İnsanlar Neden Haksızken Bile Haklı Olduğunu Düşünür?

Yeni bir araştırmaya göre bu davranışların arkasında, kişinin bir karar almak için elinde tüm bilgilerin bulunduğuna dair gizli bir önyargıya sahip olması yatıyor.
İnsanlar Neden Haksızken Bile Haklı Olduğunu Düşünür?

ohio eyalet üniversitesi'nden araştırmacıların yayımladığı yeni çalışma, insanların yeterli bilgiye sahip olmasalar bile kararlarını sağlam temellere dayandırdıklarını düşündüğünü gösteriyor. araştırma kapsamında, 1261 katılımcı internet üzerinden yapılan bir deneyde iki okulun birleşmesiyle ilgili argümanları okudu. gruplar arasında bir tarafı destekleyen görüşler sunulanların, kendilerine sunulan bilgilerin eksik olduğunun farkında olmadığı gözlemlendi. buna "bilgi yeterliliği yanılsaması" adı verildi. bu durum, insanlarda fikirlerinin tam bilgiye dayalı olduğunu varsayma eğilimini ortaya koyuyor.

deneyde, bir grup okul birleşmesini destekleyen, diğer grup karşı çıkan argümanları okurken, kontrol grubuna her iki tarafın da görüşleri sunuldu. ilk iki grupta yer alanlar, sadece kendilerine verilen bilgileri doğru kabul etme eğilimindeydi ve haklı olduklarına kontrol grubundakilerden daha fazla güven duyuyorlardı. ayrıca, bu grupların diğer insanların da kendileri gibi düşüneceğini varsaydıkları tespit edildi.

araştırmanın ortak yazarı angus fletcher, insan beyninin birkaç uyumlu bilgi parçası sunulduğunda, bu bilgilerin eksik olup olmadığını sorgulamadan kabul etmeye meyilli olduğunu belirtti. çalışma, insanların eksik bilgiye sahip olduklarını fark etmeden karar verdiklerini ve bunun günlük yaşamda çatışmalara yol açabileceğini vurguluyor.

kaynakçaplos onescience daily