Erkek Parfümü Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar
1. öncelikle mükemmel parfüm diye bir kavram yok
eğer çok fazla parfüm kullanıp bu alanda adeta uzman konuma gelmediyseniz, sakın bir kokuyu denemeden almayın. o çok övülen kokulardan nefret edebilirsiniz. mesela bir çok insan invictus diye gezerken benim en nefret ettiğim kokulardan birisidir. bir parfümü deneyip alın.
2. denemeniz de teninizde olsun
herkesin ten yapısı farklı. fahrenheit benim tenimde salatalık gibi kokuyor mesela. bazılarıysa hiç öyle bir koku almadığını söylüyor. tenden tene kokunun kimyası değişir. bu kalıcılığı ve fark edilirliği de etkiler. birisi size "bu parfüm tenimde 16 saat kalıyor" diyebilir ancak aynı parfüm sizin teninizde 6 saati geçmeyebilir. bir parfüm başka tende 5 metre öteden fark ediliyor olabilir ancak sizin teninizde damarlardaki kan akışını görecek kadar yakına gelince fark ediliyordur. buna dikkat edin. bi parfüm başta çok kötü diye kestirip atmayın ve tam tersini yapmayın. günü teninizde parfümle bitirin. bakalım alt kokular nasıl. o ilk kokular hemen geçip gidiyor ve asıl orta ve alt notalar önemli.
3. satın alma kısmına geçmeden önce denemeyele ilgili son bir şey söylemek istiyorum
bir parfümü 3 farklı yerde deneyin. mağazanın saklama koşullarına göre parfümün kokusu değişecektir. bazı nefret ettiğim kokulara sonradan aşık olmuştum. saklamayla alakalı tamamen. parfümü satın alabileceğiniz 2 yer var. mağazalar ve internet. bazı parfümler internette çok ucuz. hemen alın demek isterdim ancak türkiye'de yaşıyoruz. mesela başka ülkelerde hizmet gösteren notino diye bir site var. her gün 100'lerce parfüm sattıklarına eminim. duty free'de 65 euro olan bir kokuyu 25'e satıyorlardı. orijinal de koku. böyle durumlara dikkat edin. ancak dediğim gibi, türkiye'de çok riskli bir iş.
4. mağazadan alacaksanız satıcılar size başka parfümler önerecektir
çok kafanıza takıp onlara yönelmeyin. genelde anlaşmalı oldukları veya satamadıkları kokuları o şekilde vermeye çalışıyorlar. satın alacaksanız özel günleri bekleyin. yılbaşı, sevgililer günü, anneler ve babalar günü ve son yıllarda black friday. ayrıca genellikle dior, chanel ve tom ford indirime girmez. eğer indirim olursa sakın kaçırmayın. yurt dışına çıkacaksanız da havaalanlarından alın. boş yere mağazada para vermeyin. kokuların parti kodları çok önemli. 1 yıl önce aldığınız ve hayran kaldığınız kokuyu yeniden alınca pişman olabilirsiniz. bunu kontrol edin. internette reformulation yazıp aratın. karşınıza elbet sonuçlar çıkacaktır. ayrıca creed en tehlikeli markalardan birisi. creed alırsanız buna ayrı özen gösterin.
5. parfümü alıp eve geldiniz diyelim. sakın banyoya koymayın
parfümün belirli düşmanları vardır. hava, güneş ışığı ve dolaylı olarak sıcaklık ve nem. odanızda açık yerler ile banyo bunlara maruz kalır. odanızda kapalı bir dolabın içine koyabilirsiniz. bazıları şarap dolabı alıp içini şekillendirip parfümlerini orada saklıyor. bu konuda tercih sizin. ancak dediğim noktalara özen gösterin.
6. geldik en önemli kısma. parfüm nasıl kullanılır?
parfüm tene sıkılır. ben kıyafetlere sıkmanızı tavsiye etmem. kokunun teninizin kimyasıyla karışıp gelişmesi gerekir. zaten saça, sakala falan hiç sıkmayın. kokunun kimyası bozulur. türkiyede çok yapılan bir yanlış ise kokuyu sıkıp içinden geçmek. bunu yaparsanız paranızı boşa harcamış olursunuz. o sıktığınız kokunun çok az bir kısmı üstünüze sinecek. güzel kokan halılar istiyorsanız tercih sizin. parfümün sıkılacağı yerlere gelince. burada kokunun gücüne göre ayrım yapacağız. yaz kokusu ile kış kokusunu asla bir tutmayacağız. ilk olarak en genel ayrım olan edp ve edt'yi yapalım. edp'nin kalıcılığı fazla ve fark edilebilirliği daha az olup, edt'nin kalıcılığı az ancak farkedilebilirliği fazladır. bu kokudan kokuya değişir ve genelde kokular arasında da bazı farklar olur. ancak kokular çok çok yakınsa benim tercihim edp olur. neyse konumuza dönelim. çok hafif bir parfümü sıkabileceğiniz yerler. ensenin iki tarafı, boyun, bilek içleri ve cidden hafifse dirsek içleri. bunların hepsi sıcak bölgelerdir ve kokuyu gayet güzel yayarlar. kadınlarsa diz arkasını deneyebilir. orası da etkili bir bölgedir. orta güçte parfümlerde ense, boyun ve bilek içi yapabilirsiniz. güçlü parfümler ise genelde kışın kullanılacağı için ensenin arkasına 1 ve boyuna 1 olmak üzere kullanırsanı yeterli olur. bu deneme yanılma ile beliri olur. insanların tepkilerine göre ayarlamanızı kendiniz yaparsınız. bileklerinize sıkınca bileklerinizi birbirine sürtmeyin. bu kokunun içindeki kimyasalları bozup, kokusunu değiştirecektir.
