Ernest Hemingway'in, FBI Bütçesiyle Alem Yapmaya Kadar Varan Amatör Casusluk Merakı
hemnigway, nobel ödüllü bir yazar olmasının dışında amatör bir casustur ve casuslar dünyasında dönemin fbi başkanı edgar hoover'i deli etmesiyle ünlüdür.
casusluk işine epey kafa patlatmış olmasına rağmen tam anlamıyla bir ajan olarak görülmedi ama az kalsın önemli bir bilgiyi geçiriyordu. abd deniz kuvvetleri haberalma bölümü başkanlığına "japonların abd donanmasına ait bir üsse saldırıya kalkışacaklarını" haber vermişti. fakat komutan böyle bir şeyin mümkün olmayacağını söylemişti. amatör casusların duydukları her dedikoduyu müthiş bir haber olarak pazarlamalarından bıkmıştı ve hemingway de bu amatör casuslar kategorisindeydi. fakat daha sonra pearl harbour saldırısı gerçekleşti ve hemingway'in şüpheli istihbaratı gerçeklik kazandı. ama bu bilginin hemingway'in kendi endişelerini pazarlaması mı yoksa gerçek bir istihbarat bilgisi mi olduğu bilinmiyor.
daha sonra küba'da yaşarken alman denizaltılarının kıyıda beklediğine inanır. bir önlem alınması için küba büyükelçiliğine gider. elçilik, hemingway'i haberalma teşkilatı adına güvendiği arkadaşları ile casusluk ağı kurma görevi verir. amaçları alman denizaltılarının yerini saptamaktı. bu iş için hemingway'in kendi teknesi kullanılacaktı. 26 kişilik bir ekip kurdu ama nerde ipsiz sapsız adam varsa aldı ekibe. casusluk ekibinden çok alemci ekibine benziyorlardı. bu kişilerin boş insanlar olmasından dolayı tüm küba, durumu kısa sürede öğrendi. iş giderek komedi-casusluk türü bir filmi andırıyordu.
hemingway'in bu girişiminden haberdar olan fbi başkanı j. edgar hoover küplere biner tabii. ekibi derhal lağveder. aslında hoover da alman faaliyetlerinden şüpheleniyordu ama birkaç amatörün tekneyle alman denizaltılarının peşine düşmesini istemiyordu. üstelik kaynakların bu amatörlere aktarılması iyice deli etmişti.
hemingway'in tüm bu alman işgali ve denizaltı hikayesini uydurduğu, devlet kasasından para alıp tekne turu attığı ve arkadaşlarına para dağıttığı dedikoduları dolaştı durdu ve tabii ki fbi arşivine girdi. hoover, hemingway hakkında özel dosya açtı ve yıllarca bir açığını yakalamaya çalıştı. yakalasa tüm itibarını bitirecekti ama öyle bir şey olmadı. hemingway'in yaptığı alemler yanına kâr kaldı.
lakin yazarın intiharında fbi'ın kendisi üzerinde baskı kurduğu ve bu baskıya dayanamadığı iddiasına inanan arkadaşları da vardır.