İngiltere Çalışma Vizesi (Skilled Worker Visa) Nasıl Alınır?

İngiltere'de çalışmak için alınması gereken vize olan Tier 2'nin yeni adı artık Skilled Worker Visa. Skilled Worker Visa nasıl alınır? Başvuru için hangi belgeler gereklidir? Başvuru ücreti nedir? İngiltere çalışma vizesi Skilled Worker Visa'ya dair bilmeniz gereken tüm detaylar.
İngiltere Çalışma Vizesi (Skilled Worker Visa) Nasıl Alınır?

skilled worker visa, ingiltere çalışma vizesi tier 2'nin yakın zamanda güncellenmiş halidir. skilled worker visa'nın (swv) bütün ayrıntılar şurada mevcut: https://www.gov.uk/skilled-worker-visa
...

swv'ye ingiltere'de bir iş yeriyle anlaştıktan sonra başvurabiliyorsunuz. yani önce vizeyi alıp sonra iş aramak gibi bir şansınız yok. hatta swv işe özgü veriliyor; tek bir iş yerinde, bir tek işi yapmak için o vizeyi alıyorsunuz. başka bir işe/iş yerine geçmek isterseniz vizenin geçerliliği kalmıyor ve bütün sürece baştan başlıyorsunuz.

bu vize türü için nitelikli bir iş yapmanız ve başvurduğunuz iş yerinin bu vize için sponsorluk yapabilecek şekilde onaylanmış olması gerek. buradaki sponsorluk sizi bir iş yapmak üzere davet etmesi demek, her iş yerinin böyle bi hakkı yok (nitelikli iş üreten iş yerleri belirli bir ücret ödeyip sponsor olma hakkı kazanabiliyor). swv temel olarak certificate of sponsorhip, yani ingiltere'deki firmanın size iş teklif etmesine dayanıyor. vize hakkı için puanlama yapılan bir sistem bu, ve en büyük puan sponsorluk belgesinden geliyor. gerisi ayrıntı.

birkaç ana ayrıntıyı şöyle özetleyeyim

- her meslek için bu vize verilmiyor, sadece şu listedeki mesleklerle bu vizeye başvurabilirsiniz. diğer meslekler için başka vize türleri var. buradaki 4 haneli meslek kodunu unutmayın, lazım olacak.

- swv için maaş alt sınırı var. yani diyor ki, nitelikli bi iş yapıyorsanız burada üç kuruşa çalışmak için vize alamazsınız. iş yeri size belli bi şeyin üstünde maaş ödeyecekse bu vizeye hak kazanırsınız. genelde yıllık brüt 25600 pound ama duruma göre değişebiliyor. bazı meslekler için alt sınır daha yüksek.

eğer 26 yaşından küçükseniz veya aranan mesleklerden (shortage occupation) birini yapıyorsanız daha düşük maaşla bu vizeye başvurma hakkınız da var. brexit'ten sonra bayağı bi çalışan kıtlığı çekiyorlar galiba. aranan mesleklerde sağlık sektörü, bakıcılar, bazı mühendislikler, bazı bilim dalları ve sanatçılar var. doktora veya postdoc yaptıysanız da belirtilen alt sınırın altında maaş alarak vizeye başvurabiliyorsunuz, ama doktora ve postdoc yaptıysanız neden o fiyata çalışasınız?

bu arada, iş yerinizle maaş pazarlığı yaparken size brüt sayıyı söylüyorlar, haberiniz olsun. onu bazı web sitelerinden net sayıya çevirebiliyorsunuz. size net ödediklerinden vergi kesilmiş oluyor ama emeklilik primi kesilmemiş oluyor. onu ayrıca, isterseniz yatırıyorsunuz.

- eğer sağlık çalışanıysanız kuralları dikkatli okuyun, sağlık çalışanlarına başka kriterler koyuyorlar. ayrıca vize ücretinde de indirim var.

