Evde Yaptığınız Pizzanın Lezzetini Birkaç Katına Çıkaracak Minik Tavsiyeler
pizza, küçük püf noktaları ile gayet leziz olabilecek bir hamur işi.
fırın
mümkün olduğu kadar sıcak olmalıdır. pizza ne kadar çabuk pişerse, hamuru o kadar leziz olur. kabuğu güzel pişer, hamurun içi kabarır. 200 - 230 derece arası işi iyidir. poizzayı alta yakın rafa koyun. üste koyarsanız, üst yanar alt pişmez.
un
protein oranı en az %11 - 12 olması gerekiyor. un alırken paketin arkasındaki tabloda yazar. italyanlar çift 00 un alırlar. türkiye'de sanırım bu linkteki satılıyormuş.
çift sıfır un yok diye, "pizzanız berbat olacak" diye bir durum yok. o halde mümkün olduğu kadar hamurun sert olmamasına, iyi mayalanmasına dikkat edin.
maya - yaş veya kuru maya (mayasını az koymayın. 1 kilo una 1 zarf (küçük paket) diyorsa paket. siz 1.5 veya 2 paket maya kullanın. 25 gr yaş maya diyorsa siz 30-35 gr kullanın. korkmayın.
su oranı
1 kilo una 750 ml. (una bağlı olarak, şu miktarını, ayarlayın. hamur kıvamı pide hamurundan biraz daha özlü olmalıdır. sert hamurun pizzası güzel olmaz. oklava kullanmayı dahi gerektirmeyecek bir katılıkta, un yardımıyla açılıyorsa o hamur kıvamdadır.)
domates sosu
domates püresi kullanıyorsanız muhakkak 1 yemek kaşığı şeker, birkaç yemek kaşığı halis zeytinyağı, ve bir avuç taze fesleğen ilave edin. bütün domates konservesi kullanacaksanız, suyunu süzün, bütün konserve domatesleri ezin. tuzunu ayarlayın. isterseniz çok olgun taze domates de rendeleyip ilave edin bu sosa. ama ilave etmeden önce rendelediğiniz domatesi bekletin. suyunu salınca üste biriken o beyaz suyu süzün ve atın.
mümkünse pizzanın altını önce tavada pişirin. çiğden fırına koyarsanız, büyücek bir tepsiyi ters çevirin ve hamuru ters tepsinin üzerinde pişirin. bu sıcak havanın hamurun altına işlemesine ve çabucak gevrek pişmesine yardımcı olur. pizza tepsileri evdeki fırınlar için uygun değil. büyük odun kömürü fırınları için ideal olsalar da, ev fırınlarında pizzanın altı hamur kalır. hamurun altının pişmesini bekleyecek kadar pizzayı fırında tutarsanız bu kez pizza kurur, yanar vs. napoli'de pizzalar pizza tepsisinde pişmez. direkt bizim pideler gibi fırın zemininde pişer.
yine; çiğden pizzayı fırına verecekseniz, hamurun üzerine sosu yayın, hamuru biraz pişirin, sonra çıkarıp üzerine önce peyniri, sonra malzemelerinizi sırayla ilave edin. en üste ince halka soğan dilimleri gelsin. aksi halde pizzada nahoş kokar.
margherita yapacaksanız, önce hamuru sosla pişirin. pizza pişmeden 6-7 dakika önce çıkarın, peyniri ilave edin. biraz daha sos serpiştirin. fırına geri koyun, peynir yanıp kurumadan çıkarın.
hamur
hamuru iyice mayalandırın. ilk mayalanmasında hacminin iki katı olunca yoğurun. tekrar 30 dakika daha mayalanmasını bekleyin. hamuru açarken kullandığınız una, biraz da elenmiş kepeği alınmış esmer un ilave edin.
kalın bir hamura, bütün malzemeleri istif edip, pişirmeyin. üstteki malzeme yanar. pizzanın iç kısmı vıcık vıcık olur.
deniz ürünleri
pizzayı marinara, ahtapot, kalamar vs. ile yapacaksanız, sosuna 2-3 diş sarımsak rendeleyin ve kekik ilave edin. taze fesleğen kullanmayın.
mantar
mümkün olduğu kadar ince kıyın ve üst kısımlara koyun. suyu buharlaşsın, sulanıp hamuru vıcık vıcık etmesin.
şarküteri etler
salam sosis, sucuk vs. orta kısma koyun. üzerlerini hafifçe, diğer sebzelerle kapatın. en üstte olurlarsa kurur ve çabucak yanarlar.
1 kilo undan 5 büyük teker pizza çıkar. bu nedenle 4 kişilik bir aile için 600-700 gr un yeterli gelir. aksi halde, pizza dükkanına döner mutfağınız. ya da, hamurların altlarını teflon tavada pişirin. sora buzluğa atın. donsunlar. donduktan sonra muhakkak poşete koyup saklayın. başka bir günde pizza hamurunuz hazır olur. 15 dakikada pizza yaparsınız. lezzetinden bir şey kaybetmiyor.