Harry Potter ve Luke Skywalker Arasındaki İleri Derece Benzerlikler
harry potter'in luke skywalker olması, harry potter ve star wars orijinal üçleme serilerindeki karakterlere, olayların akışına, genel gelişime bakıldığında ortaya çıkan benzerliklere dayalı bir önermedir.
- harry potter da luke skywalker da anne-babasını hiç hatırlamadan en yakın akrabasının (teyzesinin/amcasının) yanına yerleştirilir.
- bu evlerdeki aile reisleri çocukların beraberlerinde gelen "sihirli" güçten hiç hazzetmezler, onların ortalama, normal olmasını isterler ve her ikisine de geçmişleri, ebeveyninin ölümü konusunda yanlş bilgi verilir ("ailen trafik kazasında öldü", "baban bir uzay kazasında öldü", sonra da "darth vader adlı kötü biri baban anakin skywalker'i öldürdü"). aslında her ikisinin ebeveyninin ölümünden de devrin en güçlü kara büyücüsü (lord voldemort/darth sidius) sorumludur. her ikisi de geleceğe yönelik büyük planları olmaması için baskı altında tutulur.
- luke da harry de özel biri olduklarını kendilerini himayesine alan büyük büyücü-filozoflardan, obi-wan kenobi ve albus dumbledore'dan öğrenirler. her ikisinin bunu öğrenme aracısı tuhaf, esrarengiz tiplerdir: luke, r2d2 sayesinde öğrenirken hagrid harry'ye haber verir. her iki egzantrik haberciyle luke ve harry'nin arası, genelin aksine çok iyidir.
- harry'nin gizemli, sihirli bir silahı vardır; büyücü asası. luke'un da gizemli, sihirli bir silahı vardır; ışın kılıcı.
- her ikisinin de hayatlarındaki "baba figürleri" (albus dumbledore ve obi-wan kenobi) gözlerinin önünde, kahramanlarımız bir şey yapamayacak durumdayken öldürülür.
- luke'un han solo ve leia'sı olduğu gibi, harry'nin de hermione ve ron'u vardır. her iki olay örgüsünde de kız, grubun beynidir. üstelik hem leia hem de hermione zengin liberal ailelerden gelen, acımasızca erkeklere buyurmaya, kontrolü ellerine almaya alışkın kızlardır. leia, haliyle bir prensestir. hermione ise, sadece çok zengindir. hem luke'un hem harry'nin en yakın arkadaşları ayrıca birbirlerine aşık olurlar: han ve leia evlenir, ron ve hermione de öyle...
- luke da harry de normalin dışında kalmış bir aykırı kimseyi en yakın arkadaşları olarak benimserler. han solo ve ron weasley, görüntüde çok farklı durabilseler de, aslında toplumdan dışlanmışlık ve kendi küçük dünyalarında büyük isteklere sahip olmaları çerçevesinde çok benzerdirler. her ikisi de tam bilgili ve tam kontrolde olmadan her an başrol oynamak isterler.
- her iki karakter de çevrelerindeki tuhaf yaratıklara (robotlar, garip cinslerden akıllı yaratıklar / hayaletler, gulyabaniler, troller, ev cinleri, vb) hoşgörüyle yaklaşıp onlara karşı ayrımcılık uygulamaz. her ikisinin de çevresinde sevimli, iri-yarı, kıllı bir sidekick bulunur: hagrid ve chewbacca.
- hem luke, hem harry'nin hikayesi tek bir cümle ile özetlenebilir: "genç bir büyücü yamağı, içindeki sihirli güçleri öğrenerek bildiğimiz dünyayı yok etmek isteyen kara büyücüleri yenebilmek amacıyla eğitim alır ve öğrendiklerini uygular." üstelik her ikisi de eğitimin çeşitli aşamalarında öğrenilebilecek her şeyi öğrendiğini düşünecek kadar iddialı/iddiacı ve kendine güvenlidir. tabi böyle olmadığını da tecrübeyle öğrenmeleri gerekecektir.
- sonuçta içlerindeki farklı güç ve iyi niyetleri sayesinde her ikisi de tüm kötülükleri yenip iyilerin kazanmasına yardımcı olurlar.
tabii, bu benzerliğin en önemli sebebi, her ikisinin de joseph campbell'in tanımıyla bir "hero's journey / kahramanın yolculuğu" geçirmesidir. zorluklardan gelerek, engellere takılmadan aklını ve dostlarının yardımını kullanarak ama son noktada sadece kendine güvenerek ve dayanarak engelleri aşıp iyiliğin kazanmasını sağlayan kahramanın yolculuğudur bu. ancak, harry potter ile luke skywalker arasındaki benzerlik, bu yolculuğu yaşayıp duran gılgamış'tan kral arthur'a, frodo baggins'ten alex rider'a tüm kahramanlarla olan benzerlikten çok daha fazladır ve bunda bu iki karakterin modern dönemde karşımıza çıkan en önemli, en fazla benimsenmiş karakterler olmasının etkisi de belki vardır. her ikisi de popüler kültürün yansımaları olduğundan bu kadar kuvvetli olabilmişlerdir ve bu yüzden bu kadar benzemektedirler.
ya da komplo teorilerine dalarsak, j. k. rowling de elbette 1977'de başlayan diğer seri star wars'u görmüştür... öte yandan, george lucas da harry potter'ın en azından ilk kitabını okumuş olmalı ki, star wars episode iii revenge of the sith, harry potter and the philosopher's stone'un başlangıç sahnesinin (harry'nin dursleyler'in evine bırakılması) tıpatıp aynısı ile biter (obi-wan bebek luke'u owen ve beru'nun evine bırakır).