Kafalarınızı Pırıl Pırıl Yapacak Sade Bir Anlatımla: Kadınlar Neden Regl Olur?

Bugüne kadar regl konusunda illaki bir şeyler okumuş ve dinlemişsinizdir fakat Sözlük yazarı ''prion'' bu olayı çok net bir biçimde anlatmış.
Kafalarınızı Pırıl Pırıl Yapacak Sade Bir Anlatımla: Kadınlar Neden Regl Olur?


memeli hayvanlardan insan dişilerinin yanı sıra bazı maymunlarda ve nedense yarasalarda görülen periyodik kanamalar. ama en çok insanda oluyor. hayır ne gerek var her ay o kadar kan kaybediyorsun hem de her ayın bi kaç gününü yarı sakat geçiriyorsun di mi, nedir yani?
sebebi tahmin ettiğiniz gibi bi şey değil.

her hayvan gibi insan da çiftleşen, üreyen bir canlı. yalnız insanın bi farkı var. balık, yumurtalarını bırakıp kıçını dönüp giderken (yavru bakan balıkları tenzih ederim), insan yavrusunu 9 ay karnında taşıyor. doğduğu zaman da seneleeerce bakıyor. yani çocuk sahibi olmak kadın için çok zor ve zahmetli bir iş, ve önündeki 15 seneyi planlamasını gerektiriyor. erkek tarafı içinse rafadan yumurta yapmak kadar kolay.

iStock.com


şimdi bu asimetri burda dursun, çocuk tarafından bakalım. çocuk ana rahmine düşünce dünyanın en huzurlu, en rahat yerinde büyür. annesi büyüsün diye her şeyleri önüne serer. öyle mi acaba?

anne, birden fazla çocuk sahibi olmak, ve hepsini büyütecek kadar uzun yaşamak ister. ne de olsa bebeği genlerinin yarısını anneden almıştır. oysa bebek, genlerinin diğer yarısını babasından almıştır. ve hiç de öyle kaynakları (belki başka erkeklerin genlerini taşıyan) kardeşleriyle paylaşmak gibi bir niyeti yoktur. anneden sömürüp alabileceği her şeyi almak ister. bunun için de anneye olan bağlantısını, plasentayı kullanır. plasenta dediğimiz hakkaten bi değişik yapı. hem böbrek, hem karaciğer gibi davrandığı yetmezmiş gibi, bi de annenin vücudunda parazit gibi davranır. mesela anne açlıktan bayılsa da çocuk aç kalmaz. kanındaki bütün şekeri çeker alır. o yetmezse dokulardan çeker alır. yeterli kalsiyum almayan gebelerin dişlerinin çürümesi, bebeğin annenin dişinden kalsiyum çalması yüzünden mesela. plasentanın bu kadar agresif davranmasının nedeni de, bu organda anne genlerinin susması, baba genlerinin çalışması (bkz: genomic imprinting)

iStock.com


uzun lafın kısası, anne ile bebek üstü örtülü bir savaş içindedir. anne bu zor maceraya atılırken tek bir çocuğa çok fazla yatırım yapmak istemediği gibi, değmeyecek çocuğa da yatırım yapmak istemez. yatırım yaptığı çocuk sağlam ve güçlü olmalı. rahim duvarları bu yüzden kalınlaşıyor yumurtlamaya yakın. bebek rahat rahat tutunsun diye değil, bebek tutunamasın, sadece tutunmayı becerenler hayatta kalsın diye.

menstrüasyon da aynı bu sebepten gerçekleşiyor: ölü bebekler, iyi tutunamamış, güçsüz, zayıf, hasta, doğmadan annenin karnında ölüp anneyi zehirleyecek bebekler, doğurduğuna değmeyecek bebekler kanla beraber atılsın gitsin. kadını karnında 9 ay, doğduktan sonra senelerce sömürecekse o çocuk, en güçlü, en iyi hayatta kalan çocuğu doğurmalı kadın. bütün rahmi temizleyeceksin ki bir sonraki aya ter temiz, sağlam bebeklere hazır giresin

işte her ay çektiğimiz sancının özeti: dişiyle erkek arasındaki ebedi genetik savaşın yansıması


kaynak:



https://en.wikipedia.org/wiki/genomic_imprinting