E-Ticaret ile Satış Yapmayı Düşünenlerin Önceden Bilmesi Gereken Zorluklar

İnternet üzerinden ticaret yapmak istiyorsanız kendinizi hazırlamanız gereken bazı engeller var.
E-Ticaret ile Satış Yapmayı Düşünenlerin Önceden Bilmesi Gereken Zorluklar
iStock

e-ticaret, hesap kitabının çok iyi yapılması lazım gelen bir ticaret çeşididir

diyelim bedava bir ürün buldunuz. kalem diyelim, kargosu da ucuz olduğu için kalemi baz aldım. bu kalemi de n11.com, hepsiburada.com gibi pazar yerlerinde satışa açmış olalım. bedava aldığınız kalemi satacağınız zaman karşılaşacağınız maliyetler;

. kdv dahil 8 lira civarı kargo
. kdv dahil pazaryeri komisyonu 2 lira
. kdv dahil pazaryeri hizmet bedeli 1 lira
. temel giderler için 2 lira ekleyelim

bedava aldığınız kalemin maliyeti size minimum 13 lira olacak.

diyelim bedava kapalı kedi tuvaleti aldınız, satış fiyatınız 250 tl olsun (ölçüleri de 40*55*60 civarı olsun):

. kdv dahil 60 lira civarı kargo
. kdv dahil pazaryeri komisyonu 35-40 lira civarı
. kdv dahil pazaryeri hizmet bedeli 1 lira
. temel giderler için 5 lira ekleyelim

bedava aldığınız kapalı kedi tuvaletinin maliyeti size minimum 100-105 lira olacak. bütün hesaplarınızı bu omurga üzerine kurmanız lazım.


kendi sitenizi açmak

kendi sitenizi açtığınız zaman belki pazar yeri komisyonundan kurtuluyorsunuz ama bu sefer de sonu gelmeyen google ve sosyal medya reklamları süreci başlıyor. işi çok iyi bilmediğinizi düşünüp ajans veya freelance çalışan biri ile anlaşsanız yine en az ayda 500-750 lira onlara ödeyeceksiniz (bu arada en ucuz ajans ayda 1000-1500 liradan çalışıyor, ben hesabı free-lancer'lar için yaptım). ayrıca reklam giderleri de size ait. siz yapsanız takibi ve kontrolü ayrı bir iş. günlük 10 liraya da 1000 liraya da reklam yapabilirsiniz tabii bu size kalmış ama gördüğüm kadarıyla aylık sadece google reklamlarına ortalama 1000 tl, sosyal medya reklamlarına ortalama 600-750 tl harcamadan kayda değer bir geri dönüş olmuyor. googleads ve google analytics'te bunun analizlerini görüyorsunuz zaten.

idealinin 100 tıklamaya 1-3 alışveriş olduğunu söylüyorlar ama binlerce büyük markanın arasında bu orana ulaşabilene pek rastlamadım. yeni kurulan veya küçük firmalar 1000 tıklamada 3-4 gibi oranlar daha makul benim gözlemlerime göre. zaten yeni kurulan veya küçük firmalar aylık 1500-2000 lira civarı reklam parası harcamalarına istinaden günlük 150-200 tıklamalarına ulaşabiliyorlar.

diyelim her gün 2 sipariş gelsin (iyimser olalım). ayda 60 sipariş yapar. 1500 lira (reklam gideri)/60 sipariş oranından reklam maliyetinin size ürün başına 25 liraya mal olduğunu düşünebilirsiniz. hadi başka kanallardan da ücretsiz reklamınız veya kampanyanız oluyor, bu şekilde sipariş alabiliyorsunuz diyelim, size 10 lira deyin. e zaten sadece reklam bütçeniz için ürünlerinizin maliyetine 10 lira eklemeniz gerekiyor (ben 20 lira ekleyin derim de hadi tam işi bilmiyoruz diyelim). e zaten genel toplama baktığınızda bu tutar sizin pazar yerine verdiğiniz komisyonlarla neredeyse eşdeğer.


üst paragrafa istinaden bir de rekabet sıkıntısı var

insanlar size güvenmediği zaman alışveriş yapmıyor. hem sitenizin görsel açıdan çok iyi olması hem de aktif olarak güncellenmesi lazım. iyi bir site için yine hatırı sayılır bir para harcamak gerekiyor: tasarımı, güvenliği, sanal ödeme makinası... böyle bir süre geçtikten sonra ancak siz tanımayan insanlar sizin sitenizden alışveriş yapmaya başlıyor. burada da markalaşmak çok önemli.

benim gözlemlerine göre internet üzerinden satışlarda kargo+pazar yeri komisyonu (veya kendi sitenizdeki sanal pos komisyonu+reklam) gibi durumları düşünürsek günümüz şartlarında 60-70 lira altında ürün satışından para kazanmak pek mümkün değil. artık 1 sayfa dosya kağıdı bile yollasanız kargo ücreti 10 liradan aşağı çıkmıyor. 75 lira üzeri kargo derseniz bile ürün başına ortalama 3-4 liradan aşağı maliyet düşmüyor. e zaten ucuz ürünlere insanlar artık her marketten veya büyük marketlerin internet sitelerinden rahatlıkla ulaşabiliyor. en güzeli kiloda hafif pahada ağır tekstil ve elektronik ürünler ama onlarda da iadeler insanı canından bezdiriyor. adam t-shirt'ün anasını bellemiş size geri yolluyor, veya kulaklığın paketini açmış orijinalliğini bozmuş "beğenmedim" diye size iade ediyor. iade alsan bir dert, almasan bin. e dönüşteki kargo maliyetleri zaten ayrı, ürünü bir daha satma imkanının kalmaması apayrı.

bana göre şu an en iyi satılacak ürünler kitap ve kedi-köpek ürünleri. hem iadeleri çok düşük hem de pahada ağırlar, daha rahat fiyatlarda oynama imkanı olabiliyor. bunların dışında, bu işten para kazanılır mı? tabii ki. ama kesinlikle caddede bir dükkan açmışsınız gibi en az 1-1,5 yıl para kazanmamayı ve aylık ciddi paraları cebinizden harcamayı göze almanız lazım. ondan sonra önünüz açık.