- galiba brexit'ten ötürü, artık ingiltere dışında alınmış diplomalar ingiltere'de geçerli değil. vize başvurusu yapmadan önce onların denkliğini kanıtlamanız gerek. tabii her meslekte diplomanızı göstermeniz gerekmeyebiliyor. başvurduğunuz şirketle bi konuşun onu.

diploma denkliği için eskiden naric diye bi sistem varmış, şimdi ecctis diye özel bir kuruluş yapıyor bu işi. ecctis'te lisans, master veya doktora diplomanızın denkliğini kanıtlayabiliyorsunuz, son aldığınız diploma yeterli olur. eğer ingilizce eğitim aldıysanız ecctis'i ingilizce kanıtı olarak da kullanabilirsiniz. siz kişisel bilgilerinizi, diplomanızı ve transcript'inizi yüklüyor, ödemenizi yapıyorsunuz, onlar bi kaç hafta içinde denkliği web sitesine yüklüyorlar. bu aslında sahte diplomaları elemek için de bi yöntem. diplomayı veren kuruluş ne kadar sağlam sahte diploma veriyor mu falan, onlara bakıyor. mesela ülkemizdeki bazı politikacılar ecctis denkliği alamazdı.

bu belgenin size fiziksel olarak gönderilmesine gerek yok. e-statement yeterli, onun üstündeki sayı vize almanıza yetiyor. bu sürecin uzunluğu diplomayı aldığınız kurumun tepki hızına bağlı, onlarla irtibata geçiyorlar çünkü. bazı durumlarda doktora danışmanınızdan referans mektubu da gerekebiliyor. https://www.ecctis.com/…ifications/van/default.aspx

eğer aceleniz varsa ekstra ödeme yapıp fast track alabilirsiniz ama doktora diploması için yapılmıyor o.

- ingilizce bildiğinizi kanıtlamanız gerek. eğer ingilizce eğitim veren bir kuruluştan diploma aldıysanız ecctis geçerli belge sağlıyor, ama değilse ielts sınavına rezervasyon yaptırın. çabuk sonuçlanıyor o. vize için özel bir sınav türü var (ielts for ukvi), ona girip en az b1 alacaksınız.
https://www.ielts.org/…for-migration/united-kingdom
yine burada da sağlık çalışanlara kolaylık var.

- vize için ebenizin nikahını istiyorlar. bu sayılar eskiden bu kadar abartı değildi, bu sene zam gelmiş. brexit yüzünden mi, yoksa gelen göç dalgasını kara çevirmeyi mi akıl ettiler bilmiyorum. adamların akla bak, hem dünyanın en kalifiye çalışanlarını ülkeye alıp hem de aldıkları göçmenlerden kar ediyorlar. 

3 yıldan uzun süreli vize başvuracaksınız 1165 pound vize ücreti var (aslında 1220 ama türkiye'nin 55 pound indirimi var).

ayrıca healthcare surcharge denen sağlık katkısını baştan peşin peşin yatırmanız gerek, sanki maaşınızdan sağlık sigortası ödemeyecekmiş gibi. başvurduğunuz yıl başına 624 pound yatırmanız gerek. yani 5 yıllık vizeye başvuruyorsanız 3120 pound healthcare surcharge yatırmanız gerek. bi de aklınızda olsun, bu paraları öderken dolar bazında alıyorlar, banka da bunun üzerine kur farkı alıyor, azımsanmayacak bir miktar. bu meblağ kolay ödenmediği için kredi kartınızda yeterli limit olduğundan ve artı para ile limit üstü ödeme yapabileceğinizden emin olun. ayrıca bu işlemden önce bankayı bi aramakta fayda var, hırsızlık zannedip işleme onay vermeyebiliyorlar. eğer ödemeniz toplam 5 kere reddedilirse vize başvurunuz sıfırlanıyor, girdiğiniz bilgiler kayboluyor.

bi de bütün ödemeleri yaptıktan sonra hesabınızda 1270 pound kalsın istiyorlar ki oraya gidince sokaklara düşmeyin, devletten yardım istemeyin. ama iş yeriniz bunu garanti ederse bu parayı göstermenize gerek kalmıyor, onu certificate of sponsorhip'ten görebilirsiniz (maintanance)

- en büyük önceliğimiz certificate of sponsorhip. onu bi iş yerinize sorun, ne lazımmış öğrenin. genelde ingilizce seviyesi, diplomanız, pasaport ve diğer kişisel bilgilerinizi soruyorlar. (iş yerinizin size sponsorluk teklif edebilmek için devlete bir ödeme yapması lazım, adamlar hem dünyanın kalifiye çalışanlarını alıp hem türlü zorluk çıkartıyorlar.)

