Karikatüristlerin Sosyal Medyada Yankı Bulan Telif Açıklaması Nedir?

LeMan ve Penguen mizah dergilerinden tanıdığımız Erdil Yaşaroğlu, Selçuk Erdem ve Serkan Altuniğne, sosyal medyada reklam amaçlı kullanımlara karşı dün (17 Aralık 2020) Twitter ve Instagram hesaplarında ortak bir açıklama yaparak seslerini duyurdu. Olayı özetleyelim.
Karikatüristlerin Sosyal Medyada Yankı Bulan Telif Açıklaması Nedir?

Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte esasen basılı yayın için üretilen karikatürler de meme, caps gibi internette sıkça kullanılan mizah araçlarından biri haline geldi


Sosyal medyadaki bu karikatür paylaşımlarının önemli bir kısmını ise Umut Sarıkaya, Yiğit Özgür, Selçuk Erdem, Erdil Yaşaroğlu ve Özer Aydoğan gibi çizerlerin işleri oluşturuyor


Bu çizerlerin hukuk yolları aracılığıyla telifsiz ve izinsiz paylaşımlara karşı açtığı davalar ise bir süredir sosyal medyada ve Ekşi Sözlük'te konuşulmaktaydı


Bu çizerlerden Selçuk Erdem, Erdil Yaşaroğlu ve Serkan Altuniğne, telif davalarının kamuoyu tarafından acımasız bulunması ve gündem olması üzerine 17 Aralık'ta sosyal medya hesaplarından ortak bir bildiri yayınladı

Bunun ardından konuyla ilişkili çeşitli kişilerden tepkiler geldi

Birkaç örnek şu şekilde

Olaya dair Ekşi Sözlük'ten gelen yorumlar da var, olumsuzlardan başlayalım

zihniyet 30 yıl geriden gelince, internet vs. alıp başını gidince ayak uyduramayıp böyle deli deli ediyorlar kendilerini. sorsan bir de en ilerici bunlar. yapmışsın sanatını, dergiye basıp paranı almışsın, kitaba koyup onu da satmışsın, "anonim" olup gerçek sanatçı olmak yerine bu hırs çok garip cidden.

hepinizi herkes biliyor. çizgilerinizden tanıyor. "benim üzerimden para kazanılıyor" ne demek?

düğünlerde neşat ertaş türküsü söyleyen herkesten para almayı akıl edememiş neşat baba, bak sen ya.

burada sorun para kazanan adamlara dava açması değil. para kazanmayan, öyle bir amacı da olmayan kişilere de dava açılmış olması. sapla samanı karıştırmayın. adam 10 sene önce 15 sene öncenin paylaşımındaki karikatürü bulup ona dava açmış. madem bu kadar büyük bir ticari amaç var, o dava açtığın ve senin karikatürünün üstünden para kazanan adamlar 15 sene sonra sana cevap vermek yerine isviçre'de, miami'de takılıyor olurdu.

Çizerleri haklı bulan görüşler de şu şekilde

adamlar yüzde yüz haklı, blog açıp takipçi kasan da telif hakkına dikkat etsin. birisi yazılarını site içeriğini kopyalayıp site hesap açsa aynı şekilde ağlar. hukuki yolunu bulsa öttürür..
hele bir de instagram vs hesapları var karikatür paylaşıp yüzbin takipçisi oluyor reklam alıyor bunlar da biz masum son kullanıcıyız diye kurban ayağına yatan hırsızlar. sıradan öğrenci teyzeye dava açmışlar hikayelerini de bunlar öne çıkarıyor ki asıl suçlular da arada yırtsın..

gerçekten maddi menfaat sağlamayan sıradan paylaşımları yapanlar da güme gitmişse hiçbir mahkeme onları mahkum etmeyecektir. avukatlık ofisinin işgüzarlik yapması olabilir, profesyonel içerik hırsızı ticaret erbabının algı operasyonu da olabilir.

erdil yaşaroğlu'nun açıklama yaptığı tweet'in altına yazanların hepsi blog, instagram sayfası site sahibi. hepsinin sitesinde adsense tanımlı hala yalan söylüyorlar diyorsunuz pes.

adam yazmış oraya bloguma koydum yıllık bana getirisi 4.000 sadece diye hala ticaret yok diyorsunuz. sitede adsense olup olmadığını öğrenmek 5 dakika. gönderin bende adsense yok bana da dava açtı diyen bir site evet lan adamlar yalan söylüyor diyelim. 4 bin ya da 50.000 farketmez ticari gelir sağlanmış mı sağlanmış. 4 değil 50 bin kazanılsaydı telif göndereni haklı mı sayacaktınız? sırf instagramda başkalarının karikatürlerini ekleyip milyon aboneye çıkıp reklamlardan binlerce kazanan sayfalar var.

telif hakkı yasal bir haktır ticari bir harekette kullanıyorsanız bedelini öderseniz. yıllık 500 lira vergi kaçıranda vergi kaçakçısıdır 500.000 kaçıran adamda. telif hakkıda aynı böyledir 4.000 de kazansan hiç de kazanmasan telif teliftir.

hırsızlık düzenine çomar sokulan ve karikatür üzerinden ciddi rant sağlayan bir çakal takımının ciddi şekilde anti propaganda kampanyası yaptığını düşündüğüm olaya dair açıklama.

karikatüristler istemekte haklıdır önce bunu tespit etmek gerekir. sonrasında hakim karar verir zaten karikatürist istediği meblağda hakkaniyetli midir? değil midir?

ben özellikle örneklendirilmemiş ama 58 yaşındaki teyzem de sitesinde bi kere paylaştı ve dava açıldı paylaşımlarında ne bir örnek site, ne bir örnek dava dilekçesi veya bilgi görmüyorum. çoğunun da sırf tezgahı bozulmasın isteyen bir hırsız takımı tarafından kara propaganda amaçlı yayınlandığı kanaatindeyim.

çizerlerin açıklaması, sonuna kadar haklı oldukları bir açıklamadır. eğer buna itiraz eden biri varsa hiç tartışmayın, cahil vs deyin geçin. laf anlatılmaz bunlara çünkü, her şeyi kendi malı zannederler.

Uykusuz yazarlarından Barış Uygur'un açıklaması da pekiştirici bir okuma olabilir