Hayalleri Söndüren, 300 Milyon Işık Yılı Çapındaki Devasa Hiçlik: Çoban Boşluğu
evren denildiği zaman akla hep uçsuz bucaksız bir boşluk gelir
diğer taraftan da evren aslında hiç de o kadar boş değildir. yüz milyarlarca yıldız barındıran gök adalardan, bu gök adaların bir araya gelerek oluşturduğu yerel gruplardan, grupların bir araya gelmesiyle oluşan kümelerden, kümelerin bir araya gelerek oluşturduğu süper kümelerden meydana gelir. gözlemlenebilir evrende her biri ortalama 100 milyar (100.000.000.000) yıldıza sahip en az 2 trilyon (2.000.000.000.000) gök ada olduğu tahmin ediliyor. ki gözlemlenebilir evrenin, gerçek evrenin ne kadarlık kısmına denk geldiğini bilmiyoruz...
bu kadar gök cismi bir tarafta dururken diğer taraftan evrenimizde boşluk tanımını gerçekten akıl almaz boyutlara taşıyan bölgeler de var. bunlardan biri de işbu bootes boşluğu. bootes yunanca çoban demek. adını 'yakınındaki' bootes gök ada kümesi'nden alıyor. bir de çoban takımyıldızı var aynı isme sahip ve batlamyus tarafından kayda geçirilen ama isim kökeni dışında konumuzla alakalı değil.
bu bootes boşluğu akla zarar 300 milyon ışık yılı uzunluğa sahip (1 ışık yılı yaklaşık 9.5 trilyon kilometre), bizden yaklaşık 700 milyon ışık yılı uzakta ve içi bomboş! (neredeyse) ilk olarak 1981 yılında robert kirshner ve ekibi tarafından redshift denilen elektromanyetik radyasyon fenomenini incelerken keşfediliyor. yıllar içerisinde bugüne kadar bu "boşluğun" içinde sadede 60 kadar gök ada keşfedildi. 60 galaksi az mı lan demeyin. normalde aynı büyüklükteki bir bölgede ortalama 16.5 milyon gök ada olur!
işte o boşluk ve diğerleri
eğer samanyolu bu boşluğun içinde olsaydı, evrende samanyolu'ndan başka gök adaların da olduğunun farkına varmamız gelişmiş teleskopların üretildiği 1960'lara kadar mümkün olmazdı. çıplak gözle görünen yıldızların %99'u samanyolu'nun bize yakın çok çok küçük bir alanında bulunuyor.
eğer bu boşlukta olsaydık sıradan samanyolu'nu çok özel ve eşsiz bir şey sanardık!