İş Görüşmesinde İyi Bir İzlenim Yaratmak İsteyenler İçin Tavsiyeler

Özellikle iş hayatına yeni atılacak iş görüşmesi tecrübesi olmayanlar için görüşmede nasıl davranılması gerektiğinden neler sorulması gerektiğine kadar kapsamlı tavsiyeler listesi.
İş Görüşmesinde İyi Bir İzlenim Yaratmak İsteyenler İçin Tavsiyeler
iStock

.
görüşmeye gitmeden önceki aşamalar

- gideceğiniz firmanın patronunun ismini mutlaka öğrenmeye çalışın.

- gideceğiniz firmanın ne iş yaptığını yüzeysel olarak da olsa öğrenin.

- ilgili firmanın linkedıin sayfası var ise o firmada çalışanların profillerini çevrimdışı olarak inceleyin. linkedin de ulaşmış olacağınız isimleri facebook’ ta aratarak firma ve fabrika hakkında bilgi alabileceğiniz irdelemeler yapın. bunlar fotoğraflar ile anlaşılabilecek iş ortamı olabilir ve size az da olsa görüşmeye gideceğiniz firma hakkında görsel olarak bilgi sağlayabilirsiniz.

- iş görüşmesine gitmeden önce biraz teorik ve görsel bilgi almak iyidir. bu sebepten dolayı youtube üzerinden birtakım videolar izlemenizi tavsiye ederim. sizler için birkaç tane ayarladım. siz kendinizi bu konuda tam donanımlı sanıyorsunuz ama öyle olmadığınızı ve daha önceki görüşmelerinizde ne kadar hatalı davrandığınızı fark edeceksiniz. kaybettiğiniz ya da kaçırdığınız işlerin ne kadar ufak nüanslardan kaynaklandığını kendi gözleriniz ile göreceksiniz. şahsi olarak da yararlandığım birkaç tane video var, sizlere sunayım.

1 - olumlu iş görüşmesi örneği


2- güçlü ve zayıf yanlarınız sorusu


3- kendinizi nasıl ifade edersiniz


4- maaş belirleme konusu


5- belki de en önemli soru olan önceki işyerinizden neden ayrıldınız sorusu


6- özel hayatınız ile ilgili soru sorulursa


7- mülakat sırasında çok heyecanlanırsak ne yapmalıyız


8- mülakat öncesi ne gibi hazırlıklar yapmalıyım


9-kıyafet tercihimiz nasıl olmalı


10-bir başka maaş belirleme konusu


11- bir başka olumlu mülakat-biraz abartılı ama özellikle yeni mezun gençler için oldukça bilgi verici


görüşme sırasında aşamalar

- yukarıda vermiş olduğum videoları ciddi anlamda izlerseniz donanımlı ve varsa korkunuzu azaltmış olarak gidebilirsiniz. unutulmaması gereken bir diğer nokta kendiniz hakkında asla yalan söylememeniz gerekliliğidir. karşınızda çok yüksek ihtimal bu işin kurdu olan bir kadın ya da adam olacağı için bu yalanları anladığı anda sizinle görüşmeyi kısa kesecek ve sizi kibar bir dille gönderecektir.

- konuşma diliniz çok önemlidir. görüşme esnasına ik sorumlusunun soruları karşısında kesinlikle sakin olmalısınız. nihayetinde karşınızdaki de bir insandır ve alacakları personelin kalitesi insan kaynaklarının da kalitesi ve güvenilirliği anlamına geleceği için titiz davranmaları normaldir. öylesine aldıkları her eleman 4-5 ay sonra birer birer çıktığı anda koltuğu sallanacak olan birey insan kaynakları sorumlulardır. bu sebepten fazlasıyla itici ya da zorlayıcı gözükmelerini normal karşılamanız gerekir. hatta bu yazdıklarımı iş görüşmesinde uygun bir esnada söyleyebilirseniz mutlaka artı puan alacaksınızdır. ikili diyalog sırasında karşındaki insanın psikolojisi hakkında da fikir sahibi olan adaylar samimi ve kaliteli olarak gözükecektir.

