İçinde Türkiye'nin İlk ve Tek Peynir Müzesini de Barındıran Kars Köyü: Boğatepe

Boğatepe ya da eski adıyla Zavod, Kars'a 1 saat uzaklıkta bulunan bir köy. Meşhur Kars gravyerinin doğduğu yer olan Boğatepe'de aynı zamanda Türkiye'nin ilk ve tek peynir müzesi de bulunuyor.
İçinde Türkiye'nin İlk ve Tek Peynir Müzesini de Barındıran Kars Köyü: Boğatepe

boğatepe köyü, kars ilinin kuzeybatısında yer almakta, il merkezine yaklaşık 50km uzaklıktadır. boğatepe köyü yaklaşık 2000 m rakımdadır. köyün kuzeyinde yer alan ve aynı zamanda köye adını da veren 2780 m yükseklikte boğatepe dağı yer almaktadır. 

kars gravyerinin ve kaşar üretiminin başladığı yer olan, şu anda da bu konuda doyurucu bilgiler veren peynir müzesini barındıran ufak bir kars köyüdür boğatepe. 


1878'de donemin rus çarı'nın azınlık olan molokonları kars'a sürmesiyle birlikte başlıyor kars'taki peynir üretimi. bu adamlar da bu yetenek ve ilgilerini orada yaşayan türklere de aktarıyor ve kars'ın tekrar türkiye'nin eline geçmesiyle birlikte boğatepe'de yaşayan köylüler peynir üretimini ehli şekilde öğrenmek için yurt dışına kadar gidip ders alıyorlar. kısacası kars kaşarını ve diğer peynir ürünlerini ülke genelinde ünlü yapan ruslar kadar dönemin azimli türk köylüleri ve boğatepe'nin de burada geniş bir rolü var.


peynir müzesi de birleşmiş milletlerden fon alınarak oluşturulmuş. eski bir mandıranın restore edilerek peynir üretiminde gerekli araç gereçlerin tanıtıldığı ve aynı zamanda peynir üretiminin adim adım anlatıldığı bir yer olmuş. 


özellikle şu an derneğin başında bulunan zümran hanım, hem bu müzenin oluşumundaki katkıları ve akıcı rehberliği, hem bütün bu üretime kadınların da erkekler kadar eşit ve özgür yer almasını sağlamak için sarfettiği efor, hem de bilgi birikimi ve üslubuyla muhteşem bir kadın. 


kars'a gidip de vakti bol olanın ziyaret edip peynirin, kars kaşarının hikayesini dinlemesini tavsiye ederim. dileyenler müzeyi gezdikten sonra köydeki mandıraların üretimi olan kars kaşarı ve gravyeri ücretsiz tadabiliyor, isterse satın alabiliyor.

Ezine Peyniri Neden Diğer Birçok Peynirden Daha Lezzetli?

Parmesan Peynirinin Pahalı Olmasına Neden Olan Zorlu Yapım Süreci