yaklaşık ışık hızını evinizde kolayca ölçebileceğiniz gerçeği. üstelik bunu çikolata ile yapabilirsiniz. evet yanlış duymadınız, çikolata ile ışık hızını hesaplayabilirsiniz.
ışık hızı nedir?
kusursuz vakum ortamında, ışığın birim zamanda aldığı birim mesafedir. yani, ışığı oluşturan fotonların 1 saniyede 299.792.458 metre gitmesi olayıdır.
ışık hızı nasıl evde hesaplanabilir?
bize bir adet dikdörtgen çikolata, bir adet cetvel ve bir adet mikrodalga gerekiyor.
1) mikrodalganın içerisinde dönen aparatı çıkart.2) çikolatayı sabit bir şekilde mikrodalganın içerisine koy.3) mikrodalgayı son güçte çalıştır.4) çikolatayı gözlemle ve tam bölgesel olarak eridiği anda mikrodalgayı durdur. (45-60 saniye içerisinde)5) çikolatayı çıkart ve en yakın iki erimiş olan bölgenin arasındaki mesafeyi ölç. bir kenara metre cinsinden not et ve 2 ile çarp. 6) mikrodalganın arkasını çevir. etiketinde mhz cinsinden cihaza özel frekansı verilir. bir kenara not al. yanına 6 sıfır koy. (1 mhz = 1.000.000 hz)7) 5. adımda bulduğun değer ile 6. adımdaki değeri çarpınca ışık hızını hemen hemen yakın şekilde m\s cinsinden buluyorsun.
aslında çok basit. ışık = frekans x dalga boyu formülünde 5. adımda dalga boyunu, 6. adımda da cihazın frekansını bulduk ve çarpınca ışık hızını elde ettik. mikrodalgadan çıkan ve bizim göremediğimiz enerjinin şekli aslında şu şekildedir:
buradaki tepe noktaları, enerjinin en yüksek olduğu yeri temsil eder. yani çikolatadaki ilk erime bölgesi bizim için enerjinin maksimum olduğu bölgedir. bu tepe noktasını ölçtük ve 2 ile çarptık. çünkü iki tepe noktası, bir dalga boyuna eşit oluyor.
vakum altında olmadığı ve çok hassas ölçüm yapamadığımız için genelde bu işlemler sonrasında ışık hızını 295.000.000 m\s buluruz. peki vakum altında hassas olarak ölçülen ışık hızımız neydi? "299.792.458 m\s"
bir çikolata ve bir cetvelle ölçülmüş ışık hızında, 5 milyon metrenin de aramızda lafı olmayıversin yahu!
kaynak
Ekşi Şeyler