Fransa'nın Hırvatistan'ı Mağlup Ederek Birinci Ayrıldığı 2018 Dünya Kupası'ndan Öğrenilenler

Rusya'da düzenlenen 2018 Dünya Kupası, son yıllardaki turnuvalar arasında hatırlanacaklar arasında olmayı hak eden bir turnuvaydı.
Fransa'nın Hırvatistan'ı Mağlup Ederek Birinci Ayrıldığı 2018 Dünya Kupası'ndan Öğrenilenler
Matthias Hangst/Getty Images


bir turnuvada gollerin yarısı (bir sanat olarak mübalağa) 90+ dakikalarında gelebiliyormuş, bu matematiksel, olasılıksal olarak mümkünmüş.

ingiliz harry kane'in tunus maçındaki +90 golü.

2018 yıllarında "altın nesil" olarak tanımlanabilecek isimlere sahip iki ülke vardı: hırvatistan ve belçika

bunlardan biri yarı finalde, diğeri finalde elendi.

belçika milli takımı.

cristiano ronaldo ve messi'nin son uluslararası kapışması oldu

sonraki dünya kupasında messi 35, ronaldo 37 olacak. gerçi totti'nin yaptığını biyonik adam ronaldo niye yapamasın? bence bu adam bu azim ve iş ahlakı ile 40'a kadar rahat(?) oynar. messi de 35'te artık yaşlı kurt hagi modunda son bir kupaya katılır ama yıldızlaşmaları zor. son kapışma buydu diyebiliriz. en az bir 20 yıl bu derece başarılı futbolcular zor geleceği için bu kapışma futbol tarihinde önemli. maalesef ikisinin de ülke takımları başarısız olduğu için elendiler ama ronaldo'nun bariz daha iyi iş çıkardığını söyleyebiliriz.


nijerya ve ingiltere ile birlikte 26 civarı ortalama ile en genç takım olan fransa şampiyon oldu

düz mantıkla aynı adamlar 2,4,6 sene sonra da oynayacağı için fransa'nın önümüzdeki on yılı domine edebileceğini söyleyebiliriz.


artık futbolda güçlü ülke diye bir şey olmadığını, tüm takımların çok iyi şartlarda antrenman yapıp herkesin birbirine rahatça kafa tutabildiğini gördük

dünyada takımlar ve oyuncuların kalitesi iyice birbirine yakınsadı, belli bir doyum noktasına geldi. bundan sonra satranç turnuvaları gibi taktiksel ve çekişmeli olacağa benziyor. öyle eskisi gibi brezilya-almanya-italya sırayla kupa alamayacak gibi.

brezilya milli takımı

2020 avrupa ve 2022 dünya kupaları daha da kıyasıya olacak

biraz daha tecrübelenmiş belçika ve hırvatistan takımları daha da favorileşecek. klasik takımlar arasında da ingiltere ve fransa favori olacak.

hırvatistan milli takımı

almanlar artık başarıya doymuş görünüyor

en kolay gruptan bile çıkamadılar. pek hırs göremedik. futbolcular da başarıya doymuş gibilerdi.


dünya futbolunda artık tüm takımların birbirine yakınsaması brezilya gibi teknik seviyesi ile üstün olan takımlara yaramadı

artık her takım canavar gibi oynuyor, sadece teknik ile yapamıyorsun. brezilya'nın bir müddet daha kupa görmesi zor görünüyor. yıldız diye kala kala apaçi neymar'a kalmışlar. teknik kapasite bir yere kadar. artık rocky olmak yetmiyor işte, herkes biraz da ivan drago olmak zorunda.

neymar

yıllardır tuttuğumuz arjantin artık şili, peru gibi sıradan bir takım

agüero ve messi de gitti mi, artık concacaf'ta filan bolivya'yla venezulela'yla kapışır.

lionel messi.

tekrar vurguluyorum, bundan sonra dünyada her alanda olduğu gibi futbolda da iş disiplini iyi olan, balına da iyi bir jenerasyon yakalayan ülkeler kazanacak. şans faktörü de her zaman var elbette.

Futbolun Dev Bir Endüstriye Dönüşmeden Önceki Son Büyük Turnuvası: 1994 ABD Dünya Kupası

2018 Dünya Kupası'nda Finale Çıkan Hırvatistan Buralara Hangi Yollardan Geçerek Geldi?