Hollanda'nın 1974 FIFA Dünya Kupası'nda 10 Kişiyle Yaptığı Efsane Pres

1974 Dünya Kupası'nda Hollanda milli takımının rakiplerine yaptığı pres gibisini görmediniz.

Önce malum presi görelim


Hollanda bunu yaparak başarı kazandı mı?

hollanda bu taktikle 1974 dünya kupasında finale kadar yükselmiş ve almanya'ya kaybederek ikinci olmuştur. ayrıca günümüz futbolunda hiçbir işe yaramayacak bir taktik anlayışıdır. finale kadar yükselmesinde de bu taktikten ziyade, kadrosunda bulunan johan cruyff ın sayesindedir.

Taktiğin teknik analizi

bu pres 90 dk boyunca yapılmış gibi bir yanılgıya düşürmemesi gerekir.

rinus michels'in yarattığı bu sistemde temel amaç, rakibin önlem almasını zorlaştırıcı hamlelerle (sağ bekin forvete geçmesi, cruyff'un sahanın her yerinde oynaması vs vs) bugünkü joker oyuncu kullanımının ilkel bir görüntüsünü çiziyordu. sürekli yer değiştiren, pozisyona göre hücum hamleleri yapan farklı mevkilerdeki oyuncularla rakipler ambale oluyordu. 90 dk süren anlayış esas olarak buydu.

Rinus Michels: Bütün kariyeri boyunca AFC Ajax'ta oynayan Hollandalı eski millî futbolcu ve teknik direktör.

videodaki bu toplu pres ise öyle 90 dk yapılmıyordu. zaman zaman yaptıkları bu preste esas amaç rakibe basmak kadar, tüm takımı ileri çıkartıp rakibi ofsayta düşürmek. nitekim çoğu pozisyonda topu kapıp maksimum adamla rakip sahaya hücum ederlerken, rakibin can havliyle atmayı başardığı uzun pasların hepsi ofsaytta kalan oyunculara ulaşıyordu. dönemin şartları içinde fark yaratan, ancak büyük riskler barındıran bu anlayış bir turnuva daha (1976 avrupa şampiyonası) hayatta kalabilmiş, uygulayıcılarının zamanla ulaştığı doygunluk, rakiplerin çözüp önlem alabilmesiyle birleşince sahneden yavaş yavaş çekilmiştir.


katenaçyo'nun total futbol'u zorlayıp devraldığı futbol dünyası, arrigo sacchi'nin milan'ına, yani bu pres anlayışının yarattığı defoları dolduracak şekilde modernize edilmiş haline, 80'lerin sonunda yeniden sahne oldu. daha uzun ömürlü olan bu pres anlayışı, bugün jürgen klopp, josep guardiola gibi hocaların ilhamı olarak günümüze yansıdı; klopp bunu agresif presle şok top kazanmak olarak, guardiola ise hızlıca doğru pozisyon alıp rakibin hücum girişimlerini sakince sindirmek üzere modifiye etti ve bugünkü iki baskın sistemin temellerini attılar.

kısacası 70'lerin ikinci yarısı, 90'ların ilk yarısı, ve 2010'ların ikinci yarısı olmak üzere 15-20 yılda bir dönemin şartlarına göre güncellenip yeniden doğan bir anlayış.

Endonezyalı Forvet Terens Puhiri'nin Işık Hızına Yaklaşan İnanılmaz Deparı

1930'dan 2014'e: FIFA Dünya Kupası'nın En Akılda Kalan Olayları

2020'leri Domine Etmek İsteyen Takımların Uygulaması Gereken Taktik: Piston Futbol