Elden Ring'i Oynayıp Hikayeyi Anlamayanlar İçin Her Şeyi Derleyip Toparlayan Bir Açıklama

Buz ve Ateşin Şarkısı serisiyle tanıdığımız George Martin'in senaryosunu yazdığı Elden Ring hakkında epey bilgi bulabileceğiniz bir içerik.
Elden Ring'i Oynayıp Hikayeyi Anlamayanlar İçin Her Şeyi Derleyip Toparlayan Bir Açıklama

Oyunun hikayesi

azıcık spoiler olacak, ben oyunun hikayesini bilmiyorum daha bitirmedim spoiler istemiyorum vb diyorsanız okumayın.

george r. r. martin'in kendi isminin baş harflerini isimlendirmede kullandığı net bir şekilde oyundaki tüm diğer demigod'ların anne ve babaları olan dört karakterden anlaşılıyor.

g godfrey, the first elden lord
r radagon of the golden order
r rennala, queen of the full moon
m queen marika, the eternal

şimdi oyunun hikayesine göre marika ve radagon diğer iki karakterle de evleniyorlar ancak birbirleriyle de evleniyorlar, böylece bir ton birbiriyle yarı üvey kardeş olan demigod doğuyor.

kısaca özetlemek gerekirse:

godfrey - marika evliliğinden doğan çocuklar

godwyn the golden
morgott the omen king (margit, the fell omen)
mohg, lord of blood (mohg, the omen)

bir de godwyn'in oğlu godefroy var onun da oğlu godrick the grafted var.

radagon - rennala evliliğinden doğan çocuklar

starscourge radahn
rykard, the lord of blasphemy
ranni the witch (bu tam doğru değil aslında birazdan açıklayacağım)

son olarak marika ve radagon "evliliğinden" doğan çocuklar (bu da aşağıda açıklanacak)

miquella the unalloyed
malenia, blade of miquella
melina'nın da marika ve radagon'un kızı olduğu düşünülüyor ancak net değil henüz benim gördüğüm kadarıyla.

Godfrey

şimdi gelelim açıklayacağım dediğim mevzulara

öncelikle burada empyrean kavramından bahsetmemiz gerekiyor. empyrean oyuna göre yalnızca ve yalnızca tek tanrıdan doğmuş olan demigodlara deniyor. oyunda bilinen üç empyrean var: malenia, miquella ve ranni (eğer melina da radagon ve marika'nın kızı ise o da empyrean olmak zorunda).

öncelikle marika ve radagon arasındaki olayı açıklayalım çünkü tüm çocuklarının empyrean olmasının çok önemli bir sebebi var. marika ve radagon tek ve aynı kişi. marika radagon'un kadın hali, radagon marika'nın erkek hali. nasıl çocuk sahibi oluyorlar bilmiyoruz ancak sahip oldukları çocuklar tek tanrıdan doğdukları için (marika=radagon) iki tanrıdan doğan (marika ve godfrey, radagon ve rennala) çocukların aksine empyrean oluyorlar.

şimdi dikkatli okuyucunun burada sorması gereken soru şu: "ee ranni radagon ve rennala'nın kızı demedin mi nasıl empyrean oluyor?" peki yukarıda bir de ne demişim? tam öyle değil, açıklayacağım demişim. işte şimdi oraya geldik. radagon marika ile birlikte olmak için rennala'yı terk ediyor ve rennala hem bedenen hem zihnen kırılıyor bu ihanet yüzünden. ancak rennala'ya bir de altın bir yumurta hediye ediyor. ve bu yumurtayı hala rennala'nın elinde tuttuğunu görebiliyoruz oyunda da. işte ranni muhtemel ki bu yumurtanın içinden çıkıyor, rennala'nın biyolojik kızı değil. dolayısıyla tek tanrıdan yani radagon'dan doğmuş olduğu için o da empyrean. ancak ranni duygusal olarak üvey annesi rennala'ya çok bağlı onu çok seviyor, rennala da ranni'yi seviyor. bu sebeple de babası gibi golden ordera hizmet etmiyor, üvey annesi gibi full moon'a inanıyor. age of the erdtree'nin devam etmesini istemiyor, age of the stars'ın başlamasını istiyor.

aslında elden ring'in parçalanması ve elden ring'in içindeki great olan ve olmayan rune'lar ile en önemlisi rune of death, radahn ve malenia'nın savaşı, godwyn ve ranni'nin katli gibi pek çok açıklanması gereken konu daha var ancak bunların hepsine ben de henüz tam vakıf değilim, ancak istek olursa araştırıp anlatmaya devam edebilirim.

