Elmas Sektöründe Kullanılan Ayar ve Karat Nedir?
"karat" terimi , arapça qirat ve antik yunanca "keçiboynuzu tohumu" anlamına gelen keráton kelimelerinden türetilen italyanca carato kelimesinden gelir.
elmasları tartmak için kullanılan bir birim olarak karat ilk olarak 1570'lerde ingiltere'de ortaya çıktı, ancak kesin tanımı 1871'e kadar standartlaştırılmadı; o tarihte paris merkezli kuyumcular sendikası 205 miligramlık sabit bir kütle önerdi. bu, 1877'de resmen kabul edildi ve 1907'de metrik konvansiyonu genel konferansı'nda 200 miligramlık yeni bir tanım kabul edilene kadar küresel standart olarak kaldı. bu yeni tanım fransa'da hemen zorunlu hale getirildi, ancak başka yerlerde benimsenmesi daha yavaş oldu. ancak bugün 200 miligram tanımı tüm dünyada kabul görüyor.
bugüne kadar keşfedilen en büyük mücevher kalitesindeki mücevher elması, 1905'te güney afrika, cullinan'daki premier no.2 madeni'nde kazılan cullinan elması'dır. tam 3.106 karat veya 621,2 gram ağırlığındaki cullinan, 1907 yılında birleşik krallık kralı vıı. edward'a hediye edilmiş ve kral tarafından birkaç küçük taşa kesilmiştir. bu arada, tek parça halinde bulunup kesilen en büyük kusursuz elmas, 1990'ların sonlarında brezilya'da çıkarılan ve londra merkezli kuyumcu graff diamonds tarafından kesilip yerleştirilen 137,82 karat veya 27,56 gramlık paragon elmasıdır
ayar, amerika birleşik devletleri'nde sıklıkla 'k' ile yazılır kütle yerine değerli metallerin -özellikle altın, gümüş ve platin- inceliğini veya saflığını ölçer. incelik ayarları ölçülür ve 24 parçaya bölünür, 24 ayar saf, alaşımsız metali gösterir. dolayısıyla, bir alaşım %50 altın ve %50 diğer metallerden oluşuyorsa, 12 ayar inceliğe sahip olacaktır. 24 parçalı sistemin, ms 309 yılında roma imparatoru konstantin tarafından tanıtılan standartlaştırılmış bir altın sikke olan solidus'tan türediği düşünülmektedir.