsin, değişik iklim ve yer şartlarına uyum gösterir. hatta çok fakir topraklara bile uyum sağlayabilir. kokusu dikildiği yere göre farklılık göstermez. monosepaj olarak pek kullanılmaz, bu doğrudur. diğer üzüm çeşitleriyle karışım oranları; yetiştirilen yerin üzüm çeşidine uygunluğu, belirli bir üzüme olan talep ya da risk almamak adına bilinçli olarak bir üzümü yetiştirme gibi birçok faktöre bağlıdır. yoğun soslu kırmızı etlere çok yakışır.

hatta biz vedat milor tavsiyesi üzerine pide ile denedik cabernet sauvignon'u. hoşumuza da gitti. milor pide, turşu ve ayran üçlüsünün tuzlu olmalarından kaynaklı bileşim olmadığını, taneli ve asiditesi güçlü bir kırmızı şarabın pidenin tuzunu ve yağını kesmek için biçilmiş kaftan olduğunu söylüyor. buyrun kaynak.

İçerken nelere dikkat edilmeli?

bir decanter kullanılarak havalandırılması tavsiye edilir. eğer bu yoksa en az yarım saat bekletmeniz, gecenize çok şey katacaktır. özellikle genç bir cabernet açacaksanız bu çok önemli. şarap yaşayan bir organizma gibi olduğundan açtıktan sonra ışığa, havaya ve ortam sıcaklığına çabucak tepki verir. havalandırma süreci genç şaraptaki yüksek karbondioksit oranını azaltacağından, bardağa koymadan önce uzun süre dinlendirmeniz gerçek tada ulaşmanızı sağlar. cabernet'nin yanında koyun eti dahil birçok kırmızı et, baharatlı makarna türleri, kokulu ve güçlü peynirler ve şaşırtıcı bir şekilde siyah çikolatalar çok iyi gider. aşırı derecede bombeli ve geniş bardaklarda içilmemesi gerekir.

Bizde ne zaman başladı?

ilk cabernet sauvignon bağları 1870'lerde istanbul'da erenköy semtinde kurulmuş. şemsettin sami bey de bağbozumlarında uğramadan geçemezmiş bu bağdan.

O dönemde Erenköy / Resim: Şeker Ahmet Paşa

Şarap İçtikten Sonra Başınızın Ağrımasına Neden Olan Madde: Kükürt

Dünyada Şu An Sadece 389 Kişinin Sahip Olduğu Prestijli Unvan: Şarap Üstadı