7. parfümlerin sıkılacağı ortamlar vardır
mesela kız arkadaşınızla akşam yemeğinde sıkılacak kokuyu ofiste kullanamayın. veya arkadaşlarınızla cafeye oturmaya gidince club kokuları kullanmayın. çok garip duruyorlar. belirli parfümlerde cinsiyeti umursamanıza gerek yok. kadın parfümü diye kestirip atmayın. hayran kalacağınız erkeksi kadın parfümleri var. yaş konusuna da çok takılmayın. parfümler her zaman güzeldir ve yaşlı insan kokusunu sadece belirli parfümlere yakıştırabilirsiniz. her şeyi alın demiyorum ama yaşlı kokusu denen bazı kokuları da hemen geçmeyin. çok fazla parfüm kaçırırsınız. ancak bazı parfümlerin zamanı olduğunu düşünüyorum. 70lerde üretilmiş parfümler o zamanların moda trendlerine göre düzenlenmiştir. şimdilerde beğenmeyebilirsiniz. hele başkaları beğensin diye alıyorsanız en büyük hatalardan birisi olur. bir parfüm de kişiliğinize otursun. oturaklı adam kokusunu kot t-shirt ile, genç adam kokusunu da takım elbiseyle kullanmayın.
8. parfümlerin son kullanma tarihleri hem vardır, hem yoktur
işte edp burada ön plana çıkıyor. edt'ler ne kadar iyi saklarsanız saklayın belirli bir süre sonra bozulur. kutu üstünde yazan 36 ay bu bozulma süresinin yarısından azdır. 8 yıl kullanabilirsiniz. zaten bir parfüm 8 yıl sonra bozuldu diye üzülmeyin. yani son kullanma tarihi dert olmasın. edp'ler ise çok uzun zaman dayanır ve bozulmaz. bundan dolayı edp alın bence. ancak markaların edp adı altında sattığı çakma edp'ler değil. gerçekten edp olanlara odaklanın. 60lardan kalma parfümleri koklayıp duruyor millet. iyi de sakladıkları için kokusunda değişim yok.
9. bir parfüm çok popüler diye almayın
o en çok satanlar kısmından mümkün olduğunca uzak durun. bir yere gidince her 10 kişiden 2si sizinle aynı parfümü kullanıyorsa kötü bir durumdur. keşfedilmemiş dolusuna güzel koku var. ha tabi iyi kokular popülerde olur, onları da alın ama özel bir kokunuz da olsun. geçmişte çok satmış kokularsa anıları canlandırır. burada artık nasıl uygun görürseniz onu yapın. birisine eski sevgilisini, diğerine çocukluğunu hatırlatabilirsiniz. bu artık şansınıza kalmış bir durum.
10. parfümleri yanınızda taşımak istiyorsanız dikkat edin
bir parfümümün spreyi böylece bozuldu ve koku hava alınca işi bitti. kokusu hala vardı ama eski etkisini alamadım hiç. atomizeleri kullanabilirsiniz. plastik olanları alamamaya çalışın, cam bulursanız çok iyi olur. plastiklerde koku bozuluyor. bütün parfümlerin sprey kısmı çıkmaz. sakın uğraşıp kırmayın. şişeyi güvenli taşıyabilirseniz de çok iyi olur. ama şişeyi taşırken saklama koşullarına uymaya dikkat edin.
11. fiyat konusuna gelince
bazı parfümler fiyatını hak ederken, bazıları etmez. amacanız karşı cinsi etkilemekse 1000 liralık parfümlerin yapamadığını 250 liralık parfümler yapar. eğer bir parfümü çok beğendiyseniz ancak fiyatı yüksekse onu kopyalayan kokulara bakabilirsiniz. açık parfüm değil. onlara sakın dokunmayın. güzel koku kopyalayan bazı markalar vardır. bunlardan alırsanız sıkıntı yaşamazsınız.
12. kaç parfüme sahip olmalısınız?
eğer çok alakalı değilseniz 1-2 tane yeter. ama parfüm kullanmayı seviyorsanız bu sayı artacaktır. yaz için gece ve gündüz olmak üzere 2 parfüm. kış için de aynı şey geçerli. 1 tane geçiş mevsimi kokusu.(iki mevsimin ortasında olduğu için ne hafif, ne de ağır olsun.) 1 iş veya okul için koku. (hafif olsun ki, 3 metre yanınızda oturanlar rahatsız olmasın.) akşamları romantik yemekler için 1 koku. böylece 7-8 farklı parfüm alırsanız, içinde bulunduğunuz ortamların çoğu için bir kokunuz olmuş olur. eğer clublara giden birisiyseniz 1 tane de club parfümü alın derim.