@ İşareti E-Postalarda Neden ve Nasıl Kullanılmaya Başladı?

Bugün, e-posta adreslerinden sosyal medya hesaplarında kullanıcı adlarının başında kullanılmasına kadar her yerde bulunan @ sembolü, hiçbir zaman bu kadar popüler olmamıştı. Peki @ sembolü nereden geldi? İşte @ işaretinin tarihi.
@ İşareti E-Postalarda Neden ve Nasıl Kullanılmaya Başladı?

@ işaretinin bilinen en eski örneği, 11. yüzyılın sonuna kadar dünya tarihinin kısa bir özetini veren 12. yüzyıl manasses chronicle'ın 1345 bulgarca tercümesinde bulunur. içindeki @ işareti, “amin” (amin) sembolü olarak kullanılmıştır. @ işaretinin şu anda bilinen hiçbir örneği, bu tarihten iki yüzyıldan biraz daha uzun bir süre tekrar ortaya çıkmadı. söz konusu manasses chronicle görseli:


ticari olarak kullanılan en eski @ işareti örneği, floransalı bir tüccar olan francesco lapi tarafından 4 mayıs 1536'da yazılan 2000 yılında bulunan bir mektupta keşfedildi. bu mektupta lapi, bir ölçü birimini belirtmek için @ işaretini kullandı - bu ölçü birimi, bir fıçının yaklaşık 1/13'üne eşdeğer bir kil kavanozu hacmini ifade ediyordu.


sapienza universita di roma'dan profesör giorgio stabile, italyan tüccarlar bu işareti avrupa çapında seyahat ederlerken yanlarında taşıdıkları ticari mal faturalarıyla ve makbuzlarıyla tüm avrupa'ya taşıyarak popüler ettiklerini iddia ediyor.

her halükarda, @ işareti, 1971'deki tarihi bir güne kadar birkaç yüz yıl boyunca göreceli olarak pek popüler olmadı. o yıl, mühendis ray tomlinson, sndmsg adlı küçük bir programın kendi versiyonunu uyguluyordu. sndmsg, tenex işletim sistemi üzerinde çalışıyordu ve esasen, tek bilgisayarlı e-postanın birçok çeşidinden sadece biriydi - başka bir deyişle, aynı bilgisayar üzerinde yalnızca bir kullanıcıdan diğerine mesaj gönderebilen bir elektronik posta sistemi idi.


insanların günümüzde bilgisayarları sıklıkla kullanma şekli göz önüne alındığında bu saçma bir şekilde işe yaramaz gibi görünse de, o zamanlar bunun gibi programlar inanılmaz derecede kullanışlıydı. örneğin, 1960'ların başında oluşturulan autodın sistemi, kullanıcılar arasında mesaj gönderme olanağına sahipti ve ayda yaklaşık 30 milyon elektronik mesaja kadar işleyebiliyordu. yine 1960'larda oluşturulan mıt'nin compatible timesharing system (ctss) teknolojisi, çok sayıda kullanıcının bir terminalden oturum açmasına ve diğer şeylerin yanı sıra bu tek makinede depolanan mesajların değiş tokuş etmesine izin veren benzer bir sisteme sahipti.

tomlinson, sndmsg'yi yalnızca aynı makinede oturum açabilecek diğer kullanıcılara mesaj göndermek için değil, aynı zamanda tomurcuklanan arpanet aracılığıyla bir bilgisayardan diğerine mesaj göndermek için de kullanılabilecek şekilde geliştirmenin ilginç olacağını düşündü. tomlinson, sndmsg'ye yapılan bu ince ayarın düzgün bir fikir gibi göründüğünü düşündü.

tomlinson bu projesi için kod yazarken, bir mesajın yerel bir hesap yerine ağdaki başka bir bilgisayara gönderilmesi gerektiğini nasıl belirleyeceğine karar vermek zorundaydı ve işaretin ticarette bir malın "şu fiyattan" (örn: 4 flours @ 1$) kullanımı nedeniyle standart klavyede var olan bir sembol olan @ işaretini kullanmaya karar verdi.

ortaya çıkan biçim loginname@host (ve dns sistemi geliştirildikten sonra [email protected]) şeklindeydi. ve böylece, ilk gerçek ağ e-postası olarak kabul edilen şey, en azından bizim bildiğimiz e-mail, 1971'in sonlarında tomlinson tarafından gönderildi.

Atılan ilk başarılı e-mail

bu önemli olayla ilgili olarak tomlinson, "ilk mesaj, kelimenin tam anlamıyla yan yana olan iki [dec-10] makine arasında gönderildi. bu iki makinenin, üzerinde bulundukları zemin dışında, sahip oldukları tek fiziksel bağlantı arpanet bağlantısıydı. kendime bir makineden diğerine bir dizi test mesajı gönderdim. test mesajları tamamen unutulabilirdi ve bu nedenle onları unuttum. büyük olasılıkla ilk mesaj "qwertyuıop" veya benzeri bir şeydi. aslında klavyede anlamsızca rastgele yazmak gibi... programın çalıştığından emin olduğumda, grubumun geri kalanına ağ üzerinden nasıl mesaj gönderileceğini açıklayan bir mesaj gönderdim. e-mail, ilk kullanımı kendi kendine duyurdu.”

kaynakça