Oyuna dair diğer detaylı bilgiler

bu yazıda elden ring nedir, rune'lar nedir, özellikle daha önemli olan ve önemsiz olan rune'lar nedir ve golden order nedir, rune of death'in kaybolmasının sonuçları nedir godwyn ve ranni'nin ölümleri ne ifade ediyor, bunları anlamaya çalışacağız. aslında elden ring ve golden order kavramları greater will, two fingers, age of the erdtree gibi kavramlarla da bağlantılı ancak o artık başka bir yazının konusu olsun. hazırsanız spoiler'lar başlıyor:

Uyarı: Spoiler içerir.

oyuna ismini veren elden ring dediğimiz şey çok net bir şekilde belli aslına bakarsanız. oyunda çoğu yerde kısımlarını görüyoruz ancak tüm parçalarıyla birlikte elden ring dediğimiz şey şu şekilde bir halkalar zinciri:


elden ring'i oluşturan irili ufaklı parçalara rune deniyor. bu rünler birleştiğinde elden ring'i oluşturuyor. ve evet oyunda topladığınız her bir rün yani oyunda level atlamak için, eşya satın almak için kullandığımız, en basit yaratıklardan düşen çok az miktarda rünler bile aslında elden ring'den kopmuş olan ufacık parçalar. biz bu rünleri bünyemizde toplayıp güçlendikçe aslında elden ring'in gücünü giderek içimizde toplamaya başlıyoruz çok yüksek levellara ulaşmış karakterlerin adeta tanrısallaşmasının sebebi olarak bunu gösterebiliriz (ilk defa elden ring'le soulsborne'a başlayan arkadaşlar için ufak bir açıklama da yapayım tüm soulsborne oyunlarında hikaye ile alakasızmış gibi gözüken yalnızca oyun mekaniği olduğunu düşündüğünüz en basit ve en ufak şeylerin bile hikayeye uygun ve anlamlı bir şekilde yorumlanması mümkündür soulsborne'ların hikayelerini çekici kılan bir unsur da budur aslında). ancak bazı rünler daha büyük ve belli bir amaca hitap eden daha anlamlı bütünler oluşturuyorlar, işte bunlara da great rune diyoruz. ancak great rune'ları teker teker açıklamaya başlamadan önce elden ring'in ne olduğunu açıklamamız lazım.

elden ring oyunun içinde bulunduğu age of the erdtree'nin kurallarını ve yapıtaşını oluşturan, tüm dünyanın bütün kurallarıyla birlikte üzerine kurulduğu bir altın nizamı (golden order) temsil ediyor. aslında bu açıdan golden order ve elden ring kavramlarının neredeyse eşanlamlı olduğunu söyleyebiliriz. elden ring yukarıda gördüğümüz halkalar bütünü iken, golden order da elden ring'in tam ve sağlam haldeyken sağladığı, oyundaki tanrılar (hepsi olmasa da önemli bir kısmı) tarafından korunan ve gözetilen nizama verilen isim.

ne var ki bu nizam elden ring'in üzerinden rune of death isimli ve belki de elden ring'in en önemli parçası olan rune'ün çalınması ile büyük bir darbe alıyor. çünkü bu rune oyunun içinde geçtiği dünyanın ölümle ilgili tüm kurallarını düzenleyen rune. rune of death artık yerinde olmadığı ve golden order da bu şekilde bozulduğu için, dünyadaki varlıklar normal geçerli olan kurallara göre ölmeyi bırakıyorlar. bu sebeple biz ne zaman ölürsek site of grace'te yeniden doğuyoruz, bu sebeple öldürdüğümüz tüm düşmanlar öldüklerinde yeniden doğuyorlar. elden ring'deki neredeyse ilk başta yalnızca oyun mekaniğinden ibaret olduğunu sandığımız tüm bu unsurlar, aslında rune of death'in elden ring'den koparılmış olmasının doğrudan bir sonucu. dikkat ederseniz oyundaki tüm mob'lar neredeyse ceset gibiler, sanki yüzyıllardır amaçlarını hepten unutmuş, benliklerini kaybetmişlercesine, yollarda amaçsız bir şekilde devriye geziyorlar. evet çünkü gerçekten de öyle, bu sıradan düşmanlar rune of death çalındığı için bir türlü ölemediğinden dolayı yüzyıllardır bu şekilde bir arafta yaşıyorlar. bu açıdan baktığınızda bu mob'lar tıpkı dark souls 1'deki hollow olmuş olan undead'lere benziyorlar. rune of death o kadar hayati bir parça ki, sadece onun eksikliği golden order'ı bozmaya yetiyor.

