İlginç Bir Tüketim Ritüeli Olan İç Anadolu Yemeği: Arabaşı Çorbası

İnternette çeşitli garip videolarla denk gelme olasılığınızın yüksek olduğu İç Anadolu yemeği arabaşı çorbasına dair bilinmesi gerekenler.
İlginç Bir Tüketim Ritüeli Olan İç Anadolu Yemeği: Arabaşı Çorbası

tüm içanadoluda yaygın olan bu çorba bor ilçesinde kış aylarında ziyafet anlamına gelir. büyük aileler için sülalenin bir araya gelmesi anlamını ifade eder. kardeş aileleri, kuzen aileleri belirli bir gece için davet edilir. havanın soğuk ve ayaz olduğu geceler tercih edilir. arabaşı çorbası ile yapılan davete arabaşı çekmek fiili kullanılır. falanca amcalar önümüzdeki cumartesi gecesi arabaşı çekiyorlarmış şeklinde kullanılır. küçük çocuklar için bu bütün sülalenin bir araya geleceği anlamına geldiği için eğlenceli bir haberdir, zira çocuklar çete halinde o gece oynayabilirler.


böyle büyük bir organizasyon için elbette ki büyük kazan gerekir. arabaşı çorbası iddia edildiği gibi bildiğiniz tavuk çorbası değildir. arabaşıyı diğer benzerlerinden ayıran özelliklerden biri içme ritüeli diğeri de en başta yapılan meyanedir. tereyağında un, bakır rengini alıncaya kadar yavaş yavaş kavrulur. bu, çorbaya koyuluğunu verir. eskiden tavşan etinden ya da av etinden yapılırmış ve daha güzel olurmuş. genellikle farklı kuş etleri ayrı bir yerde önceden kaynatılıp didiklenerek küçük parçalara ayrılır. daha sonra kaynamakta olan çorbanın içine atılır pirinçle birlikte. kaynamış kazan soğumaması için ev sobalıysa sıcak sobanın üzerine koyulur.


içme ritüeline gelince; en önemli kural kaynar içilmesidir. yanında önceden sıkılmış limon suyu ve kaynatılmış arabaşı biberi suyu kullanılır. arabaşı biberi (jalapeno) önceden kaynatılır. bu o kadar acıdır ki kaynarken aynı evde bulunmak pek akıl karı değildir. dolayısıyla genellikle balkonda küçük tüpte kaynar. birçok arabaşı çorbası erbabı bu acı sosun da kaynar olmasını ister ki çorbaya döküldüğünde çorbayı soğutmasın. limon acı dan sonraki üçüncü ayak hamurdur. hamur unun suyla karıştırılıp muhallebi kıvamına gelince tabaklara dökülmesinden elde edilir. soğutulup çorbanın yanında ekmek niyetine kullanılır. 

Arabaşı nasıl yenir?

ritüelin son ayağı üzerinde renkli resimler olan tahta kaşıklar ve çukur tabaklar kullanılarak içilmesidir. ben küçükken kaşıklar genellikle konya'dan gelirdi. hakikaten de metal kaşıkla aynı tad alınmaz sanırım ağzı yakmasından dolayı. tahta kaşığın ucuna biraz hamur alınır, geri kalanına çorba doldurulup yüksek hüp sesi eşliğinde tüketilir.

Bir Kere Tadan İnsanı Müptelası Yapacak Güce Sahip Harika Bir Olay: Antakya Mutfağı