Evde Bir Yerlere Dokununca Neden Statik Elektrik Çarpar?

Statik elektrik çarpması özellikle kış aylarında neden çok sık olur? Bu durumdan nasıl kurtulabiliriz?
Evde Bir Yerlere Dokununca Neden Statik Elektrik Çarpar?


statik elektrik çarpması neden olur?

- kışları ve hava değişim dönemlerinde statik elektrik çarpması daha çok olur, havada yer alan elektronlar malum.

- giydiğiniz ayakkabıların tabanları, kauçuk gibi bir malzeme ise tam yalıtkandır ve yerden tam izole eder sizi, toprakla olan bütün bağlantınızı koparır…

- giydiğiniz kıyafetler naylon, büyük bir bölümü polyester yazıyor ya, bu da büyük bir sorun…

- ofiste sürekli çarpılıyoruz diyen arkadaşlar için; evet elektronik aletlerle çok haşır neşiriz tamam ama oturduğunuz ofis koltuklarınız sırt kısmına denk gelen yeriniz, terlemeyi önlemesi için petek kumaşlı olması var ya bu en büyük etken işte. önce dandik ofis koltuklarını değiştirmeniz gerekiyor.

ve gelelim çözüm önerilerine

çıkan çıt sesleri, canınızı yakıyor olabilir. bunun için dolum tesislerinde, exproof alanlarda yer alan telefon kullanılmasının bile yasak olduğu yerlerde statik elektrik boşaltma levhaları yer alır. levhanın üstüne elinizi koyarsanız statik elektriğiniz üzerinizden toprağa gider.

amaaaaa bunu ofise koymak çok mantıksızdır.

onun için daha basit bir yöntem vardır. ofisinizde bir adet kontrol kalemi bulunduracaksınız. masadan kalkıp kapının koluna tutmadan, çeşmeyi açmadan önce, demir iletken olan herhangi bir yere kontrol kalemi ile değmeniz ve acısız bir şekilde vücudunuzdaki statiği boşaltmanız lazımdır. ilk tuttuğunuz anda kontrol kalemi ışığı yanacaktır, korkmayın.
vücudunuzdaki statik elektrikle bir saniyeliğine ampul bile yakabilirsiniz. merhaba nikola tesla

esd özellikli ayakkabı giyin ve keyfinize bakın.

havada nem az olduğunda statik elektrik birikir. çünkü havadan atlayamaz. bunun üzerine bir de yalıtkan bir ayakkabı giyiyorsanız bunu dokunduğunuz yerden atarsınız. bir kaç aydır nem sürekli az seyrediyor. yaz aylarında veya yağmurlu havalarda çok daha az çarpılırsınız.

kurtulma yöntemleri:

esd (elektrostatik deşarj) özellikli ayakkabı giyin.

metallere dokunmadan önce bir kaç saniyeliğine duvarlara hatta yere falan dokunun

metallere dokunmak zorundaysanız elinizde metal bir nesneyle dokunun, ilk şoku o alsın

kıyafetleriniz, ayakkabıdan sonraki en önemli unsur, kuru havada yünlü kazak ve yalıtkan ayakkabı kombinasyonuyla yeterince hareket ederseniz yüzlerce voltla büyük bir kıvılcım dahi çıkarabilirsiniz, bundan kaçının.