Harry Potter Serisi Hakkında Az Bilinenler

İngiliz yazar J.K. Rowling'in dünya sinemasına kazandırdığı fantastik film serisi olan Harry Potter hakkında öğrendiğinizde şaşıracağınız birkaç bilgi.
Harry Potter Serisi Hakkında Az Bilinenler

spoiler içerir

harry potter ve felsefe taşı

- alan rickman snape rolü için bizzat rowling tarafından seçilmiş. öyle ki, yazar snape'in tüm hikayesini ve finalini ana hatlarıyla alan rickman'a anlatmış. snape'ten herkesten önce alan rickman'ın haberi varmış.

- okuldaki çocuklar sahneler esnasında gerçekten okul ödevlerini yapıyormuş ya da ders çalışıyormuş. böylece gerçekçi bir atmosfer yaratılacağı düşünülüyormuş.

- kütüphanedeki yasak bölüm sahnesi için yüzlerce yıllık bir kural çiğnenmiş. oxford'da bodleian kütüphanesi'nin duke humfrey binasında çekilen sahnenin önündeki en büyük engel, binaya herhangi bir ateşin sokulmasının yasak olmasıymış. ancak yine de bu yasak özel izinlerle delinip sahne çekilmiş.


- daniel radcliffe (harry) robbie coltrane'e şaka yapmak için telefonunun dilini türkçe'ye çevirmiş. coltrane bunu düzelttirmek için saç tasarımcısı eithne fennel'in türk babasından yardım almış.

- rik mayall tarafından canlandırılan peeves'in sahneleri çekilmiş ancak ne tiyatral versiyonda, ne de silinen sahnelerde o sahnelere yer verilmemiş. aktör bunu sinemada filmi görene kadar bilmiyormuş. (peeves olmalıydı ya.)

sırlar odası

- anka fawkes çok gerçekçi bir animatronik olmuş ve richard harris (huzur içinde uyusun) fawkes'ı ilk gördüğünde gerçek bir kuş sanmış.


- harry ile draco arasındaki quidditch kovalama sahnelerinde çalan müziklerin bır kısmının star wars klonların saldırısı filmindeki speeder kovalama sahnelerinde kullanılmış olması. (long live john williams!)


- hermione'nin aslında her iki oğlanı da kucaklaması gerekiyormuş ancak emma watson çok utandığı için sadece daniel radcliffe ile kucaklaşmış. bu yüzden senaryo değiştirilmiş. harry'yi de çok çabuk bırakmış ve kucakladığı an bir anlığına yavaşlatılarak uzun görünmesi sağlanmış. tüm setin önünde bunu yapmaktan çok utanıyormuş.


- "let's just hope mr. potter will always be around to save the day." yani "umalım da bay potter her zaman günü kurtarmak için etrafta olsun," repliğinin daniel radcliffe ve jason isaacs tarafından doğaçlanmış olması.

- kitap okuyucularının bildiği bir durum olarak, hagrid'in saldırıları harry'nin yapmadığını söylemek için dumbledore'un odasına girdiğinde elinde bulunan horozların, horoz ötüşünün basiliskler için ölümcül olması yüzünden ginny tarafından öldürülmüş olması.

azkaban tutsağı

- rollerine girmeleri için yönetmen alfonso cuaron üçlüye karakterleri hakkında makale yazdırmış ve oyuncuların hepsi tam olarak karakterlerine uygun davranmış. emma watson (hermione) tam 16 sayfalık makale yazarken, daniel radcliffe (harry) birkaç sayfa yazıp vermiş. rupert grint (ron) ise hiç vermemiş.


- richard harris'in ölümünden sonra dumbledore rolünün sir ian mckellin'a verilmesi ve onun bunu "bir efsaneye yetecek kadar sorun yaşadım," diyerek geri çevirmesi.

- alfonso cuaron'un yoğun ispanyol aksanı yüzünden ruh emiciler'in (dementor) gelişinde kullandığı ice kelimesinin eyes olarak algılanması ve konsept çizimlerin yapıldığı "storyboard"a gökten inen bir sürü göz çizilmesi. sonradan düzeltilmiş elbette.


- hermione'nin draco'nun suratına yumruk değil tokat atması gerekiyormuş ancak emma watson'ın tom felton'ın suratına, tom felton tokat beklerken, esaslı bir yumruk atmış. emma watson sonrasında çok kötü hissetmiş, defalarca özür dilemiş ve "inan ne düşündüğümü bilmiyordum," demiş.

- herkesin ortak salonda uyku tulumları içinde yattığı sahnede daniel radcliffe'e kötü bir şaka yapılması. şakaya alfonso cuaron, michael gambon (dumbledore) ve alan rickman (snape) katılmış. şaka da uyku tulumuna kumandalı bir osuruk yastığı konulmasıymış. üstelik, daniel radcliffe özellikle o sıralarda hoşlandığı bir figüran kızın yanına yatmak isterken böyle bir şaka yapmışlar. herkes gülmekten kırılırken daniel radcliffe rolünde kalmakta bayağı zorlanmış.

ateş kadehi

- madam maxime rolü için lady gaga'nın düşünülmesi ancak anlaşmalı olduğu stüdyonun izin vermemesi. (abv mike newell)

(başka da ilginç bir şey yok. en berbat hp filmiydi zaten.)

zümrüdüanka yoldaşlığı

- üçlünün cho ile harry'nin öpücüğünü konuşurken girdiği kahkaha krizinin gerçek olması. emma watson filan resmen yerlere yatmış o sahne çekilirken. sahne çok samimi olduğu için çekmeye devam etmişler.


