Duyar Kasarak Toplumda Statü Yükseltmeye Çalışmak: Virtue Signalling
virtue signalling insana özgü değildir ve cinsel seçilimde sürüyle türde gözlemlenebilen varyasyonları vardır. elbette daha kompleks düşünebilen insanoğlundaki cinsel seçilim şansını artıran özelliklerden birinin de erdemli olduğunun reklamını yapmak olması şaşırtıcı değil.
signalling theory adı verilen teoride (https://en.wikipedia.org/wiki/signalling_theory)
dürüst sinyaller ve sahte sinyaller bulunur.
dürüst sinyaller biyolojik olarak genlerinin sağlıklı ve güçlü olduğuna dair gerçek verileri karşıya iletme olarak tanımlanırken (örneğin uzun ve kuvvetli boynuzları olan geyik, ya da yuvasının sağlamlığını yuvanın altına kendini tersten asarak ağırlığını vererek ispat eden kuşlar gibi) sahte sinyaller kendini olduğundan farklı göstermek (örneğin tek pençesi büyük olan yengeç -başka bir erkek yengeçle dişi için dövüşür ve pençeyi kaybederse, yerine daha hafif ve zayıf ama boyut olarak benzer bir pençe çıkar. bu pençe ile blöf yaparak hem dişileri çeker hem rakipleri korkutmaya çalışır. ancak esasen bu sahte bir sinyaldir, bu yengeç gerçekte o kadar da güçlü bir erkek yengeç değildir) olarak özetlenebilir.
insanlarda dürüst sinyaller ve sahte sinyaller olduğu gibi bunlar zekamız sayesinde çok kompleksleşebilir.
eşleşme değeri açısından dürüst olduğu düşünülen sinyalin sahte olduğu anlaşıldığında duyduğumuz kızgınlık ve öfke de kompleks sinyallerin gerçeğini sahtesinden ayırt etmedeki zorluğu gösteriyor.
kadınlar için cildi sağlıklı gösteren hataları kapatan makyaj, doğurganlık ve iyi genetik özelliğini olduğundan fazla gösteren fiziksel göstergeler (kıyafet ve estetik düzeltmeler) erkekler için sağlıklı genlere işaret eden kas kütlesi boy pos saç cilt, kaynak biriktirme ve yönetme becerisini gösteren sosyal statü, bunlar yerine göre sahte veya gerçek sinyallerdir.
virtue signalling dediğimiz erdem sinyalleme de yerine göre sahte veya gerçek sinyaller olabilir - ancak duyar kasmak olarak tanımladığımız versiyonu çoğu zaman eşleşme potansiyelini artırma amaçlı bir reklamdır. bireyin kendisine maliyeti sıfıra yakın ve üreme şansını artırıcı bir pratik olduğundan sürekli ve bol miktarda karşılaşmak mümkün.
duyar kasmayı sadece ahlakla alakalı şeylerle sınırlamamak lazım. kişinin sosyal statüsünü herhangi bir yerde yükseltecek pratikler bu sinyal teorisi altına girebilir. şirkette patrondan fazla patronculuk (veya samimiyetle şirketin ilerlemesi için çalışmak) - askerde ekstra vatanseverlik, siyasette dava adamlığı vs gibi sürüyle örneği düşünülebilir.
özetle çok ilginç bir fenomendir benim gözümde. yengeç sahte pençe çıkarır, insanoğlu dişlerini veneer kaplatır, politik doğruculuk yapar. çok farklı değil.