Eskimeyen Oyuncak Legolar Hakkında Şaşırtıcı Bilgiler
lego adamlarım var; kafalarındaki deliğin şapka vs için olduğunu düşünüyordum.
işin aslı, mühendislerin, çocukların yutma ihtimaline karşı, boğazlarında kaldığında nefes alabilsinler diye böyle ürettiğini öğrendim. yuvarlak ve boğazı tamamen kapatabilecek diğer bir kaç parçada da aynı delik bulunuyormuş.
1* en çok üretilen klasik lego 2x4 olanmış. yani 8 çıkıntılı olan.
-bu 2x4 legodan 2 tanesini 24 farklı kombinasyonla birleştirebiliyormuşuz.
-bu legolardan 3 adet olduğunda, 1060 farklı kombinasyon,
-(şimdi hazır olun) sadece ve sadece 6 adet 2x4 lego parçası, 915 milyondan fazla farklı kombinasyonla birleşebiliyormuş. 915.000.000!
2* fabrikada üretilen parçaların hata oranı sadece 1/100.000 imiş. yani dünya üzerindeki herhangi iki parça tıpkısının aynısıymış. (muhteşem mühendislik.)
3* lego danimarka menşeili olup, ismi danca'da 'leg godt'dan gelmiş. yani 'iyi oyna', 'play well' manasındaymış.
4* 2 milyon lego kullanılarak, japonya'nın, binalarıyla, yollarıyla, herşeyiyle birebir minyatürü yapılmış.
5* pahalı olması, öncelikli olarak marka değerinden değil; 1 kilo legonun, 2 kg petrolle ve muazzam bir enerjiyle üretildiğindenmiş. yapı maddesi abs imiş. (acrylonitrile butadiene styrene)
bu abs' maddesinin diğer başlıca kullanım yerleri, önemli otomobil parçaları ve kasklarmış.
6* bir çok avrupa ülkesinde, ülkemizdeki gibi standart satış şeklinin aksine, çoğunlukla satış şekli şu şekillerde oluyormuş; belirli bir fiyattan, açık büfe tarzı, belirli mililitre'deki kutuya istediğin parçaları koyarak ve büfe, şekerci gibi dükkanlarda kilo hesabı ile... (kilosu da 15-20 euro arası değişiyor)