- film çekimleri sırasında alan rickman, rupert grint ve matthew lewis'in (neville longbottom) arabasına 5 metreden fazla yaklaşmalarını yasaklamış. bunun sebebi ikilinin arabasına milkshake dökmesiymiş.

melez prens

- maggie smith'in meme kanseri tedavisine rağmen filmin çekimlerine katılmaya devam etmesi.

- dumbledore'un gay olduğunun ortaya ilk defa bu filmin senaryosu dolayısıyla çıkması. ilk senaryoda dumbledore'un geçmişte hoşlandığı bir kadından bahsettiği bir sahne varmış. ancak rowling dumbledore'un gay olduğunu senaristlerle paylaşmış, sonra da halka açıklamış.

ölüm yadigarları 1. bölüm

- luna lovegood'un takılarının, kıyafetlerinin, evindeki zımbırtıların çoğunun luna rolünü oynayan evanna lynch tarafından bizzat tasarlanması, hazırlanması ve giyilmesi. hatta düğündeki tuhaf dansı da kendisi hazırlamış.


- jason isaacs'ın rowling'den lucius'un hapishaneden çıktığını duyduktan sonra kontrat imzalaması. film için geri dönmek isteyen isaacs, 5. filmde lucius hapse atıldığı için hala orada olacağını ve dolayısıyla çok az rolünün olacağını, filmde olmaya değmeyeceğini düşünüyormuş. rowling'le karşılaştığında ise ilk sorduğu şey lucius'un hapisten çıkıp çıkmadığı olmuş, rowling ise "çıktın, birinci bölüm." diye cevaplamış. isaacs de hemen kontrat imzalamış.

- filmdeki "7 harry" sahnesi için daniel radcliffe 90 tane çekim yapmak zorunda kalmış.


- hermione'nin ailesinin hafızasını sildiği sahnede televizyondaki avustralya ile ilgili program kitaba bir gönderme. zira kitapta hermione ailesine sadece yeni kimlikler vermemiş, aynı zamanda avustralya'ya taşınmalarını sağlayacak düşünceler yerleştirmişti.

- hermione'nin odasındaki kitap sayısını az bulan emma watson'ın daha çok kitap istemesi.

- scabior'un bellatrix'in kırbacıyla havada döndüğü sahne kitapta yokmuş. bunu aktör nick moran doğaçlama olarak yapmış ve film ekibi bunu çok beğenmiş. gerçi sonra düzgün bir sahnenin için dublörün birkaç çekim yapması gerektiğini anlamış ama filmde yer almış.

- genç gellert grindewald'ı oynayan jamie campbell bower'ın mürver asa'yı çaldıktan sonra zıpladığı sahnede dizini kırması. bu yüzden bryan singer'ın dev avcisi jack rolünün seçmelerini kaçırmış.

- bellatrix'in hermione'ye malfoy malikanesi'nde yaptığı işkence sahnesi aslında çok sert ve çok yoğunmuş. ancak yapımcılar birleşik devletler'de r derecelendirmesinden, birleşik krallık'ta ise 15 üstü kısıtlamasından kaçınmak için çoğunu çıkarmışlar. sahne o kadar sertmiş ki, bellatrix'i oynayan helena bonhan carter sahne sonrası hermione'yi oynayan emma watson'ın yanına gidip bir problem olup olmadığını soruyormuş.

- bellatrix'in hermione'nin koluna kazıdığı "bulanık" kelimesinin orijinal senaryoda olmaması ve carter - watson ikilisi bunu doğaçlama olarak teklif etmesi.

ölüm yadigarları 2. bölüm

- molly weasley'nin "not my daugther you bitch!" repliği aktrist julie walters'ın kariyerindeki en sevdiği replik haline gelmiş.


- harry, ihtiyaç odası'na geldiğinde, sağ tarafta ron'un 1. filmde bindiği satranç taşı olan at (knight) var. bu doğrudan 1. filme gönderme.

- voldemort'un sarılma sahnesinin doğaçlama olması. normalde senaryoda bu yokmuş voldemort'u oynayan ralph fiennes, draco malfoy'u oynayan tom felton'a doğaçlama yaparak sarılmış. draco malfoy'un şaşkınlığı ve tepkisi bu doğaçlama yüzünden ne yaptığını bilememekten ileri geliyormuş ama filme oldukça uymuş.


- kitabın yayınlanmasından bir süre önce daniel radcliffe, rowling'e harry'nin ölüp ölmediğini sormuş. rowling ise kısa bir sessizliğin ardından "ölüm sahnen var." diyerek cevaplamış.

- rowling, hagrid'i en başından beri öldürmemeyi kafasına koymuş. hatta hagrid'in harry'nin cesedini taşıdığı bir sahne sürekli beyninde canlanıyormuş. filmde de hagrid'in harry'yi taşıdığı sahneye yer verilmiş. bu harry'yi büyücülük dünyasına sokan karakterin hagrid olmasıyla ilişkili bir durum olarak planlanmış.

- harry'nin canlı olduğunun anlaşıldığı sahnede draco'nun öne çıkıp harry'ye asa atması sahnesi varmış ve çekilmiş ancak filme koyulmamış.

- emma watson ile rupert grint öpüşme sahnesi konusunda biraz zorlanmış çünkü birbirlerini kardeş olarak görüyorlarmış. bu sahne sadece 6 defada çekilirken, harry ile ginny arasındaki sahne 10, ron ile lavender arasındaki sahne 15, harry ile cho arasındaki sahne 30 defada çekilmiş.