İstanbul Boğazı'nın En Eski, En Büyük ve En Hızlı Vapuru: Paşabahçe

2010 yılında emekliye ayrılan ancak geçtiğimiz gün alınan kararla yeniden İstanbul Boğazı'nda toplu ulaşıma kazandırılacak olan Paşabahçe vapurunun tarihi.
İstanbul Boğazı'nın En Eski, En Büyük ve En Hızlı Vapuru: Paşabahçe

paşabahçe vapuru, türkiye denizcilik işletmelerinin en eski, en büyük (uzunluk olarak değil, grosston olarak) ve en hızlı vapuru olma özelliğini günümüze kadar taşımış ve 2010 yılında emekliye ayrılmıştır. 


italyan yapımı olup, ikinci dünya savaşı bitmeden önce savaş gemisi olarak tasarlanmış daha sonra savaşın bitmesi üzerine, türkiye'den gelen siparişle yolcu taşıma vapuruna çevrilmiştir.

1 temmuz 1952'de italya'nın taranto şehrinden yola çıkıp römorksuz bir şekilde 2.5 gün sonra istanbul'a ulaşmıştır. çift zamanlı sulzer dizel marka her biri 1600 beygir üretebilen 2 adet motora sahiptir.


toplam 3 kardeş olarak bilinirler:

1. paşabahçe vapuru
2. dolmabahçe vapuru
3. fenerbahçe vapuru

paşabahçe vapuru, görüntüsü ile tanınır çünkü üst katın ön tarafı açık ve diğer vapurlardan daha uzundur. bahçe tipi olan 3 vapurdan fenerbahçe ile dolmabahçe kardeş iken bu büyük ağabeyidir bir nevi. 


içinde ay tanrıçası artemis'in heykeli bulunmaktadır. geminin eski kaptanı mehmet kepçe'dir. 2010'da emekli olduktan sonra beykoz'da geminin ismi verilen bir iskelede müze olması için tadilat görmüştür ancak bir süre sonra neredeyse kaderine terk edilmiş, parçalanacağı söylentileri çıkmıştır. 


neyse ki 2019 kasım ayında alınan kararla paşabahçe vapuru'nun yeniden şehir hatları bünyesine katılabilmesi için tadilata gireceği açıklanmıştır.

Dönünce Sizi Aylarca TBT'siz Bırakmayacak Muhteşem Tatil Yerleri

1 Mart 1958'de Yüzlerce Kişinin Hayatını Kaybettiği Üsküdar Vapuru Faciası