vizeye başvururken istenenler

certificate of sponsorhip
iş yeriyle imzalanmış kontrat
diploma denkliği (ecctis)
eğer araştırma/research yapacaksanız atas sertifikası
eğer eğitğim veya sağlıkta çalışacaksanız sicil belgesi (criminal record certificate - edevlet'ten ingilizce olarak indirilebiliyor)
ve vize başvurusu sırasında dünya kadar kişisel bilgi isteniyor.
(türkiye'den tüberküloz testi istenmiyor)

vize başvurusunu şuradan yapıyorsunuz: https://apply-to-visit-or-stay-in-the-uk.homeoffice.gov.uk/…

vize randevusu

vize için bile konsolosluğa giremiyorsunuz. türkiye'deki partnerleri tls contact. vize başvurusunda bütün bilgileri doldurduktan ve ödemeleri yaptıktan sonra sistem sizi tls'ye yönlendiriyor. tls normalde ücretsiz. ama her adımda çaktırmadan size ek servis, destek, birinci sınıf bekleme odası falan satmaya çalışıyor. yandaki ücreti kontrol ede ede gidin, ek servisleri iptal edin.

tls randevunuzu aldıktan sonra belgelerinizi yükleyebileceğiniz bir ekran çıkıyor karşınıza. eğer bi hata yaptıysanız buradan dönüp düzeltmeniz de mümkün. certificate of sponsorhip, kontrat, diploma, atas gibi istenilen belgelerin dışında vize için lazım olacağını düşündüğünüz her şeyi burada yükleyin, pasaportun sayfaları, ikametgah, nüfus cüzdanı, eski evinizin ikametgahı veya kira kontratı, banka dökümleri, vs. fazla belge göz çıkarmaz. hepsini yükleyip onaylayın.

eskiden tls'ye giderken her şeyin print almanız gerekiyordu, şimdi sadece application file ve checklist'i print almanız yetiyormuş. ben yine de print aldım, en kötü benim çekmecemde bazı belgeler beklemiş olur.

- 3 hafta içinde sonuç çıkıyor. 3 haftadan erken çıkmıyor. daha erken çıksın istiyorsanız fast track alabilirsiniz ama o da 500 pound.

size tavsiyem, her türlü belgeyi, bilgiyi saklayın, neyin ne zaman lazım olacağı belli olmuyor

bir de her şeyden screen shot alın, linkleri de bi dosyaya kaydedin. mesela bu tls'deki arkadaşlar 3 hafta dolmadan size bilgilendirme maili atmıyorlar, vizeniz hazır diye. uk.gov'un başvuru linkini kaydetmiştim ben. orada her seferinde başvuruya devam edecekmiş gibi tıklayıp oradan tls'ye ulaşıp, "track" tuşundan vizenin durumunu kontrol ettim. konsolosluğa ne zaman gitti, ne zaman geldi görebiliyorsunuz orada. hatta bi sabah vizemin tls'ye geldiğini gördüm, koşa koşa gidip pasaportumu aldım. bundan 4 gün sonra, tam 3 hafta dolucan tls'den haber geldi bana (ki o gün uçağım vardı zaten). bunlardan haber bekleseydim, ohoo. neyse, pasaportla beraber bi kağıt verecekler, atmayın onu, ingiltere'ye girişte soruyorlar.

- her şeyin resmini çekmeyi unutmayın, pasaportunuzdaki giriş damgasının falan. girdikten sonra covid olmadığınızını kanıtlayacaksınız, brp denen biyometrik oturma izninizi alacaksınız, polis ve sağlık sistemine kayıt yaptıracaksınız, telefon ve banka var.

- 5 yıllık swv aldınız. bu 5 yıl içinde iş değiştiremezsiniz. eğer başka bir işe geçmek isterseniz yeni iş yeri ile tekrar certificate of sponsorship hazırlamanız, tekrar swv başvurusu yapmanız gerek.

- swv aldıysanız sosyal yardım alamazsınız, state pension'da kalamazsınız. bu vize türü zaten siz yeteneklisiniz ve nitelikli bir iş yapıp yüksek maaş alıyorsunuz demek. o yüzden böyle avantajlardan mahrumsunuz.

- 5 yıllık swv sonunda indefinite leave to remain denen, bir tür ingiltere'ye yerleşme vizesine başvurabilirsiniz.