ancak rune of death'i çalan kişi veya şeyin bir amacı var. ölüm üzerinde tam kontrol elde etmek. ve rune of death çalındıktan sonra kullanılıyor. işte elden ring'in marika tarafından tamamen parçalanmasını (the shattering) tetikleyen olay da bu. marika'nın oğlu godwyn'in suikastçiler tarafından öldürülmesi. ölmüş godwyn'in sırtında cursemark of death denilen bir iz var, buradaki fotoda görebilirsiniz: https://eldenring.fandom.com/…iki/godwyn_the_golden daha sonra aynı izi başka bir cesedin üzerinde daha buluyoruz. o ceset ranni the witch'e ait: https://eldenring.wiki.fextralife.com/…ark of death şimdi burada ilginç olan olay şu. bu ölüm gerçekleşirken bir şeyler olmuş ve ölüm iki parçaya ayrılmış. normalde bir kişi öldüğünde hem ruhu, hem bedeni ölür. buradaki durum ise biraz farklı. godwyn ve ranni'nin ölümü birbirine bağlı, ikisi de aynı anda ölüyorlar, ancak birbirinin tam zıttı hadiseler. godwyn'in yalnızca ruhu ölüyor, bu sebeple öldükten sonra cesedi zombi gibi yaşamaya devam ediyor. ranni'nin ise yalnızca bedeni ölüyor, ruhu yaşamaya devam ediyor. bu sebeple bizim karşılaştığımız ranni aslında kendi bedeninde değil, bir porselen bebeğin bedenini kendi bedeni olarak kullanıyor. çünkü bedeni ölmüş, sonradan bu bedeni bulduğumuzda godwyn'in cesedinin üzerindeki izle birebir aynı izi taşıdığını görüyoruz. hatta bu iki iz birleştiğinde tam bir çember oluşturarak oyunun farklı bir sonunu görmemizi sağlayan mending rune of the death-prince'i oluşturuyorlar:

https://eldenring.wiki.fextralife.com/…death-prince bu noktada çok fazla spekülasyon var ve açıkçası oyun bunu tam olarak açıklıyor mu emin değilim (burada ilk soulsborne tecrübesi olan arkadaşlar için bir şey daha söyleyeyim. miyazaki diğer soulsborne oyunlarında da bu tarz son derece kilit noktaları oldukça muğlak ve yoruma açık bir şekilde bırakmayı sever, bu sebeple en temel noktalarda bile çok farklı yerlere bağlanabilen teoriler ortaya koyulabilir). bu konuda oyunda aksini kanıtlayan net bir delil var mı yok mu bilmiyorum, ancak geçenlerde bir yerde duyduğum şu teori bana ilginç geldi. aslına bakarsanız suikastçilerin esas hedefi ranni'ydi. ancak ranni bir şekilde tamamen kendisine yönelmiş olan rune of death'in etkisini bölmeyi ve ruhunu kurtarmayı başardı, bu şekilde etkinin diğer yarısını godwyn'e yöneltti. bu ne kadar doğru bir yorum emin değilim, bu konularda daha fazla araştırma yapmam gerekiyor ben de her şeyi bilmiyorum şu anda. düzelteceğiniz bir nokta varsa belirtmekten çekinmeyin siz de.

önemli ekleme: maliketh'i yendikten sonra öğreniyoruz ki rune of death'i çıkararak altın nizamı bozan kişi marika'nın ta kendisi. dünyada ölüm olmasını istemediği için bunu yapmış. maliketh marika'nın üvey kardeşi (ilk yazıda da bahsetmeyi unuttum). elinde taşıdığı black blade'in içine rune of death'i yerleştiriyor ve rune of death'in koruyucusu oluyor. ancak black knife assassin denen ve godwyn'i de öldüren suikastçiler maliketh'in silahından bir parça koparıp rune of death'in bir parçasını çalmayı başarıyorlar. godwyn'i bu silahla öldürdükleri için godwyn gerçekten de ölüyor.

neyse efendim sonuç olarak oğlu godwyn'in ölmesi ile marika deliriyor ve elden ring'i tamamen parçalıyor (the shattering). böylece rune of death'in eksilmesiyle zaten bozulmuş olan golden order da tamamen parçalanıyor. bu parçaların great rune denilen önemli kısımları da önceki entry'de bahsettiğimiz dörtlünün (marika, radagon, godfrey, rennala) farklı kombinasyonlardaki çocukları olan demigod'lar tarafından paylaşılıyor. bu kendisine elden ring'den kopmuş great rune parçası (shard) düşmüş olan demigod'lara da shardbearer diyoruz. şimdi yeniden yazının başında gördüğümüz elden ring'i bir hatırlayalım:


sonra da kime hangi parçası düşmüş, bir bakalım

godrick the grafted (marika ve godfrey'den olma olan godwyn'in torunu): https://eldenring.wiki.fextralife.com/…s great rune gördüğünüz üzere tüm sembolü bir arada tutan göbekte dört adet çemberin içiçe geçtiği parça bu.

