İsveçli Müzisyenin İcat Ettiği Metal Bilyelerle Çalışan Çok Acayip Müzik Aleti

İsveçli müzisyen Martin Molin 2 bin demir bilye ve 3 bin parça ahşap kullanarak akustik enstrüman icat etti. Mekanizmanın içinde bas gitar, vibrafon, davul ve ziller de yer alıyor.

(bkz: martin molin) imiş adı. icad ettiği şey metal bilyelerle çalışan, balerinsiz müzik kutusu gibi bir şey. bir de gitar var içine monte edilmiş. çok da hoş bir şarkı çalıyor. şarkının ne olduğunu anlayamadım, acaba kendi bestesi mi, ama sonuçta böyle de müzik üretebilmek güzel.

bize böyle şeylerle gelsinler.


loop çalan manuel bir yazılımın fiziksel tasarımı gibi durmakta enstrumandan ziyade. büyük çarka yerleştirilen doğru zamanda tınlamayı veren çıkıntılar bir melodiye göre yerleştirilmiş gibi görünüyor. başka bir melodi için onları yeniden yerleştirmek ya da farklı bir ezgiye göre tasarlanmış yeni bir çarkın oraya montelenmesi gerekmekte.

buna bir enstruman demek doğru değil. bu bir müzikal tasarım. bununla çal bakalım şu eseri dendiğinde icra edememe ihtimaliniz yüksek. tasarımsal bir ön hazırlık isteyecektir. bu yüzden enstruman değildir.

yapım aşamaları şurada gösteriliyor.

 çomaristan'da yaşasaydı daha girişim aşamasına bile gelmeden çevresindeki baltalı ilahlar tarafından preslenirdi hevesi.

biz en çok oto sanayide pancar motor ya da son dönemde hazır elektrik motoru takılarak tasarım harikası araçları yapan mucitlerin periyodik aralıklarla ortaya çıkmasını seviyoruz.

yazarken aklıma geldi editi; sahi seçimlerden hemen önce üç ay içinde seri üretime geçeceği duyurulan bi yerli üretim elektrikli otomobil vardı, ne oldu ona?