Ernest Hemingway'in İntiharının Arkasındaki Pek Bilinmeyen Kısa Tedavi Süreci

1899-1961 yılları arasında yaşayan, yani 62 yaşında intihar eden Hemingway'in ölümünün hemen arkasında pek bilinmeyen bir hastane motifi var. Buyrun detaylara.
Ernest Hemingway'in İntiharının Arkasındaki Pek Bilinmeyen Kısa Tedavi Süreci

Öncelikle: Nasıl bir insandı Hemingway?

hayatı kelimenin tam anlamıyla deli dolu geçmiştir, picasso'nun manitasını ayarlayıp afrika'ya avcılığa gitmişliği de vardır, dostu james joyce için insanlarla kavga ettiği de, yarı profesyonel olarak boks da yapmıştır, balıkçılıkla da uğraşmıştır. birinci dünya savaşına kendi isteği gönüllü katılmış, ambulans şoförlüğü yapmıştır. ikinci dünya savaşı yıllarında şavaş muhabirliği yapmış, fakat savaşa katılmış ve insanları vurmuştur, askeri mahkemeye çıkmış ve beraat etmiştir. son zamanlarda iyice bunalıma giren yazar, teknede elinde silahla kendisini gören eşinin ihbarı üzerine ruh sağlığı merkezine kapatıldı, elektro şok tedavisi de uygulandı üzerinde, hastaneden çıktıktan kısa bir süre sonra kendisini evinde başından vurarak öldürdü.

Hastane?

hemingway, geçirdiği ağır depresyon yüzünden 1960 yılının aralık ayında mayo kliniğine yatırılmış ve burada onun da onayıyla bir dizi elektroşok tedavisi görmüştür. 1961 yılının ocak ayında tedavi nispeten işe yaramış gibi göründüğü için hastaneden taburcu edilmiştir ki o dönemlerde psikolojik sebeplerle hastaneye yatanlardan pek azı hastaneden çıkabilmiştir. zira her ne kadar normal davranışlar sergileseler de hastaların iyileşmesine imkansız gözüyle bakılmıştır. (bkz: pat deneyi)

onun taburcu edilişindeki temel sebep ise elbette ünlü bir yazar olmasıdır. ama ne yazık ki kırılganlığını bir türlü aşamamış, aynı yılın nisan ayında kliniğe geri dönmeye karar vermiş ve bu sefer daha yoğun bir şok tedavisine maruz kalmıştır.
30 haziranda taburcu edilmiş ve bilindiği üzere iki gün sonra intihar etmiştir ancak buradaki en önemli nokta, klinikten ilk kez taburcu edildiği ocak ayından sonra biyografi yazarı aaron edward hotchner'a söyledikleridir.

"bu şok doktorları yazarların nasıl insanlar olduklarının ve onlara ne yaptıklarının farkında değiller. kafamı mahvetmenin, sermayem olan hafızamı silmenin ve beni işsiz güçsüz bırakmanın ne anlamı var? harika bir tedaviydi ama hastayı kaybettik..."

(bkz: papa hemingway a personal memoir)

Ölümü nasıl gerçekleşti?

hemingway defalarca ölümün eşiğine gelmiş ama hepsini yenmeyi başarmıştı. şarbon, cilt kanseri, uçak kazası, hepatit ve şeker hastalığı onu yıkamadı ama onu yıkacak olan depresyon hiç beklemediği bir anda geldi.

bir gün eşi mary onu mutfakta elinde av tüfeğiyle buldu, hızlı müdahaleyle elinden tüfeği kapan kadın yazarın tedavi görmesi gerektiğini düşündü ve yazar hastaneye kaldırıldı. ruhsal durumu giderek kötüye gitti. hastaneden ayrıldıktan iki gün sonra, tarih 2 temmuz 1961’i gösteriyordu. bu sefer verandasında en sevdiği tüfeğini eline aldı ve onu öldüremeyen savaşlara, kazalara ve hastalıklara meydan okurcasına yaşamına son verdi.