morgott the omen king (marika ve godfrey'den olma, godwyn'in kardeşi): https://eldenring.wiki.fextralife.com/…s great rune bu da tam ortadaki ortasından ana hat geçen iki çemberden biri.

mohg the lord of blood (marika ve godfrey'den olma, morgott ve godwyn'in öbür kardeşleri): https://eldenring.wiki.fextralife.com/…s great rune bu da kardeşi morgott gibi ortasından ana hat geçen iki çemberden ötekisi gibi gözüküyor.

starscourge radahn (rennala ve radagon'dan olma, rykard ve ranni'nin kardeşi): https://eldenring.wiki.fextralife.com/…s great rune bu da ana hattın sağında kalan çember.

rykard, lord of blasphemy (rennala ve radagon'dan olma, radahn ve ranni'nin kardeşi): https://eldenring.wiki.fextralife.com/…s great rune ilginç bir şekilde bu radahn ile birebir aynı çember, herhalde tek çember iki ayrı parçaya bölünmüş. zaten radahn ve rykard kardeş olduğu için benzer çemberleri almış olmaları mantıklı.

malenia, blade of miquella (marika ve radagon'dan olma, empyrean, miquella'nın kardeşi): https://eldenring.wiki.fextralife.com/…s great rune bu çember de radahn ve rykard'ın paylaştığı çemberin ana hatta göre tam simetriği olan soldaki çember.

burada son olarak rennala, queen of the full moon'dan aldığımız great rune'ün bir özelliği var. o great rune rennala'ya ait değil. aslında o great rune rennala'nın elinde tuttuğu altın yumurtanın içinde. yani aslında o great rune'ün sahibi rennala değil rennala'nın üvey kızı olduğunu önceki entry'de açıkladığımız ranni the witch. ancak ranni sanıyorum golden order karşıtı olduğu için ve age of stars'ı getirmek istediği için kendisine düşen parçayı sahiplenmemiş, bırakmış: https://eldenring.wiki.fextralife.com/…f the unborn bu da malenia'nın çemberiyle aynı çember gibi duruyor.

şimdi oyunda great rune olarak toplayabildiğimiz parçaları bitirdik, ancak elden ring'i tamamlayan başka parçalar da var. bu parçalar marika ve onun erkek kişiliği olan radagon'a ait parçalar.

marika'ya ait olan parça, elden ring'in en tepesini oluşturan, tepesi yukarıya doğru yay şeklinde kıvrılmış t (büyük t, ekşi sözlükte büyük harf olmadığı için küçük yazmak zorundayım) gibi olan parça.


bu parçanın marika'yı simgelediğini oyunda iki noktada anlıyoruz

(belki başka da vardır benim bildiklerim bunlar)

1) marika ile ilgili olan marika's scarseal ve marika's soreseal eşyalarının üzerinde bu simge var:

https://eldenring.wiki.fextralife.com/…a's scarseal
https://eldenring.wiki.fextralife.com/…a's soreseal

2) oyunun en sonunda erdtree'nin içine girdiğimizde, tıpkı çarmıha asılmış isa gibi, marika kendi simgesi olan parçayla aynı şekli almış bir biçimde bekliyor:

https://eldenring.wiki.fextralife.com/queen marika

bu sahnede ayrıca marika gözümüzün önünde radagon'a dönüşüyor. erdtree'nin içine girdiğimizde bizi kendi rune'üne asılı ve kendi rune'ünün şeklini almış biçimde bekleyen altın saçlı kadın marika, yere düştükten sonra saçları kızıllaşıyor ve erkeğe yani radagon'a dönüşüyor.

bahsettiğim sahneyi hatırlamak için oyunun sonundaki şu videonun ilk bir buçuk dakikasını izleyebilirsiniz


radagon'a ait olan parça ise dört adet içiçe geçmiş çemberin arka planını oluşturan çapraz şekilde birbirini kesen hatlar. bu simgeyi de yine radagon'la alakalı olan radagon's scarseal ve radagon's soreseal eşyalarının üzerinde görebiliyoruz:

https://eldenring.wiki.fextralife.com/…n's scarseal
https://eldenring.wiki.fextralife.com/…n's soreseal

şimdilik benden bu kadar, umarım oyunu bitirip hiçbir şey anlamamış olan arkadaşlar için buraya kadarki açıklamalarım bir nebze olsun aydınlatıcı olmuştur...