Evde Bira Yapmanın 2022 Ekim Ayındaki Güncel Maliyeti Nedir?
maliyetlere geçmeden öncelikle yeni başlayanlara ufak notlar
1) ben dışarıda bira içmekten kaçınıyorum, evde yaptıklarım çok daha güzel geliyor ki ben bir de hazır kit birası yapıyorum. hele böyle daha pro ekipmanlarla tam tahıl vs yapabilsem demek ki düşüp bayılacağım. yani benim için hem çok ekonomik, lezzetli ve zevkli. lezzet ve yaparken zevk almıyorsanız yapılacak iş değil, bir arkadaşınız yapıyorsa ilk önce onunla bir yapın deneyin derim.
2) temizlik kısmı bazı mesajlarda çok abartılmış, eğer tek kişiyseniz bir tık zor ama iki kişiyseniz eliniz alıştıktan sonra takır takır yapıyorsunuz, çok gözünüze batmıyor. bu nedenle eşinizi, kankanızı, ev arkadaşınızı vs. birini kandırıp ortak ederseniz çok iyi olur.
3) ben görece sıcak bir yerde yaşadığım için, nisan - mayıs - eylül sonu - ekim dönemleri bira yapıyorum. nisan - mayıs döneminde çokça yaptığım için tüm yazı götürüyor. eylül - ekim dönemindekiler de kışı götürecek. (kışın evinizde müsaitlik varsa evin ısısı 20-21'de sabit seyrediyorsa kışın da yapmak kolay, yazın her türlü soğutma işlerine girmeniz gerekebilir, yani yazın mola vermekte fayda var)
4) termometre ve hidrometreyle ölçüm vurgulanmış ama bence daha da vurgulanmalı, ben bu ikisi sayesinde çok çok rahat ediyorum, nazar değmesin hiç fire de vermedim, hiçbir şişeyi çöpe de atmadım.
5) benim deneyimlerime göre kovada çok uzun süre bekletmenin bir manası yok ben hidrometreyle ölçüm yapıp 1005 civarındaysa (başlangıç değerim genelde 1040'lar) 14 gün dolmasa bile alkol hesabı tutuyorsa şişeliyorum. termometreyi de özellikle hidrometre değeri düzeltme ve mayayı atacağım başlangıç sıcaklığını anlama için kullanıyorum. özellikle sıcak aylarda yapıyorsam 5 litre şişeyi buzluğa koyuyorum o başlangıç sıcaklığını 21-22 civarına düşürmemde yardımcı oluyor.
5) aşağıda paylaşacağım tüm fiyatlar ekim 2022 yaklaşık, yuvarlanmış hesaplardır. sizin ekipman, malt özü tercihlerinize göre kesinlikle değişecektir.
sıfırdan başlıyorsak
1) başlangıç setine yaklaşık 700 tl yazıyorum. (içinde 40-42 şişe 50'lik yapabileceğiniz hazır malt özü çıkıyor. şişe çıkmaz, termometre, hidrometre, şişeleri dezenfekte etmeyi kolaylaştıracak zamazingo çıkmaz, şeker, su çıkmaz onları altta yazacağım.)
2) yaklaşık 1.5 kilo şeker yazıyorum, ben genelde 1,1 ya da 1.2 kilo şeker kullanıyorum biraz da şişelemeye gidiyor düz hesap yazdım. ona yaklaşık 40 tl diyelim.
3) bir damacana suya 35 tl diyelim. (arıtma cihazınız varsa o suyu kullanıp memnun olabilirsiniz, değişir)
4) şişeye ihtiyacınız olacak. kendiniz biriktirdiyseniz burayı geçebilirsiniz. biriktirmediyseniz tekelden almak sanırım halen 50 kuruş (emin değilim). 50 tane alsanız 25 tl, 1 lira olduysa bunu 50 tl hesaplarsınız. ben hem biriktirdim, hem satın aldım çokça yaptığım için yaklaşık 200 tane falan şişe var. yalnız şişeyi sıfır almaya kalkarsanız epey pahalıya gelebilir 50 tanesi 750 tl civarı sanırım bazı yerlerde. tekelden aldığınızı sağlam bir temizleyin ama mutlaka.
aslında buraya kadar ben hidrometre, termometre, şişe arındırma fıskiyesi almayacağım derseniz maliyetleri hesaplamış olduk. yuvarlayarak topluyorum 700 + 40 + 35 + 50 = 825 tl etti. 40 şişeden fazla çıkabilir ama ben 40 şişe elde ettiniz diyim 40 şişeyi de marketten ortalama 30 tl'den aldığınızı varsaysak 1200 tl yapıyordu siz aslında 825 tl'ye mal etmiş oldunuz, (görünmez maliyetleri de 25 tl ekleyebilirsiniz belki işte temizlikte harcadığınız su, elektrik, ocak kullanımı amortisman vs bilemedim küçük hesap olabilir) tabii bir sonraki yapışınızda bu değer düşecek.
ben termometre, hidrometre ve fışkiye masraflarını da ekleyeyim.
5) termometre 60 tl
6) hidrometre ve kabı 150 tl
7) fıskiye 125 tl
bunlara da yuvarladım 350 tl dedim. aslında 825 + 350 tl yuvarlayarak 1200 tl desek bu ekipmanları alsanız bile marketten alacağınız 40 taneyle kafa kafaya geliyorsunuz.
bir sonraki set için işiniz kolay
1) hazır kite yaklaşık 230 tl diyorum (ağırlıklı 210 tl'ye de var, 310 tl'ye de var ama benim aldıklarım genelde 220 tl civarı) siz isterseniz bunu yuvarlayıp 250 tl deyin, fark etmez.
2) şeker + su'ya yuvarlayarak 70 tl diyorum.
3) görünmez 20 tl de kıçımdan masraf ekledim düz hesap olsun diye, amortisman giderleri (temizlik malzemeleri, conta değişimi, şişe kapağı) ve diğer temizlik suyu, enerji giderleri için.
40 şişe 50 cc'lik (daha fazla da çıkabilir) için 320 tl desek şişesi geldi 8 tl'ye. aslında marketten almayla kıyasladığımızda nereden baksanız 800-900 tl tasarruf etme şansımız oldu. yani toplamda üç sefer falan yaptığınızda başlangıç için harcadığınız parayı çıkarırsınız.
son not olarak da sadece ucuz olsun diye bence yapılmaz, yaparken zulüm gelmiyorsa ve içtiğinizde de tat alıyorsanız çok çok güzel bir hobi. umarım faydalı olmuştur, yanlış ya da eksik yerleri bana iletirseniz güncellerim. sorusu olan varsa da uzman değilim ama amatör şekilde yardımcı olmaya çalışırım.