- iş görüşmesine giderken yanınızda bir adet özgeçmişinizi de yanınızda mutlaka götürmelisiniz. zira ben bunu ne yazık ki yapmayarak yüksek ihtimal eksi puan aldım ama sonrasında kapattım diye düşünüyorum. gerçi ik sorumlusunda özgeçmişim bulunduğu için belki de sorun etmemiştir, kim bilir. eğer özgeçmişinizi getirmemişseniz ve ik sorumlusunda da yok ise olacakları fark edersiniz. ik sorumlusu gider bilgisayarına, sizin özgeçmişinizi bulur, çıktısını alır ve getirir. iş hayatında bu angarya olarak görülür ve ik sorumlusu size uyuz olur. bunu çalışan arkadaşlar daha iyi anlayacaktır. o yüzden bu tip bir durum ile karşılaşmamak için özgeçmişinizi yanınızda getirmeniz yararınıza olacaktır.

- iş görüşmesi esnasında size bir şey içer misiniz sorusuna “mümkünse ve varsa bir çay ya da su alabilirim” diye cevaplamanız kâfidir. lütfen soda, kola, portakal suyu, jambonlu sandviç gibi saçma sapan bir istekte bulunmayınız.

- iş görüşmesinde talip olduğunuz pozisyon ile ilgili gerekli bilgilere sahip olduğunuza emin olun. bilgi güçtür, bunu unutmayın. ancak başvuru yaptığınız pozisyon daha önce hiç çalışmadığınız bir departmana ait de olabilir. bu durumda ise ik sorumlusu size neden bu pozisyona yönelmek istediğiniz hakkında sorular soracaktır. genellikle bu sorunun cevabını kendi içimizde bile veremezken ik sorumlusunun bu sorusu karşısında afallarız. bu soruyu mümkün olduğunca etkili cevaplarla kısa sürede tamamlamanız gerekir yoksa iş sarpa sarabilir. özgüven içinde bunu doğru ve anlaşılır bir dil ile açıklamanız gerekir. yalan atıyorsanız ki anlarlar ama anlamadıklarını öngörelim, kaliteli bir yalan atmalısınız sevgili gençler.

- videolarda da göreceksiniz ama iş görüşmesi esnasında ortam samimi olabilir ve gülme durumları olabilir. bunu mutlaka dozajında yapmalısınız. 32 dişinizi lama gibi göstermek yerine hafif ve içten bir gülümseme kâfidir.

- genellikle iş görüşmelerinde özgeçmiş üzerinden de gidilebildiği gibi, özgeçmiş bir kenara bırakılarak zaten sizin hazırladığınız özgeçmişinizdeki bilgileri anlatmanız istenir. bunu birkaç kere evde pratik yapmak iyi olacaktır. aynanın karşısına geçin ve bunu deneyin. kendi beden dilinizi de bu sayede fark edecek ve düzeltilmesi gereken yanlarınız var ise düzelteceksiniz.

- iş görüşmelerinde referans konusu önemlidir. özgeçmişinizde kimleri referans verdiğiniz çok önemlidir. gidip de birkaç tane arkadaşınızı yazdıysanız firma bunları hiç aramayacaktır. yazdığınız kişiler mutlaka eski işyerlerinizden olmalıdır ki hakkında iş ve karakter olarak bilgi alabilsinler.

- dün gittiğim görüşme esnasında ik sorumlusunun sorduğu bir soru da şöyleydi; arkadaşlarınıza sorsak sizi nasıl tanımlarlar?

bu sorunun cevabını da iyi düşünmelisiniz. mesela ben uyumlu ve anlayışlı olarak cevap vermiştim. bazı adaylar bu soru karşısında salak salak espriler yapabilirler. örnek vermek gerekirse “ biraz deli ve çılgın olduğumu söylerler”, “ çok iyi mühendis” derler gibi. bunu yapmayın, güzel cevaplar verin lütfen.

- mülakatın sonlarına doğru sizin de sormak istediğiniz sorular olup olmadığını soracaklardır. bu soruya “hayır yok” gibi bir cevap kesinlikle vermeyin. 

mülakat esnasında bahsedilmediyse sormanız gereken sorulardan bazı örnekler vermek gerekirse

1- servisiniz var mı?

2- maaşlarınız net maaş üzerinden mi yatıyor?

3- sigortalarınız net maaş veya üzerinden mi yatıyor?

4- işe başladıktan sonra eğer deneme süresi var ise sigortalar ne zaman yatmaya başlar?

5- sosyal olanaklarınız nelerdir?

6- yol ücreti veriyor musunuz?

7- asgari geçim indirimi yatıyor mu? ( bunu vermiyorlarsa kesinlikle orada çalışmayın)

8- çalışma gün-saatleriniz nedir? mesai olduğu takdirde nasıl bir mesai-ödeme sisteminiz var?

