İnsanlığa Lanet Ederek Kaçıp Gitmek İçin İdeal: Dünyanın En Ücra Köşeleri

Her şeyi bırakıp bir sahil kasabasına yerleşmenin ekstrem versiyonu olarak bu bir avuç kişinin yaşadığı yerlere gitmeyi düşünebilirsiniz.
İnsanlığa Lanet Ederek Kaçıp Gitmek İçin İdeal: Dünyanın En Ücra Köşeleri

insanların arasında yaşamaktan bıktım, atom fiziğine de profesörlüğe de lanet olsun diye düşünüp, kariyeri bir kenara bırakarak bir avuç insanın olduğu yerlerde yaşamaya karar verirseniz, doğru tercihi yapmanız çok önemli olacaktır. bu tercihinize saygı duyarak, kılavuz amacıyla hazırlanan rehbere göz atabilirsiniz ama tabi oraya gidince her şey burada düşünüldüğü gibi olmayabilir. o yüzden kararınızı birkaç kez gözden geçirmeniz faydanıza olacaktır.

kanada - alert köyü

kanada’nın nunavut bölgesinde bulunan alert isimli köy, kuzey kutbundan sadece 800 km kadar uzaklıkta. yıllık ortalama nüfusu sadece beş kişi olan köy, dünyanın en ücra köşesi olarak anılıyor. çevresi kuzey buz deniziyle kaplı köyde hava sıcaklığı eksi 40 dereceye kadar düşebiliyor. kuzey kutbuna yakın olması sebebiyle kışın 24 saat boyunca karanlık, yazınsa 24 saat boyunca aydınlık günler geçiyor.

tristan da cunha

atlas okyanusunda bulunan bu küçük ada takımı dünyanın en ücra köşelerinden birisi olarak sayılıyor. adalar genellikle kayalık yapıya sahip ve etrafındaki deniz oldukça dalgalı. en yakın komşuları olan güney amerika ve güne afrika kıtalarına ulaşım ise sadece deniz yoluyla gerçekleşebiliyor. adaya dağılmış halde yaşayan 271 kişi ise çiftçilik ve zanaat işleriyle geçimini sürdürüyor. adada ise uydu aracılığıyla televizyon ve internet erişimi bulunuyor.

tristan da cunha'da bir gün


çin - motuo

çin’in tibet özerk bölgesinde bulunan motuo kasabası, komşu kasabalarla ulaşım bağlantısı olmadığı için en ücra yerlerden birisi olarak sayılıyor. bu bölgeye yol yapma denemeleri, arazinin elverişsiz yapısı sebebiyle mümkün olmamış. yol yapılacak bölgeye sürekli çığ düşüyor veya toprak kayması yaşanıyor. bölgeye erişmenin tek yöntemi himalayalar üzerinden yürümek ve bir asma köprüden geçmek. bölgeye gitmek oldukça riskli ancak bölge ormanlarla kaplı ve insan elinin en az değdiği yerlerden birisi olarak günümüze kadar gelmiş.

motuo: xizang'daki uzak kasaba


antarktika – mcmurdo istasyonu

antarktika, birçok kişi tarafından dünyanın dibi olarak tanımlanıyor ve buraya ulaşmak oldukça zor. kalıcı bir yerleşim yeri bulunmasa da geçici olarak giden bilim insanları burada uzun zamanlar geçirebiliyor.

mcmurdo istasyonu ise antarktika’nın en kuzey bölgelerinden birisinde kurulu ve yıllık yaklaşık 1200 kişiye çalışmaları için ev sahipliği yapıyor. her ne kadar çevre ülkelerden izole bir bölgede olsa da, çalışanların buraya gelip gitmesini kolaylaştıracak birçok tesis kurulmuş durumda.

grönland – ittoqqortoormiit

adı da yaşaması kadar zor olan bölgede yaklaşık 500 kadar kişi yaşıyor. köy, grönland’ın doğusundaki bir kıyıya kurulu durumda. grönland tamamı buzla kaplı bir ada, bu sebeple kasabanın etrafındaki sular yılın neredeyse tamamında buz tutmuş durumda oluyor ve bölgeye deniz yoluyla gelmeyi mümkün kılmıyor. bölgede bulunan küçük hava alanında ise uçuş seferleri nadiren gerçekleşiyor. halkın çoğunluğu yaşamını avcılık ve balıkçılıkla geçiriyor. en fazla avlanan hayvanlar ise kutup ayıları ve balinalar.

kasaba hakkında bir video


amerika – angle inlet

minnesota’da bulunan angle inlet 150 kadar kişiye ev sahipliği yapıyor ve bölgeye ulaşmanın tek yöntemi kanada üzerinden geçmek. bölge balıkçılık seyahatleriyle ünlü ve sadece birkaç tane yerel dükkan bulunuyor. öğrenciler, odalarından çıkıp okula gitmek için kışın kar motorsikletlerini, yazınsa teknelerini kullanmak durumundalar.