Fren Balatasından Gelen Sinir Bozucu Seslerin Olası Nedenleri

Fren balatası neden ses yapar ve bu ses nasıl giderilir?
Fren Balatasından Gelen Sinir Bozucu Seslerin Olası Nedenleri

her sürücü ömründe birçok kez fren balatası ile ilgili bir sorun mutlaka yaşamıştır. ses gelir, gıcırtı gelir, tutmaz, titrer ya da parçalanır gider falan. (evet, bayağı parçalanıp gidebilir.)

en çok şikayet sesten gelir ve birçok kişi çözüme kavuşturamaz bu sorunu. ustalar bile. genelde balata değiştirilip araç sahibi uğurlanır fakat bir süre sonra yine aynı ses yapmaya başlar. çünkü sorun balatadan değil de, kaliperden ya da fren disklerinden kaynaklanıyor olabilir. kullandığınız balatanın kalitesi kesinlikle önemli bir unsur. yan sanayi üretimi sert ve kalitesiz bir balata disklere kesinlikle zarar verecektir ve yine ses yapacaktır. bu tür balataların tutuş gücü genelde çok düşük olur.

tekerin dönme hızına bağlı olarak çoğalıp azalan ve frene basınca kaybolan kesintili bir sesin, kaliperden veya fren diskinden kaynaklı olma ihtimali bir hayli yüksek. kaliper pistonun yağsız kalıp görevini tam yerine getirmemesi, balatanın geri çekilememesine sebep olur ve sürekli bir aşınma ve ses olarak geri döner. bunu önlemenin tek yolu kaliper bakımı ve pistonun kontrolüdür. işten anlayan biri, çok basit şekilde bu işlemi yapabilir.

yine kaliper pimlerinin boşluk yapması, takırtı şeklinde fakat frene basınca kesilen ses olarak ortaya çıkar.

Kaliper arızası ve düzensiz balata aşınması:

fren balatası bittiği zaman yine o meşhur ciyaklama sesini yapacaktır. niteliğini kaydedip iyice sertleşen balata, demirin demire sürtmesi gibi ses çıkaracaktır. çünkü çoğu balatanın içinde ve en sonunda küçük bir demir parça vardır. balata bittiği vakit bu parça diske değer ve devreyi tamamlayan sistem şu lambayı yakar:


fren balatası ne kadar kaliteli olursa olsun, uzun süreli kullanım sonucunda balatanın dayanabilecek olduğu ısıyı aşıp yanmasına sebep olursanız, o balata da artık ses yapan bir balata olarak hayatına devam edecektir.

Yanmış balata

balata ve diske temas eden bir yağ ya da hidrolik, frenlerin tam olarak tutmasına ve sizin daha çok fren yapıp balatanın düzensiz aşınmasına sebep olacaksınız. bu da balata yüzeyinde bölgesel yanmalar meydana getirecek ve yine ses yapacaktır. balatalar yapısı gereği sıvıyı çabuk emerler ve kolay kolay çıkmaz.

Hidrolik temas etmiş balata

balata ile disk arasına giren yabancı maddeler ses yaparlar. bu genelde çakıl taşları olur. teşhisi ve çözümü ancak tekerin sökülmesi ile anlaşılabilir. aniden başlayan ses buna işarettir.

disk eğriliği gibi durumlarda frenleme esnasında titreme yaşanacaktır. fakat bu sadece disk yüzünden değil, aracın ön düzeni ile ilgili ortaya çıkabilecek bir arızadan kaynaklı da olabilir. örneğin amortisör takozu. fren yaptığınız zaman pedaldan hissedilen titreşim genelde disklere, direksiyondan hissedilen titreşim ise ön düzene işaret eder.

fren önemlidir arkadaşlar. özellikle yüksek hızlarda frenleme yapınca aracınız sağa ya da sola çekiyorsa, frenden ayağınızı bıraktığınız zaman belirli süre fren yapmaya devam ediyorsa, pedala bastıkça ayağınız yavaş yavaş aşağı gidip pedal iyice eziliyorsa, yine pedala basınca sürekli olarak bir hava sesi gelmeye başladıysa, hidrolik sürekli eksiltiyor ve kaçak olmasa bile egzozdan beyaz duman atmaya başladıysa acil olarak bir tamircinin yolunu tutun. fren yüzünden yolda kalmayı bırakın, acil bir durumda çok güvendiğiniz o küçük pedal size bir anda hiç yanıt vermeyebilir.