9- en önemli soruyu ayrı bir madde olarak yazacağım. kime bağlı çalışacağım?

başka soru gelmedi aklıma, var ise ekleyebiliriz. ancak bu soruları mutlaka sormalısınız. yoksa nereye geldiğinizi anlayamazsınız.

- kime bağlı çalışacağım sorusu firmadaki geleceğinizi belirleyen en önemli sorulardandır. tıpkı askerliğin nasıl geçeceğinin gittiğin bölgeden çok bağlı olduğun bölük olması gibi bir durumdur. bu soruya tam olarak bir isim veremeyen firmalar sıkıntılıdır. bu soruya “hepimiz patrona bağlı çalışırız” gibi yüzeysel cevaplar veren firmalar, sizi sıkıntılı bir bölgeye alıyor olabilirler. bu sorunun cevabını bir isim olarak almaya çalışmalısınız sevgili yazarlar. sorularınızı bu sorunun cevabını alacak şekilde sormalısınız.

- görev tanımızdan emin olun. başvurduğunuz pozisyonun gerekliliklerinden emin olduğunuz halde size ilanda açıklanmayan bazı görevler olabilir. iş hayatında bu tip şeyler elbette olabilir ancak bazıları abartılı olabiliyor. ayakçı gibi mühendis kullanan firmalar ve teknikerler vardır. bunları iş görüşmesi esnasında sormalısınız. görev tanımım dışında yapmam gereken farklı görevlerim olacak mı sorusunu sorabilirsiniz. sorumluluk ya da bilginiz olduğu konuda inisiyatif almaktan kaçınmayın ancak görev tanımınız dışında size verilecek olan görevin saçma sapan bir şey olmamasına dikkat edin.

- son olarak maaş konusundan da bahsedelim. her personelin kendisine biçtiği bir fiyatı vardır. bu fiyat kendini ne kadar geliştirdiğine bağlı olarak azalır ya da artar. bu fiyat konusunda kafamızda bir rakam mutlaka olmalıdır. üniversiteden kalma yalanlarla hareket etmenin ne denli saçma olduğunu çalışan arkadaşlar bilecektir. imza yetkisi olan makine mühendisleri direkt 5000 liradan başlar gibi hurafeler ile yedik senelerimizi zaten. o yüzden kişisel gelişiminize göre bir fiyat önermelisiniz. bu konuda önerdiğim videoları seyredersiniz fikir sahibi olacaksınız. şöyle genel bir algı vardır ki çoğu insan kaynakları sorumlusu bu deyiş ile karşılaşmaktadır.

- " şirketinizin maaş politikasına uyabilirim." bunu derseniz ik sorumlusu içinden hassiktir lan der. bunu yapmayın, mutlaka bir önceki işinizin minimum 400-500 fazlasını söyleyin. fit olacağınız rakam en kötü son aldığınız maaş tutarı olsun ama asla daha azına çalışmayın. psikolojik olarak etkilenir ve pişman olursunuz. işinize konsantre olamazsınız. tabii bu durum 10000 maaş alan bireyler için pek geçerli değildir, orta halli türk insanı için bu mısralar biraz da.

- en önemli şeyi unutmuşum. iş görüşmesinden sonra mutlaka ama mutlaka görüştüğünüz insan kaynakları sorumlusuna teşekkür maili atın. bu size gerçekten puan kazandıracaktır. internet üzerinde bu konuda araştırma yaparak kısa ve öz bir mail atın. "sizinle görüştüğümüz ve bana zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. sizin ile şu şu konularda konuşmak benim için güzel bir şans ve tecrübe oldu. konuşmalardaki sıcak tavrınız olası tedirginliğimi atlatmamı sağladı. ilgili pozisyon için takipte kalacağımı bilmenizi isterim. tekrar çok teşekkürler, saygılarım ile." bunları yazsanız kafidir ama mutlaka atın sevgili adaylar.

iş görüşmeleri ciddi olmalıdır. firmalar uzun seneler boyunca çalışmak istedikleri elemanları seçtiği gibi, daha az para isteyen elemanları eğitme yoluyla daha kalifiye elemanlara çevirmeyi de seçebilirler. bunları göz ardı etmemelisiniz.

iş hayatı zordur, ne kadar kişisel gelişim sağlar ve ne denli bilgili olursanız fiyatınızı kendiniz belirlersiniz ve güçlü olursunuz.

herkesin güzel işlere sahip olması dileğiyle.

ekleme 1: (bkz: #60221602)

ekleme 2: (bkz: #60277926)

Diğerlerine Kıyasla Türklerin İngilizce Konusundaki Endişesi Yersiz mi?