Film ve Dizilerde Gördüğümüz Zombileri Yaratan Türden Bir Parazit: Dicrocoelium Dendriticum

Gerçek hayatta da bir canlıyı zombiye dönüştüren parazitler var.
Film ve Dizilerde Gördüğümüz Zombileri Yaratan Türden Bir Parazit: Dicrocoelium Dendriticum

dicrocoelium dendriticum... halk arasında kendisine kum kelebeği de denir. bu ismi yassı ve yayvan görünümden dolayı alır. fiziki görünümüne baktığımızda vücut uzunluğu 6-12 mm genişliği ise 0,8-3 mm arasında değiştiğini görmekteyiz. karmaşık bir yaşam döngüsüne sahiptir ve son konakçısına varana kadar iki farklı konakçı daha değiştirir. çoğunlukla son konakçı koyun, keçi ve sığır gibi ruminantlardan (geviş getiren) olsa da, domuz, at, köpek ve nadir olarak da biz insanları da enfekte edebilir. vücut içinde safra yolları ve safra kesesine yerleşerek organ yetmezliğine neden olur.

Görsel: DPDx / DPDx, sağlık profesyonelleri ve laboratuvar bilimcileri için tasarlanmış bir eğitim kaynağı.

yukarıda da dediğim gibi yaşam döngüsünde 2 ara konak kullanmaktadır; birinci ara konak kara sümüklüleri, ikinci ara konak karıncalardır. işte asıl hikayede burada başlamaktadır. last of us dizisi izleyen veya oyununu oynayanlar bilirler, konu içresinde kişileri zombileştiren bir mantar türü olan cordyceps bulunmaktadır:


işte bizim de dicrocoelium dendriticum olan bu küçük parazit arkadaşımız ara konakçılarından biri olan karıncaların beyinlerine yerleşerek onları kontrol ederler. tam bir zombiye dönüşen karınca son konakçısı olan hayvanların otladıkları yere gider ve otun en üst noktasına çıkarak kıskaçlarını ota kilitler.

Fotoğraf: Charley Eiseman

son konakçı da bu otu yiyerek hastalığı almış olur. ayrıca (bkz: toxoplasma gondii), (bkz: diplostomum pseudospathaceum) ve (bkz: plasmodium falciparum) gibi türler de buna benzer bir hayat döngüsü izlemektedirler.

kaynak